avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general se desfiinteaza ITM-ul ?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

se desfiinteaza ITM-ul ?

Buna seara
Se pare... , asa cum am aflat din unele surse ca incepand cu 01.01.2011 nu se mai duc statele, declaratiile si contr de munca (precum si incetari , acte aditionale etc) la itm deoarece acestea se vor transmite prin revisal iar inspectorii se vor ocupa numai de controale.Asta este vestea buna iar cea rea este aceea ca se zvoneste ca fiecare firma ( cu salariati) va fi obligata sa aiba un inspector resurse umane angajat.
Se pare.... ca in luna decembrie angajatorii vor primi din partea itm o nota cu pasii de urmat in acest sens.
Intrebarea mea este urmatoarea:oare chiar fiecare firma cu salariati indiferent de nr acestora trebuie sa aiba un inspector angajat?X-(X-(
A mai auzit cineva de treaba asta?
Nu cred ca va fi nevoie de iru in firme, deoarece CM se vor desfiinta. Nu mai scrie nimeni in ele. Cine facea de obicei cim in firma (in cazurile in care nu erau iru) tot aceeia vor transmite informatiile electronic la ITM.
Este o parere personala. Puteti sa ma contraziceti....
Conform OUG 148/2008:

"Art. 296. - (1) Vechimea �n muncă stabilită p�nă la data de 31 decembrie 2010 se probează cu carnetul de muncă.

(2) După data abrogării Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, cu modificările ulterioare, vechimea �n muncă stabilită p�nă la data de 31 decembrie 2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu posedă carnet de muncă, de către instanţa judecătorească competentă să soluţioneze conflictele de muncă, pe baza �nscrisurilor sau a altor probe din care să rezulte existenţa raporturilor de muncă. Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogării Decretului nr. 92/1976, cu modificările ulterioare, se vor soluţiona potrivit dispoziţiilor acestui act normativ.

(3) Angajatorii care păstrează şi completează carnetele de muncă le vor elibera titularilor �n mod eşalonat, p�nă la data de 30 iunie 2011, pe bază de proces-verbal individual de predare-primire.

(4) Inspectoratele teritoriale de muncă ce deţin carnetele de muncă ale salariaţilor le vor elibera p�nă la data prevăzută la alin. (3), �n condiţiile stabilite prin ordin al ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse."

2. La articolul 298, alineatul (3) va avea următorul cuprins:

"(3) Pe data de 1 ianuarie 2011 se abrogă dispoziţiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, publicat �n Buletinul Oficial, Partea I, nr. 37 din 26 aprilie 1976, cu modificările ulterioare."

[ link extern ]

deci nu mai sunt carnete nu mai exista comision ITM
Incepand de anul viitor, angajatorii nu vor mai putea depune statele de plata si contractele de munca la inspectiile muncii pe format de hartie. Practic, de la inceputul lui 2011, statele de plata si contractele de munca vor fi depuse in format electronic, a anuntat ministrul muncii, Ioan Botis. In acest sens, Guvernul a adoptat, marti, un proiect de Ordonanta de Urgenta care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011. Ministrul a mai spus ca au fost eliminate si comisioanele de 0,75% pentru carnetele de munca tinute la inspectiile muncii.

[ link extern ]

Dar... decizia Guvernului de a introduce cartile de munca electronice ii incurca pe bancheri. Pana acum,copia dupa cartea de munca era "sfanta" la dosarul de credit.

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 28 Decembrie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal
iubestedariarta a scris:

Conform OUG 148/2008:

Cred ca ati vrut sa spuneti "conform Codului muncii". ;)
:offtopic:
Se pare ca unele banci vor cuteza sa nu renunte la prezentarea carnetului de munca la acordarea creditelor ....:-/

Alte discuții în legătură

Carnete de munca si posturi AnnaMaria_ru AnnaMaria_ru am doua intrebari 1) Carnetele de munca vor mai trebui completate pe hartie sau vor fi in format electronic din 2011? Si trebuie urmat inca vreun curs la ... (vezi toată discuția)
Atestat itm TUDOR ADRIANA TUDOR ADRIANA Buna ziua, As dori sa va consult intr-o problema, deoarece as dori sa obtin un atesta de completare a carnetelor de munca de la ITM dar nu stiu in ce masura ... (vezi toată discuția)
Se mai elibereaza carte de munca sau nu? florinsadova florinsadova O persoana student doreste sa se angajeze pe perioada vacantei de vara. Angajatorul i-a spus ca nu se mai elibereaza carti de munca.Este adevarat? (vezi toată discuția)