avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... de cand curge termenul de prescriere a exec. silite a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

de cand curge termenul de prescriere a exec. silite a hot jud

Personal consider ca termenul de prescriptie a executarii silite a unei hot jud curge de la data la care aceasta poate pusa in executare.

In speta, hot data in apel, fiind definitiva, a putut fi investita cu formula executorie.
Pe cale de consecinta termenul de prescriptie a exec silite cuge de la hot pron in apel si nu de la data la care hot a devenit irevocabila in recurs, corect ?

Cel mai recent răspuns: teodora_felicia , utilizator 12:00, 13 Februarie 2011
Trebuie doar sa se stabileasca de cand incepe sa curga termenul de prescriptie si asta se face in functie de hotararea pusa in executare , definitiva sau irevocabila.
sunt absolut de parerea dvs..

insa m-am consultat cu mai multi avocati care mi-au sugerat ca data - data de la care ramane irevocabila.
Mi s-a dat chiar si un argument:

- se pronunta o dec in apel, pierzatorul face recurs, castigatoul nu o pune in executare silit
- trec mai mult de trei ani pana cand se ponunta instanta de recurs
- instanta de recurs respinge recursul pierzatorului

APOI , cand castigatorul vrea sa puna in executare hot din apel devenita irevoc. executorul spune ca s-a prescris dr de a cere executarea silita.

cum comentati ?
Hotararile susceptibile de recurs care au fost atacate cu recurs, fie ca prin hotararea data de instanta de recurs s-a admis sau respins acesta, devin executorii din momentul pronuntarii instantei de recurs.

Cred ca executorul a procedat gresit in cazul expus de dvs.
Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
eu consider ca hot a devenit executorie dupa pronuntarea instantei apel, ptr. ca hot instantei de apel era definitiva si deci susceptibila de executare silita.

De altfel, chiar dvs. ati argumentat mai sus in sensul ca hot data in apel e susceptibila de executare silita iar termenul curge de la data pron hot din apel.

In concluzie ?
dumitru2000 a scris:

sunt absolut de parerea dvs..

insa m-am consultat cu mai multi avocati care mi-au sugerat ca data - data de la care ramane irevocabila.
Mi s-a dat chiar si un argument:

- se pronunta o dec in apel, pierzatorul face recurs, castigatoul nu o pune in executare silit
- trec mai mult de trei ani pana cand se ponunta instanta de recurs
- instanta de recurs respinge recursul pierzatorului

APOI , cand castigatorul vrea sa puna in executare hot din apel devenita irevoc. executorul spune ca s-a prescris dr de a cere executarea silita.

cum comentati ?

Dvs vi se pare ca acesta ar fi un argument pentru "sugestia" de mai sus?
Pai acesta este un argument exact contrar "sugestiei" de mai sus si in sustinerea punctelor noastre de vedere.

Evident ca dreptul creditorului din exemplul dat s-a prescris DACA instanta de recurs nu a admis o cerere de suspendare a executarii sau DACA nu era una din cauzele in care recursul suspenda de drept executarea.

Aceasta suspendare pe care o poate cere debitorul este si ea un argument in ce priveste curgerea termenului de executare de la data pronuntarii deciziei din apel. Ca ceva sa se suspende presupune intai de toate sa fi inceput sa curga. Ce a inceput sa curga? Termenul de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita.
Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie -pronuntare vs comunicare dumitru2000 dumitru2000 apreciati ca termenul de prescritie de 3 ani - curge de la data pronuntarii hotararii executorii sau de la data comunicarii ? multumesc (vezi toată discuția)
Prescriere executare hotarare definitiva niccu niccu Buna seara, Exista o hotarare definitiva si irevocabila a instantei de recurs pentru plata drepturilor salariale. Hotararea de fond stipuleaza plata indexata ... (vezi toată discuția)
S-a prescris sau nu? adrianaardelean adrianaardelean buna ziua va rog sa ma ajutati sa ma lamuresc vis-a-vis de implinirea termenului de prescriptie povestea e foarte lunga am sa incerc sa o redau succint. e ... (vezi toată discuția)