Vreau sa achizitionez o masina SH din Germania, pe firma (mea) platitoare de TVA, la pretul netto (fara TVA-ul nemtesc).
Intrebarea mea este urmatoarea: TVA-ul 24% in Romania il platesc imediat cum aduc masina in tara la valoarea de pe factura, sau la revanzare, in 2-3 ani, la valoarea de revanzare?
Stiu ca pana acum se platea la revanzare, am prieteni care au facut asa. Dar am inteles ca acum s-a schimbat legea cu deducerea TVA-ului pt masini.
Ideea e ca eu nu vreau sa deduc nici un TVA, pe firma nu prea am activitate mai deloc. Vreau doar sa platesc TVA-un intreg, dar la revanzare. Este posibil ?
1. in momentul de fata nu exista, am explicat de ce.
2. daca masina este achizitionata din germania pe persoana fizica, se plateste tva in germania, nu si in romania. daca masina este noua, atunci se plateste tva in romania, nu si in germania (nu se poate inmatricula o masina fara certificat care sa ateste plata taxei)
Credeti ca dupa 31 Decembrie 2010, odata cu expirarea ordonantei, se va reveni la taxarea inversa ? Sau sunt demersuri pentru prelungirea ordonantei ? Cu alte cuvinte, merita sa astept 1 Ianuarie 2011 (tinand cont ca se mareste si taxa de mediu) ?
nu stiu ce sa zic, cu guvernul asta e posibil orice, pentru ca au dovedit ca nu sunt in stare sa realizeze ceva predictibil in ceea ce priveste fiscalitatea.
daca luati masina pe firma, nu o utilizati pentru una din activitatile exceptate? cum ar fi: a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă
b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane, instruirea de către şcolile de şoferi, transmiterea folosinţei în cadrul unui contract de leasing financiar sau operaţional;
d) vehiculele utilizate în scop comercial, respectiv în vederea revânzării.
Am firma cu principalul domeniu de activitate: editare de programe software, deci nu stiu de ce exceptie m-as putea lega. Poate doar "d) vehiculele utilizate în scop comercial, respectiv în vederea revânzării. ", dar cred ca trebuie sa am si al domeniu de activitate principal, gen "comert autoturisme".
E vorba de o masina destul de scumpa, ~45.000 euro, deci TVA-ul e o suma considerabila (7000 euro). Si as vrea sa il platesc la revanzare, pentru ca am de gand sa o tin 2-3 ani si s-ar amortiza mult din valoarea ei, deci implicit as scapa si de o mare parte din TVA.
Ordonanta care expira la 31 decembrie 2010, trebuie prelungita inainte sa expire sau dupa ? Ca poate dupa ce expira, mai dureaza 2-3 saptamani pana se re-voteaza, etc, si am timp...