avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Taxe avocati, cheltuieli deductibile avocati
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Taxe avocati, cheltuieli deductibile avocati

Hai sa ne imaginam ca avocatul x primeste onorariu 1000 de ron.

Cate taxe trebuie sa plateasca avocatul ca urmare a onorariului incasat?

Sunt curios la ce procent o sa ajungem :)
Ups, am uitat! Sa reluam:
Mai intai plateste 10% la CAA - 150 de lei, cota minima.
presupunem ca isi cumpara si el o carte si un abonament RATB pe luna, inca 100 de lei.
Raman 750 de lei venit impozabil. Impozitul e de 16 % din venitul impozabil, adica 16% * 800 = 120
Plateste si contributie la CASS, 6.5% din venitul impozabil - 6,5% * 800 de lei = 48,75

In total omul nostru plateste 418,75 de lei, si ramane cu 581,25. Plateste peste 40%

Calculul de prima data e potrivit pentru un venit intre 1500 si 8500 de lei.
admin a scris:
Nu stiu care e salariul mediu in bransa dar ma indoiesc ca e cu mult peste 2000 de ron .

Da UNBR o reglementare in sensul asta, se foloseste la calculul indemnizatiei de maternitate. E vreo 1400 de lei daca nu ma insel. Nu stiu cum il calculeaza...

Ce cheltuieli folositi de obicei pentru a reduce impozitul? Ce alte metode ati auzit ca se practica?

Asta ma intereseaza si pe mine... :)
Daca pui toate procentele aplicate la venitul brut, adica 10%+16%+6,5% inseamna ca, intre 1500 si 85000 platesti cam 32,5% daca nu deduci nimic. Cum poti plati mai mult daca deduci? Cota baroului nu am adaugat-o, e relativ mica, sa spun cam 500-600 de lei anual, nu mai stiu exact....

andreea, abonamentul, cartea, consumabilele, xeroxurile (daca n-ai unul) etc. nu sunt taxe.
Deduceri: intretinerea sediului, niste benzina acolo, ajungi usurel la 1000 de lei lunar... daca stai sa le aduni... toate nimicurile!
Ce e interesant e ca, de anul asta, daca stagiarul face intre 0 si 80 de lei pe luna... cand venitul minim garantat pe economie pentru avocatul stagiar e de 800 de lei, deci macar atat!!! #-o

Am o curiozitare referitoare la indemnizatia aia de maternitate: deci noi platim in 2 locuri, luam din unul singur indemnizatie. Dar... de unde stii ca e atat de mare? Ca, sincer, acu' vreo 3 ani, stiam o mamica ce imi zice ca, daca ar fi sa ia de la barou, ar lua cam salariul minim pe economie! :-/
AVLIL a scris:
Daca pui toate procentele aplicate la venitul brut, adica 10%+16%+6,5% inseamna ca, intre 1500 si 85000 platesti cam 32,5% daca nu deduci nimic. Cum poti plati mai mult daca deduci?

Pai nu ai calculat bine. 6,5% se aplica la venitul impozabil, adica la venitul brut declarat la fisc, dupa deduceri.

andreea, abonamentul, cartea, consumabilele, xeroxurile (daca n-ai unul) etc. nu sunt taxe.

De-acord, dar ca sa calculezi FNUASS si impozitul trebuie sa le scazi, nu?

Deduceri: intretinerea sediului, niste benzina acolo, ajungi usurel la 1000 de lei lunar... daca stai sa le aduni... toate nimicurile!

Asta daca ai cabinet. Daca esti avocat colaborator nu ai nicio intretinere a sediului. Daca nu ai nici masina, sa vezi ce mai scazi...

Ce e interesant e ca, de anul asta, daca stagiarul face intre 0 si 80 de lei pe luna... cand venitul minim garantat pe economie pentru avocatul stagiar e de 800 de lei, deci macar atat!!! #-o

Cred ca lipseste o parte din propozitie...

Am o curiozitare referitoare la indemnizatia aia de maternitate: deci noi platim in 2 locuri, luam din unul singur indemnizatie. Dar... de unde stii ca e atat de mare? Ca, sincer, acu' vreo 3 ani, stiam o mamica ce imi zice ca, daca ar fi sa ia de la barou, ar lua cam salariul minim pe economie! :-/

Legea spune ca e maxim 80% din salariu mediu pe profesie, si in prezent, dupa retinerea CAS de 10% (macar ii retin la sursa) raman 1200 de lei. Verificat.

Mai e insa un aspect pe care mi l-a pus si mie in vedere o mamica avocat. Avocatele platesc impozit pe venit, asa incat au dreptul SI la indemnizatia de maternitate din sistemul, hai sa-i spunem, public. Ea a facut cerere si a primit-o si pe aceea.
De ce nu am calculat bine? In exemplul meu nu deduceam nimic... Adica pierd chitantele de plata barou etc. sau pur si simplu nu vreau sa le deduc. In marinimia mea, vreau sa dau la stat mai mult. :)) Am calculat asa tocmai ca sa arat ca, daca platesti la maxim, ajungi la un procent de 32,5, deci daca mai si scazi, nu poti ajunge la mai mult.

Daca nu ai masina poti face un comodat; are mama, tata, sotul, un prieten. :P

Da, cam lipseste, am luat tabelul de pe saitul CAA, adica ala spune: daca ai intre 0 si 80 platesti nu-stiu-cat. Eu m-am oprit la prezumtia asta, cum adica sa ai intre 0 si 80, daca minimul e 80? Eliptic si de neinteles modul in care mi-am exprimat ideea. Scuze!

MAXIM 1200! MAXIM! :)) Si parca platesti si din astia ceva asigurari daca nu ma insel... Adica depindea de venituri, nu mai stiu... si daca ai venituri peste mediu, teapa ta!!! :)) E maxim atat! :(

Da, mai stiam o mamica ce incerca sa vada pe care sa o ia, da' tot cu ceva timp in urma. Chestia e ca ambele indemnizatii iti cereau sa nu mai ai alta sursa de venit. Si atunci... cum luai ambele? Plus ca exista o chestie care trebuia dusa de la barou pentru indemnizatia de stat, iar baroul nu o elibera sau o elibera intr-o forma aiurea... Nu prea stia cum sa-i faca sa vada ca nu o poate folosi... Dar poate s-a reglementat aspectul asta intre timp.
Stiu ca avem drept din 2 locuri, dar luam? :-/ Ca atunci ma uitasem in legislatie si avea dreptate, se cerea sa nu mai aiba alte venituri si nu preciza natura lor.

Alte discuții în legătură

Intrebare taxe anuale barou Tut_trademark Tut_trademark buna ziua.zilele trecute discutam la o cafea cu o studenta din anu 4 la o universitate prestigioasa din romania si se plangea ca ar vrea sa dea examenul de ... (vezi toată discuția)
Stagiatura , conditii maestru siempreska siempreska Unde gasesc conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un avocat definitiv pentru a fi maestru? As vrea sa stiu ce cheltuieli si taxe are de platit pt a ... (vezi toată discuția)
Pfa obligat sau nu la sanatate? nae2012 nae2012 Buna ziua. Am un PFA si am realizat un venit de 25000 lei brut iar cheltuieli de 7000 de lei in anul 2018. Mai sunt obligat sau nu la sanatate? (vezi toată discuția)