avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general deseuri
Discuție deschisă în Contabilitate în general

deseuri

SC X SRL a facut contract cu o firma Y pentru preluarea deseurilor din hartie.
SC X SRL emite aviz de insotire a deseurilor nestiind cantitatea exacta. Cantarirea se face la firma Y.
Firma Y emite factura catre X in urma cantaririi.
Firma Y are taxare inversa la TVA.
Care sunt inregistrarile la firma X, tinand cont de taxarea inversa si de faptul ca nu stim cantitatea de deseuri predata - poate fi mai mare sau mai mica fata de ce scriem in aviz- ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 19:24, 25 Noiembrie 2010
Cum sa emita firma Y factura catre Dvs? Firma Y emite un bon de cantar ,care va este returnat la societate,pe baza caruia Dvs. emiteti factura . Acesta este documentul de baza,alaturi de avizul de insotire al deseurilor. Sunt si societati de colectare care aplica stampila direct pe aviz si inscriu acolo cantitatea receptionata.Inteleg ca deseurile sunt ale societatii Dvs. Firma Y trebuie sa le plateasca,deci este client.

Inregistrarile contabile sunt urmatoarele:

1. Vânzarea deşeurilor către unitatea colectoare/valorificatoare, cu evidenţierea distinctă în factură a cotei de 3% reprezentând fondul de mediu:


411 = % - total factură, inclusiv TVA
703 - valoarea deşeurilor vândute (inclusiv cota de 3% - Fond de mediu)
4427

2. Încasarea facturii, mai puţin a cotei din veniturile realizate de unitatea deţinătoare reprezentând suma necesară constituirii fondului pentru mediu, potrivit legii. Diferenţa dintre valoarea totală a facturii şi cota reţinută prin stopaj la sursă de către unitatea colectoare/valorificatoare se înregistrează la cheltuieli, articol contabil:

% = 411 - total factură, inclusiv TVA
5121 - valoarea facturii emise, mai puţin cota de 3% - Fond de mediu
635 - cota de 3%


4426 = 4427 se inregistreaza la cumparator.este denumita autolichidare TVA
Ultima modificare: Miercuri, 24 Noiembrie 2010
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Fondul de mediu nu este doar la metalele feroase si neferoase?
Ba da, fondul de mediu se constituie din veniturile realizate din vânzarea deşeurilor metalice feroase şi neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrării, obţinute de către generatorul deşeurilor, respectiv deţinătorul bunurilor destinate dezmembrării, persoană fizică sau juridică. Sumele se reţin prin stopaj la sursă de către operatorii economici care desfăşoară activităţi de colectare şi/sau valorificare a deşeurilor, care au obligaţia să le vireze la Fondul pentru mediu .


magnic a amintit ca firma Y are taxare inversa la TVA ,de aceea i-am scris si aceasta explicatie.
luciapap a scris:

Fondul de mediu nu este doar la metalele feroase si neferoase?


Ba da ,dar magnic a mentionat ca firma Y are taxare inversa la TVA ,de aceea i-am dat si aceasta explicatie. Fondul de mediu se constituie din veniturile realizate din vânzarea deşeurilor metalice feroase şi neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrării, obţinute de către generatorul deşeurilor, respectiv deţinătorul bunurilor destinate dezmembrării, persoană fizică sau juridică. Sumele se reţin prin stopaj la sursă de către operatorii economici care desfăşoară activităţi de colectare şi/sau valorificare a deşeurilor, care au obligaţia să le vireze la Fondul pentru mediu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare fier vechi adinaelena adinaelena Buna ziua O firma de constructii care din demolarea unei cladiri rezulta fier vechi pe care vrea sa-l vanda ce cod caen trebuie sa aiba in actul ... (vezi toată discuția)
Og 25/2008 ibolya_09 ibolya_09 in acea ordonanta la punctul \"7 . La articolul 9 alineatul (1), literele a) si d) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: \"a) o contributie de 3% din ... (vezi toată discuția)
Vanzare deseuri taxare inversa cum fac d300? felisana felisana Am vandut deseuri la Remat in valoare de 848 lei, din care taxa de mediu este de 25.44 lei. Factura am emis-o astfel: 1. hartie - valoare 848 lei, taxa de ... (vezi toată discuția)