avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... angajat proiect cu finantare europeana
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

angajat proiect cu finantare europeana

Buna ziua!
Am avut bafta de a lucra in cadrul unui proiect finantat din fonduri europene printr-o universitate. Am fost implicata in calitate de coordonator rural pentru acest proiect. Pentru aceasta am semnat un contract individual de munca cu Universiatea. Problema este ca in urama realizarii proiectului nu s-au atins indicatorii prevezuti de proiect si din acesta cauza mi s-a spus ca mi se va cere 50% din salar pe lunile anterioare, adica sa duc banii inapoi. In contract nu se prevede aceasta clauza. Este posibil asa ceva? Daca acesti indicatori nu au fost realizati au dreptul sa imi ceara 50% din salarul primit pe lunile anterioare? La un moment dat ni se comunica ca nu voi primi salariul pe lunile ce urmeaza. Proiectul a fost sustinut din banii universitatii care i-a recuperat in momentul rambursarii sumelor, iar la un moment data s-a spus ca nu se vor mai rambursa banii si nu ne vom primi salariile pe lunile urmatoare...insa acuma ce se intampla mi se pare absurd. As aprecia daca puteti sa ma lamuriti...sau sa-mi indicati unde sa caut raspuns
Cel mai recent răspuns: Holda Finance , Consultant credite si finantari 11:05, 18 Februarie 2011
Ar trebui sa intrebati la universitate daca va pot pune la dispozitie o copie a contractului de finantare(pentru a vedea daca in acel contract incheiat cu Autoritatea de management a POSDRU-caci dupa cum relatati pare a fi un proiect POSDRU-exista clauze privind consecintele nerespectarii indicatorilor prevazuti in cererea de finantare).
Altminteri, angajatorul poate dispune sanctionarea angajatului numai respectand prevederile codului muncii, art 263-268 cu privire la raspunderea disciplinara (care, printre sanctiuni, prevede diminuarea salariului cu maxim 10% pe o perioada de maxim 3 luni)
Raspunderea pentru implementarea/ realizarea proiectului apartine beneficiarului. Asta scrie clar in contractul de finantare. Solicitantul (beneficiarul) incredinteaza realizarea proiectului echipei de management a proiectului. Managerul de proiect trebuia sa sesizeze solicitantului(angajatorului) in raportul de activitate atingerea/neatingerea acestor indicatori si sa propuna masuri de corectare. Consecinta nerespectarii implementarii corecte a proiectului este rambursarea partiala, situatie in care va aflati. In ceea ce va priveste, doar prin prisma CIM puteti fi trasa la raspundere. Vedeti ce scrie in CIM si in fisa postului. Daca scrie ca sunteti responsabila de "indicatori" ( generic vorbind) sau de ex:atragerea grupului tinta atunci e discutabil. Dupa cum v-am explicat mecanismul, echipa de management trebuie sa raspunda in solidar pentru ca a vizat activitatile:)
Beneficiarul finantarii (adica universitatea) este responsabil de implementarea proiectului. Implementarea este guvernata de o serie de contracte.

1. La nivelul cel mai inalt se afla contractul de finantare incheiat intre beneficiar si autoritatea de management. Model standard, nemodificabil de beneficiar. Conform prevederilor acestui contract, responsabil de atingerea indicatorilor este beneficiarul, intelegandu-se prin aceasta entitatea juridica care semneaza contractul de finantare. In cazul neindeplinirii indicatorilor, finantarea nerambursabila se poate reduce proportional. Consecinta acestei reduceri este aceea ca beneficarul va suporta din fondurile sale diferenta.

2. La un nivel inferior se afla contractele de munca ale echipei de implementare, incheiate cu beneficiarul si care se supun prevederilor Codului Muncii. Depinde ce clauze sunt prevazute in aceste contracte si in fisa postului anexa, dar, in opinia mea, reducerea salariului nu poate fi o consecinta directa a reducerii finantarii nerambursabile. La fel cum nici neplata salariului pe lunile urmatoare nu poate fi o modalitate legala de rezolvare. Contractul poate fi cel mult suspendat, dar aceasta inseamna ca nici nu mai prestati munca. Prestarea muncii fara plata (si fara acordul dvs. materializat sub forma unui contract de voluntariat) nu poate avea loc, la fel cum nu poate avea loc nici reducerea retroactiva a salariului.

In concluzie, eu cred ca universitatea respectiva trebuie sa-si asume insuccesul si sa gaseasca modalitati legale de recuperare a prejudiciului, in limitele contractelor de munca incheiate si ale legislatiei in vigoare; unele aspecte legislative le-au subliniat cei care au comentat anterior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract lector posdru corinau corinau Va rog sa ma sfatuiti si pe mine referitor la modul in care se poate incheia un contract de munca pt un lector care face parte dintr-un proiect ... (vezi toată discuția)
Insolventa ong mara78 mara78 Buna ziua! Suntem o asociatie non-profit si derulam in prezent un proiect finantat prin POSDRU. Avand in vedere modificarile unilaterale ale Autoritatii de ... (vezi toată discuția)
Practicant in cadrul unui proiect posdru andreea_dede andreea_dede Buna ziua! Sunt un membru al unui grup tinta dintr-un proiect finantat de POSDRU. Acesta a avut loc intre lunile octombrie 2010-martie 2011. Este, mai ... (vezi toată discuția)