Prin decizia 7 din 2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie se stabileste ca o organizatie sindicala, pentru a fi reprezentativa poate indeplini alternativ una din cele doua conditii legale. Sa fie ori afiliata la o federatie reprezentativa pentru ramura, fie sa aiba cel putin o treime din salariati membri in acea organizatie. Daca ma iau dupa aceasta decizie pot sa fac sindicatele afiliate la diverse federatii, cum e de ex la noi termoelectrica sau energetica si intru la negocieri cu o diversitate de sindicate. Consider ca e un mod de dezbinare a sindicatelor. La mine in unitate un sindicat indeplineste una din conditii, celalalt pe cea de-a doua si nu ne intelegem deloc. Ce e de facut in acest caz, in afara de solutia unirii celor doua sindicate.
Daca federatia despre care vorbiti are deja obtinuta reprezentativitatea trebuie sa depuna la angajator Hotararea Judecatoreasca prin care s-a constatat reprezentativitatea federatiei si o adresa din partea federatiei ca sindicatul este afiliat.
Da ,asa ar trebui,cererea sa fie adresata Judecatoriei si sa se obtina reprezentativitatea.Chiar si in cazul de mai sus ,la negocieri s-a participat fara reprezentativitate recunoscuta in instanta.Cred ca nu e singurul caz.
Oricum tot s-ar fi obtinut hotararea respectiva pe baza afilierii, in temeiul deciziei 7/2008.
O iau de la inceput, poate nu m-am facut inteleasa. Avem asa:
- o federatie cu reprezentativitate
- un sindicat care are 1500 de membri din unitate, afiliat la aceasta federatie, sindicat care a existat de cand cu revolutia
- un alt sindicat, creat dupa ce o bucata din unitate s-a rupt de unitate, ulterior s-a lipit, dar a ramas cu 500 membri, afiliat la aceeasi federatie
Intrebare:
Cel de-al doilea sindicat trebuie sa obtina acea hotarare judecatoreasca, sau intra la negocieri prin efectul afilierii??