avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Registrul-jurnal de incasari si plati este obligatoriu ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Registrul-jurnal de incasari si plati este obligatoriu pentru PFA cu norma de venit?

Nu am gasit unde este specificat ca Registrul-jurnal de incasari si plati este obligatoriu si pentru PFA cu norma de venit.

Conform Codului Fiscal:
ART. 49 - Stabilirea venitului net anual din activitati independente pe baza normelor de venit
(8) Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit nu au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitate în partida simpla pentru activitatea respectiva.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:53, 6 Decembrie 2010
Bineinteles, daca este de acord si clientul dvs.
Dl. Manea, eu spun clientului trebuie sa-mi trimiti 2000$ pe miine. Asta-i tot ce primesc ei de la mine, nu sunt interesati de factura/invoice sau orice altceva, clientul e din SUA, habar n-am cum isi justifica ei cheltuielile ce le au cu mine.

Fiind la norma de venit nu m-am stresat pina in prezent, mi-am facut un program in care pastrez toate incasarile cu data incasarii, la o adica pot sa listez facturi daca trebuie. O sa-mi fac programul sa listeze facturile cu data incasarii si in felul asta nu mai imi bat capul, astazi am incasat, astazi emit factura stiu ca incasarea/factura tine de anul curent
Pare totul ok in ceea ce spun?

In cazul expus mai sus, banii au fost trimisi efectiv de americani pe data de 31 decembrie 2009, dupa ora 20 ora Romaniei, banca din Romania la care am contul nu a mai procesat tranzactia pe data 31 decembrie, banca imi afiseaza in extrasul de cont data valutei (data la care se face decontarea tranzactiei). Daca eu pun pe factura data de 4 ianuarie mie mi se pare dubios, se poate emite factura dupa data la care ei au pus ordinul de plata la banca lor?!
Va multumesc!
In acest caz nu mai trebuie sa faceti factura si se poate considera simultaneitate intre incasare si facturare. Documentul justificativ este cecul trimis de americani.
1. Dl. Manea imi cer scuze pentru monopolizarea timpului d-voastra. Citind prin codul fiscal, am ramas cu impresia ca pentru banii trimisi de american pe data de 31 decembrie 2009, data valutei pentru acestia fiind 4 ianuarie 2010, eu as putea emite factura pina pe data de 15 februarie (conform ART. 155, (1)). Cu alte cuvinte eu as putea emite factura pentru banii astia buclucasi cu data de 10 ianuarie 2010, as fi 100% sigur ca factura asta tine de cifra de afaceri de pe 2010. E ok rationamentul? Sau eu pot emite factura pina pe 15 februarie dar data facturii nu poate depasi data incasarii?!?

2. La calcularea cifrei de afaceri (pentru a putea detecta momentul depasirii pragului 119.000 RON) se iau in calcul si dobanzile pentru depozite de pe PFA, castigurile / pierderile cauzate de fluctuatia cursului de schimb, sau cifra de afaceri pentru un an este compusa strict ca suma facturilor emise in anul respectiv?
Intreb aste deoarece poti sa ajungi in situatia in care total facturi emise anul 2010 = 115.000 RON, dobanzi din depozite = 3.000 RON, castig din diferenta de curs de la data facturarii / data vanzarii valutei = 2000 RON, de aici ar iesi 120.000 RON ...

Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 5 Decembrie 2010
Popu, utilizator
Din punctul de vedere al TVA statul este calic (si nu numai, dar aici se intrece pe sine). Ca urmare, in Codul Fiscal se specifica faptul ca exigibilitatea (adica venitul este impozabil) intervine in momentul facturarii (chiar daca nu e incasat) sau in momentul incasarii in cazul avansurilor (chiar daca nu e facturat).

In alta ordine de idei, este corect si legal sa facturati in februarie banii incasati in avans in ianuarie. Insa, asa cum am sugerat intr-o interventie anterioara si, tinand cont de ce am spus in paragraful anterior, in situatia dvs. nici nu mai e necesar sa facturati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - contracte cu firme din afara ue bogdanfe bogdanfe E posibil ca o persoana fizica autorizata (daca e relevant, domeniu de activitate e IT, norma fixa de venit) sa aiba un contract cu firme din afara UE (pe mine ... (vezi toată discuția)
Curs valutar factura emisa 2009, data tranzactiei 2009, data valuta 2010 Popu Popu Buna, am urmatoarea problema, sunt la norma de venit neplatitor de TVA, deci nu tin contabilitate insa am inteles ca ar trebuie sa tin evidenta incasarilor in ... (vezi toată discuția)
Pfa depasire plafon tva coltex coltex Buna dimineata! Varog sa ma lamuriti cu o problema; Daca un PFA a taiat o factura pe luna Decembrie 2009 si a incasat-o in luna ianuarie, eu contabilizez ... (vezi toată discuția)