avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Registrul-jurnal de incasari si plati este obligatoriu ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Registrul-jurnal de incasari si plati este obligatoriu pentru PFA cu norma de venit?

Nu am gasit unde este specificat ca Registrul-jurnal de incasari si plati este obligatoriu si pentru PFA cu norma de venit.

Conform Codului Fiscal:
ART. 49 - Stabilirea venitului net anual din activitati independente pe baza normelor de venit
(8) Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit nu au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitate în partida simpla pentru activitatea respectiva.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:53, 6 Decembrie 2010
Da domnule Manea, ati citat bine, insa oarecum pe langa problema. Potrivit art. 134^2 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, prin derogare de la prevederile alin.(1), exigibilitatea taxei intervine la data emiterii unei facturi. Corect, dar... ce are venitul cu tva-ul?
Tva-ul se raporteaza la data facturarii, venitul la data incasarii.

Contextul este acela ca persoana care a ridicat aceasta problema plateste impozit pe norma de venit si nu tine registrul jurnal de incasari si plati, dar trebuie sa inregistreze/contabilizeze veniturile dupa criteriul stabilit in sectiunea referitoare la TVA astfel incat atunci cand depaseste plafonul stabilit de lege sa se inscrie ca platitor. Am raspuns strict legat la problema ridicata.

Deci, dupa cum si dvs. recunoasteti, raspunsul meu este corect.

De asemenea, si ceea ce sustineti dvs. este corect. In Codul fiscal avem:

ART. 48

Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă

(1) Venitul net din activităţi independente se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, cu excepţia prevederilor art. 49 şi 50.

(2) Venitul brut cuprinde:

a) sumele încasate şi echivalentul în lei al veniturilor în natură din desfăşurarea activităţii;
[...]

Insa, aceasta se refera (dupa cum este si titlul art. 48) la persoanele care tin contabilitatea in sistem real, nu platesc impozit pe norma de venit.

Si, mai ales, se refera la o cu totul alta problema si anume, impozitul pe venit.

:offtopic:

Ca o concluzie la cele mentionate trebuie specificat ca persoanele fizice care desfasoara activitati sub forma PFA, II sau IF si sunt platitoare de TVA platesc taxele astfel:
- TVA in functie de data facturarii si
- impozit pe venit in functie de data incasarii.
Ultima modificare: Vineri, 19 Noiembrie 2010
Iulian MANEA, Contabil
Intradevar in cazul de fata e vorba de un pfa cu norma de venit. Insa nu conteaza acest lucru. In calculul plafonului maxim nu conteaza absolut deloc daca e vorba de pfa cu norma sau regim real.
Problema e cand se ia in calcul factura data ca exemplu in calculul venitului ( de fapt e vorba de toate incasarile, cumulul facturilor).
Aici nu e vorba de pfa platitor de tva. PFA-ul este neplatitor(pana la proba contrararie). Tocmai acest lucru se doreste a se afla, daca este platitor sau nu. Pentru asta se face suma veniturilor de pe anul respectiv.
Si cum am mai spus venitul de pe factura respectiva se inregistreaza la data incasarii( si nu la data facturarii).
In legislatia fiscala se folosesc aceleasi criterii in evaluarea diversilor contribuabili. Ca urmare, cand este vorba de TVA, aceasta este exigibila in momentul facturarii. Deci, cel care este neplatitor si vrea sa constate daca a depasit plafonul isi calculeaza cifra de afaceri ca fiind suma facturilor in functie de data emiterii acestora si nu de data incasarii.
Ultima modificare: Vineri, 19 Noiembrie 2010
Iulian MANEA, Contabil
Inca o intrebare daca mai este primit. Pentru banii astia trimisi pe 31 decembrie 2009, pentru care banca afiseaza data valutei 4 ianuarie 2010, pot sa emit factura pe 4 ianuarie? Deci pot sa emit fiecare factura exact cu data in care imi apar banii pe extrasele de cont emise de banca?
Multumiri

Alte discuții în legătură

Pfa - contracte cu firme din afara ue bogdanfe bogdanfe E posibil ca o persoana fizica autorizata (daca e relevant, domeniu de activitate e IT, norma fixa de venit) sa aiba un contract cu firme din afara UE (pe mine ... (vezi toată discuția)
Curs valutar factura emisa 2009, data tranzactiei 2009, data valuta 2010 Popu Popu Buna, am urmatoarea problema, sunt la norma de venit neplatitor de TVA, deci nu tin contabilitate insa am inteles ca ar trebuie sa tin evidenta incasarilor in ... (vezi toată discuția)
Pfa depasire plafon tva coltex coltex Buna dimineata! Varog sa ma lamuriti cu o problema; Daca un PFA a taiat o factura pe luna Decembrie 2009 si a incasat-o in luna ianuarie, eu contabilizez ... (vezi toată discuția)