avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... tata i-a donat apartamentul fratelui meu fara sa ma ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

tata i-a donat apartamentul fratelui meu fara sa ma despagubeasca

tata a donat apartamentul care i-a fost dat de stat penrtu ca avea o familie si copii , fratelui meu , se poate ataca in justitie , deoarece i-a fost dat tocmai pt ca avea copii si de aceea cred ca mi se cuvine si mie o parte
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 17:49, 3 Aprilie 2022
teo_dobrean a scris:


dvs. puteti fie sa solicitati reductiunea liberalitatilor excesive dar numai dupa decesul tatalui dvs intrucat dvs. sunteti mostenitor rezervatar si trebuie sa va indestuleze pe toti descendentii in mod egal valoric.
...cu tot respectul insa descendentii nu trebuie indestulati in mod egal...nu poate sa le fie incalcata rezerva pe care legea le-o confera...daca sa zicem tatal a mai avut o garsoniera care ramane dupa decesul sau si daca partea mostenita acopera rezerva donatia apartamentului ramane in picioare chiar daca la final copiii nu au primit toti la fel...sau poate nu am inteles eu bine...
roxanel a scris:

pur si simplu ma cutremura sfaturile pe care unii dintre utilizatori le dau pe acest forum !! :stunned::stunned::stunned::stunned:
"asteptati decesul tatalui " :O:O:O
Pai trebuia sa-i zic "sa ia masuri?" Ce poate sa faca decat sa astepte? Sa se duca si sa-i spuna ca ii va ataca actul de donatie? Sper sa va fi trecut efectele cutremuratoare ale seismului.
daca va veti exprima in termeni juridici pe viitor, probabil ca nu vom mai fi afectati de efecte seismice !!
corect era " ulterior decesului tatalui dvs., veti include in masa succesorala si bunul donat fratelui dvs. solicitand reductiunea liberalitatii , daca aceasta excede cotitatea disponibila. "
d-le roxanel am si eu o intrebare:actul de donatie nu mai are nici o valoare?in momentul succesiunii nu se mai tine cont de dorintele parintilor care bag-seama stiau de ce doneaza apartamentul unuia dintre copii!
buna ziua.
o sa incerc sa explic pe intelesul tuturor : in masa succesorala a defunctului vor fi incluse toate bunurile proprii ce au apartinut acestuia , precum si cota sa parte din bunurile comune detinute in coprorpietate cu sotia/sotul supravietuitoare/supravietuitor.
in plus, daca exista mostenitori rezervatari , in masa succesorala se vor include si toate liberalitatile facute de defunct, respectiv donatii sau testamente.
in prima faza , se va introduce fictiv doar valoarea acestora .
se va calcula apoi daca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari a fost incalcata prin liberalitatile facute de defunct.
daca rezerva succesorala nu a fost incalcata, atunci liberalitatile facute raman valabile. B-)
sper ca m-am facut inteleasa

Alte discuții în legătură

Act de donatie kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
Donatie! psilemangalia psilemangalia Dupä cum am änteles o\\"Donatie\\"poate fi atacatä än instantä?Dupä cät timp?Sau jocä un rol:factori de timp cänd donatie a fost fäcutä? (vezi toată discuția)
Buna ziua. sotul meu mai are 2 frati. in timpul vietii tatal ... Alice Iordan Alice Iordan Buna ziua. Sotul meu mai are 2 frati. In timpul vietii tatal sau ( a murit acum 4 ani)a facut un act de donatie catre fratele mai mare. Din cauza unor probleme ... (vezi toată discuția)