avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... infiintarea unei firme in apartament schimba ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

infiintarea unei firme in apartament schimba destinatia de locuinta?

Buna seara. Sunt presedintele unei asociatii de locatari din Bucuresti. De curand m-am confruntat cu o problema legata de solicitarea unui proprietar de a infiinta o firma cu profil de comert cu amanuntul. Acesta mi-a inaintat spre aprobare un document pe care urma sa-l semnez eu, dupa ce semnau vecinii acestuia, precum si un document ce urma sa fie semnat de comitetul executiv al asociatiei. Problema a aparut in momentul in care vecinul de dedesubt si unul de pe palier au refuzat sa semneze, invocand comportamentul necivic al solicitantului. Am convocat Comitetul Executiv care nu a aprobat cererea de infiintare a firmei, constatandu-se ca nu se indeplinesc prevederile art. 42 din Legea nr. 230 din 2007 privind Asociatiile de proprietari care prevede ca "schimbarea destinatiei locuintei se face cu acordul comitetului executiv si al vecinilor direct afectati pe orizontala si verticala". Solicitantul a contestat aceasta decizie motivand ca doreste sa infiinteze o firma care nu isi va desfasura activitatea acolo si, in consecinta, nu poate fi vorba de o schimbare a destinatiei locuintei. Doresc sa aflu parerea unui specialist in legatura cu aceasta problema: infiintarea unei firme fara ca aceasta sa desfasoare activitati propriu-zise, conform obiectului de activitate, in acea locuinta, schimba destinatia acesteia? Daca se poate, doresc si o baza legala in sprijinul raspunsului. Va multumesc.
elis a scris:

Foarte multi doresc infiintarea unei societati comerciale in apartamentul in care locuiesc doar ca sediul social, nu si ca loc de desfasurare a activitatii.
In speta, infiintarea unei firme cu profil de comert cu amanuntul intr-un apartament si care isi va desfasura efectiv activitatea acolo asta inseamna schimbarea destinatiei locuintei. Daca e doar pentru sediul social, atunci nu se schimba destinatia locuintei.

in situatia in care va vrea sa desfasoare activitatea de comert cu amanuntul in incinta apartamentului respectiv...doar intr-o camera a apartamentului...trebuie sa faca schimbarea de destinatie doar pentru acea camera sau pentru tot apartamentul?si care sunt pasii pentru schimbarea de destinatie? va multumesc
Buna ziua tuturor, Fiul meu vrea s-a infiinteze o firma de cosmetica-auto si nu are sediu-birou..Eu sint proprietara unui apartament cu 2 camere la etaj .Pot eu sa-i cedez o camera fara chirie in scopul acesta.? Eu locuiesc in America iar in apt. locuieste el cu familia lui acum. Cum pot eu sa-l ajut la intocmirea actelor fiind aici ? Exista cumva pericolul ca eu s-a pierd apatamentul semnind un contract de inchriere ?. Toate cele bune tuturor , Georgia
Se poate, in conditiile prevazute de legile romanesti!
tudorioan a scris:

Se poate, in conditiile prevazute de legile romanesti!


Se poate CE?
Ce anume se poate in conditiile in care avem doua intebari: 1. "pot eu sa-i cedez" ... si 2. "exista pericolul sa..."
O informatie e decodificata in functie de contextul in care a fost primita (ori aici e cel al temerii ca s-ar putea produce o pierdere).

Da. Puteti sa-i cedati o "camera fara chirie", adica sa incheiati un contract de comodat (imprumut de folosinta gratuita) fara pericolul de a pierde apartamentul. (evident, contractul n-ar trebui sa fie chiar un model amarat gasit pe site-uri).
Vera a scris:

Ma surprinde faptul ca pesoana care doreste sa infiinteze o firma intr-un apartament, v-a pregatit o documentatie care sa o semnati. S-a cam grabit, nu credeti?
Asociatia este cea care trebuie sa-i de un inscris, o adeverinta, prin care isi da acordul ca in apartamentul respectiv, sa aiba sediul social soc.X, bineinteles daca are acceptul propritarilor invecinati, asa cum se mentioneaza in lg.230/2007.


Consider ca "omul cu firma" a descris in acea "documentatie" scopul si maniera in care doreste sa functioneze acel sediu de firma si este normal cum a procedat. Nu cred ca s-a grabit, ci pur si simplu a cerut o aprobare cu care sa fie de acord vecinii, presedintele care sa consemneze ca a luat la cunostinta despre acordul vecinilor si o alta cerere catre comitet pe care sa o semneze membrii sai cum ca acel sediu are aprobarea asociatiei de proprietari pentru a se infiinta in apartamentul omului.
Daca omul are doi vecini cu care e in conflict sau macar sunt invidiosi pe el si, ajungand la mana lor, acestia nu-si dau acordul, nu se intrunesc conditiile din legea 230 pentru un asemenea demers, astfel incat nu se poate merge mai departe cu luarea semnaturilor de la comitet. Nu poate da in judecata pe nimeni.
Initiativa a aparut de la omul nostru care pe o documentatie cere un acord, adeverinta fiind un inscris in plus, inutila.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Septembrie 2008
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Poate fi complice un presedinte de asociatie? razvan24 razvan24 in cazul in care administratorul unei asociatii de proprietari delapideaza asociatia cu o anumiat suma,respectiv se dispune o expertiza contabila in cauza ... (vezi toată discuția)
Administratorul de bloc este functionar public? gabiilie776 gabiilie776 Administratorul unei asociatii de proprietari de apartamente este considerat functionar public? Dar presedintele asociatiei? (vezi toată discuția)
Coautoratul la infractiunea de delapidare damon damon Buna...sunt student la drept si am o nelamurile pe care ii rog pe cei in domeniu sa ma lamureasca...la drept penal una din intrebarile de la examen a fost ... (vezi toată discuția)