avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Achizitie autoturism SH din Germania, fara TVA, pe ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Achizitie autoturism SH din Germania, fara TVA, pe firma

Buna ziua,

Am o firma platitoare de TVA in Romania. Doresc sa achizitionez un autoturism SH din Germania, fara TVA, pe firma. Intrebarea este daca TVA-ul in Romania trebuie platit imediat la inmatriculare, sau la revanzare (taxare inversa) ? Am cautat pe Internet si parerile sunt impartite, unii zic ca merge, altii spun ca din 2009 nu mai merge taxarea inversa pentru autoturisme, si TVA-ul trebuie platit la inmatriculare. Exceptie facand firmele care se ocupa cu comertul de autoturisme, sau cu transport marfa/persoane.
Eventual niste paragrafe din codul discal ar ajuta...

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 15:16, 26 Iunie 2012
daca autoturismul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice, aveti drept de deducere numai pentru 50% din tva aferenta achizitiei intracomunitare.

daca de exemplu se achizitioneaza un autoturism in valoare de 15.000 euro, la un curs de 4,4654, adica 66.981 lei, va propun urmatoarele note contabile:

inregistrare taxare inversa
4426 = 4427 16.075 (tva 24%)

includerea a 50% din tva in costul mijlocului fix
2133 =%
404 66.981
4426 8.038

in cazul persoanelor inregistrate in scopuri de tva, plata nu se face inainte de inmatriculare, ci prin depunerea decontului de tva la termenul prevazut de lege, in functie de perioada fiscala din vectorul fiscal (lunar sau trimestrial).
Nu ma pricep foarte bine la contabilitate...
Deci nu exista nici o varianta sa cumpar masina fara TVA si sa platesc TVA-ul (100%) la revanzare? Stiu ca inainte de 2009 asa era, pentru ca am mai avut o masina cumparata asa, si am platit TVA-ul dupa ce am vandut-o dupa 3 ani.
Ce inseamna "utilizat exclusiv in scopul activitatii economice" ? Adica obiectul principal al firmei sa fie transport de marfa, persoane, inchirieri auto, taximetrie, etc ? Pentru ca eu o folosesc in interes de serviciu, ca director al firmei...deplasari, intalniri cu parteneri etc...
Am si un PFA, platitor de TVA, nici daca o cumpar pe PFA nu se considera ca o folosesc in scopul activitatii economice, si sa platesc intreg TVA-ul la revanzare ?
Trebuie sa existe o cale...
Inseamna ca articolul asta induce lumea in eroare ??
[ link extern ]

masina se cumpara din germania fara tva, dar guvernul a limitat dreptul de deducere in romania, iar o parte din tva deductibila (1/2 4426) se duce pe costul mijlocului fix, ramand de plata cealalta jumatate prin decontul de tva (4427).

ART. 145^1 Limitări speciale ale dreptului de deducere
(1) Prin excepţie de la prevederile art. 145 se limitează la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpărării, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate şi a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, în cazul în care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice.
(2) Restricţia prevăzută la alin. (1) nu se aplică vehiculelor rutiere motorizate având o masă totală maximă autorizată care depăşeşte 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul şoferului.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică următoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru instruire de către şcolile de şoferi;
e) vehiculele utilizate pentru închiriere sau a căror folosinţă este transmisă în cadrul unui contract de leasing financiar ori operaţional;
f) vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.


asadar daca autovehiculul nu este utilizat exclusiv pentru una din activitatile exceptate de mai sus, se plateste 50% din tva la achizitie.
Nu m-as incadra la paragraful (3) (b) vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii; ?
Fiind directorul firmei, sa utilizez auto pentru intalniri cu partenerii, deplasari la sediul acestora, etc ? Trebuie foide parcurs, sau cum dovedesti in ce scop se utilizeaza auto la urma urmei ?
La PFA, cum se mai aplica aceste exceptii ?
Multumesc

va citez din normele existente la momentul de fata, nemodficate inca dupa OUG 24

vehiculele destinate exclusiv utilizării de agenţi de vânzări reprezintă vehiculele utilizate în cadrul activităţii unei persoane impozabile de către angajaţii acesteia care se ocupă în principal cu prospectarea pieţei, desfăşurarea activităţii de merchandising, negocierea condiţiilor de vânzare, derularea vânzării bunurilor, asigurarea de servicii postvânzare şi monitorizarea clienţilor.

parerea mea este ca dvs. nu va incadrati la exceptii.

titlul VI - TVA - se aplica si PFA in acelasi mod.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare autoturism italia - deducere tva lylyan lylyan Buna ziua Am o societate platitoare de TVA inscrisa in ROI - vreau sa cumpar un autoturism din Italia de la o societate care are cod valabil de TVA. Imi ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate 50% autoturism lidiao lidiao Am cumparat un autoturism din import, pe firma trebuie sa deduc tva doar 50%? In ce conditii pot deduce integral tva (taxare inversa)ptr autoturism? (vezi toată discuția)
Tva ajustat la achizitie autoturism Ilyana1966 Ilyana1966 Ce se intampla incepand cu 01.01.2015 cu 50% tva ajustat la cumparare autoturism? Se include in cost achizitie si se amortizeaza sau nu? (vezi toată discuția)