avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare certificat de mostenitor

sunt pusa intr-o situatie putin delicata, in sensul ca particip la actiune in justitie de anulare a unui certificat de mostenitor. Prin certificatul de mostenitor in cauza, s-a deschis succesiunea, dupa defunctul X, care avea o sotie supravietuitoare si doi copii. In certificatul de mostenitor in cauza s-au impartit toate bunurile mobile si imobile ale sotilor, nu ale defunctului. Nu ar fi trebuit ca sa constituie masa succesorala doar 1/2 din bunurile mobile si imobile, adica cota parte care ii revenea defunctului?, Intrucat cealalta cota de 1/2 apartine sotiei supravietuitoare, deoarece sunt bunuri dobandite in cursul casatoriei, deci bunuri comune.
Dupa parerea mea sotia supravietuitoare ar trebui sa aiba prin Certificatul de mostenitor o cota de 1/2 din masa succesorala (cota de proprietate) + 2/8 (de la sotul decedat) iar fiecarui copil ii revenea 3/8 din masa succesorala, in urma deschiderii succesiunii dupa tata.
Voi ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:17, 13 Februarie 2008
Nu poate nimeni sa aiba printr-un certificat de mostenitor dupa X trecuta si averea sa, proprie si personala. Prin certificat sotia are un drept din averea sotului, nu se poate trece si ce alte drepturi ai are, fie ele proprii sau de la alti decedati...
Nu stiu exact cum si ce s-a declarat la stabilirea masei succesorale, dar mostenitorii ce vor? Anulare pentru ce? De cand s-a dezbatut astfel mostenirea? S-au intabulat la CF drepturile mostenitorilor? Sotia de ce n-a zis nimic la stabilirea masei succesorale dupa sot?
sotia, impreuna cu ceilalti copii, au consimtit de comun acord la dezbatrea succesiunii, ca toate bunurile ce constituie masa succesorala sa fie impartite egal in trei parti. Interesant este insa ca, au fost practic "impartite" toate bunurile sotilor, nu doar cota ce ii revenea dufunctului. La dezbaterea succesiunii, sotia supravietuitoare nu s-a opus acestei "imparteli" deoarece au hotarat ca cei doi fii sa contribuie in mod egal la intretinerea ei si a proprietatilor. dar unul dintre fii, refuza in mod constant sa faca acest lucru. Nici eu nu stiu exact ce s-a intamplat la dezbaterea succesiunii, cert este insa ca, desi masa succesorala a fost constituita in intregime din bunuri dobandite in comun, a fost impartite aproape egal intre sotie si copii.
In ceea ce priveste intabularea in cartea Funciara a mostenitorilor, ea nu a fost realizata.
AVLIL a scris:

De cand s-a dezbatut astfel mostenirea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune bellefille bellefille In urmatoarea situatie: -sot decedat -mostenitori:un copil major si sotia supravietuitoare -avere:bunuri mobile si imobile dobandite in timpul casatoriei si ... (vezi toată discuția)
Succesiune c_dobrescu c_dobrescu Doresc sa stiu daca dupa decesul sotului, care sunt cotele pentru sotia supravietuitoare si pentru doi copii? Mai este in viguare legea 319, unde se ... (vezi toată discuția)
Succesiune ivi ivi Buna ziua. A-si dori cateva raspunsuri daca ma poate ajuta cineva. In 1990 a murit mama mea. In urma decesului ei nu s-a facut succesiune. Tatal meu s-a ... (vezi toată discuția)