avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Registrul-jurnal de incasari si plati este obligatoriu ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Registrul-jurnal de incasari si plati este obligatoriu pentru PFA cu norma de venit?

Nu am gasit unde este specificat ca Registrul-jurnal de incasari si plati este obligatoriu si pentru PFA cu norma de venit.

Conform Codului Fiscal:
ART. 49 - Stabilirea venitului net anual din activitati independente pe baza normelor de venit
(8) Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit nu au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitate în partida simpla pentru activitatea respectiva.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:53, 6 Decembrie 2010
Stie cineva, din auzite sau din experienta proprie, in ce consta un control fiscal la un PFA cu norma de venit?

Eu nu am auzit de nimeni controlat asa ca sunt foarte curios ce documente se cer? Oare fiscul controleaza conturile PFA-ului sau ii cer intai o declaratie pe proprie raspundere cu incasarile si ulterior pot sa verifice daca concorda incasarile cu declaratie.

Iarasi din auzite, la PFA-urile inchise se cam fac control fiscal in maximum 6 luni de la inchidere. Asa sa fie?
Ultima modificare: Luni, 15 Noiembrie 2010
edesign, utilizator
Aveti dreptate ca nu se prea fac controale la PFA-urile cu norma de venit, dar e bine sa aveti acea evidenta a cifrei de afaceri prin centralizarea facturilor emise ca sa va dati seama daca ati depasit plafonul de 35.000 euro la cursul de la data aderarii (aprox. 119.000 lei) si trebuie sa va inscrieti ca platitor de TVA.
Grandanat, Dl. Manea, in ce masura sunt valabile facturile pentru evidenta fiscala? Eu am o factura emisa in decembrie 2009, banca imi afiseaza pentru contravaloarea facturii "data tranzactiei" 31 decembrie 2009 si "data valutei" 4 ianuarie 2010. Din cate am gasit pe net, Data valutei (value date) = Data la care se face decontarea tranzactiei.

1. Legat de factura asta, la ce curs ar trebui sa calculez contravaloarea facturii in RON, cursul de la data facturarii, cursul de la data tranzactiei sau cursul din data valutei?

2. Pentru a calcula cifra de afaceri, de ce an tine factura anul 2009 sau 2010? (asta ca sa stiu pe ce an ar trebui sa verific daca depasesc sau nu plafonul TVA)
1. Cursul BNR de la data facturarii.
Banii pot fi livrati efectiv prin mai multe modalitati prin banca si prin posta, personal, etc iar conversia efectiva in lei poate fi facuta de catre banca, la coltul strazii sau chiar deloc. Normal ca nu vei scrie cursul bancii sau cursul de schimb de la valutistul de la colt. Cursul de schimb oficiale e cursul BNR. La acel curs se face conversia, suma astfel rezultata fiind valoarea facturii( pentru evidenta contabila).

Intradevar, cand vei face suma incasarilor, vei converti inapoi acesti bani la cursul euro din 2007 pt a vedea daca ai depasit plafonul. Putin ciudat :), insa asa este legea.

Atentie, daca sunteti inregistrat in scopuri TVA, obligatoriu pe factura, trebuie sa scrie si valoarea TVA, in LEI (chiar daca factura e in EURO).

2.Similar ca la orice societate comerciala. In momentul incasarii, deci tot in 2009( data tranzactiei).
Grandanat multumesc de raspuns. Sunt la norma de venit, nu sunt inregistrat in scopuri de TVA, intrebarile astea le pun pentru a putea calcula total incasari pe anul 2010, pe cat posibil incerc sa nu ating plafonu TVA 119.000 RON si factura asta e mai buclucasa.

Prin alte parti am primit raspunsul cum ca pentru PFA-uri la norma de venit conteaza momentul incasarii si nu cel al facturarii. Banca imi afiseaza apoi data tranzactiei 31 decembrie 2009, data valutei(data la care se face decontarea tranzactiei) 4 ianuarie 2010, chestia asta ma cam incurca din raspunsurile primite pina acum incasarea asta ar tine de anul 2010, d-voastra spuneti ca tine de 2009.

Alte discuții în legătură

Pfa - contracte cu firme din afara ue bogdanfe bogdanfe E posibil ca o persoana fizica autorizata (daca e relevant, domeniu de activitate e IT, norma fixa de venit) sa aiba un contract cu firme din afara UE (pe mine ... (vezi toată discuția)
Curs valutar factura emisa 2009, data tranzactiei 2009, data valuta 2010 Popu Popu Buna, am urmatoarea problema, sunt la norma de venit neplatitor de TVA, deci nu tin contabilitate insa am inteles ca ar trebuie sa tin evidenta incasarilor in ... (vezi toată discuția)
Pfa depasire plafon tva coltex coltex Buna dimineata! Varog sa ma lamuriti cu o problema; Daca un PFA a taiat o factura pe luna Decembrie 2009 si a incasat-o in luna ianuarie, eu contabilizez ... (vezi toată discuția)