Prin decizia 7 din 2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie se stabileste ca o organizatie sindicala, pentru a fi reprezentativa poate indeplini alternativ una din cele doua conditii legale. Sa fie ori afiliata la o federatie reprezentativa pentru ramura, fie sa aiba cel putin o treime din salariati membri in acea organizatie. Daca ma iau dupa aceasta decizie pot sa fac sindicatele afiliate la diverse federatii, cum e de ex la noi termoelectrica sau energetica si intru la negocieri cu o diversitate de sindicate. Consider ca e un mod de dezbinare a sindicatelor. La mine in unitate un sindicat indeplineste una din conditii, celalalt pe cea de-a doua si nu ne intelegem deloc. Ce e de facut in acest caz, in afara de solutia unirii celor doua sindicate.
Reprezentativitatea se obtine numai prin hotarare judecatoreasca. Legea nr. 130/1996
Art. 17.
(1) La negocierea contractelor colective de munca la nivel national, de ramura si de unitate participa organizatiile sindicale care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
c) la nivel de unitate:
- au statut legal de organizatie sindicala;
- numarul de membri ai sindicatului reprezinta cel putin o treime din numarul salariatilor unitatii.
(2) Indeplinirea conditiilor de reprezentativitate a organizatiilor sindicale se constata, la cererea acestora, de catre instantele judecatoresti, dupa cum urmeaza:
b) la nivel de unitate, de catre judecatoria in a carei raza teritoriala se afla sediul unitatii.
(3) Hotararea este supusa numai recursului.
Art. 18.
(3) Organizatiile sindicale din unitate sunt reprezentative, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 17
alin. (1) lit. c), precum si daca sunt afiliate la o organizatie sindicala reprezentativa.
Sa zicem ca noi avem asa ceva (nu mi-am pus problema asta pana acum), iar ei nu au hotararea, o pot obtine daca o avem noi? Adica judecatoria poate da hotarare pentru doua sindicate din aceeasi unitate?