avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contract de cesiune parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contract de cesiune parti sociale

zilele trecuta, un srl pj romana cu asociati pf straine, a dorit schimbarea sediului din bucuresti si cesionarea, cu titlu gratuit a partilor sociale detinute de catre un asociat catre alt asociat. eu am redactat hot aga, actul constitutiv actualizat, acestea au fost semnate sub semnatura privata de catre toti cei implicati si urma depunerea la orc bucuresti. am rugat o pers. din buc sa faca asta(doar sale depuna si sa le ridice, toate formularele si etc. erau). pers respectiva a spus ca nu ii vor fi primite actele la orc buc. fara contractul de cesiune. este altfel in buc decat la orc-urile din tara? multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 22:35, 10 Martie 2008
Hmmm...
Andreea, nu cred ca plata impozitului pe venitul din investitii actioneaza ca o conditie suspensiva la perfectarea transferului de proprietate. In plus, in termeni reali, nu vanzatorul (cedentul) plateste impozitul pe venitul din investitii, ci cumparatorul (cesionarul), chiar daca, evident, cesionarul plateste pentru cedent, acesta din urma fiind cel care a realizat venitul (venitul din investitii reprezentand pretul cesiunii per parte sociala minus valoarea nominala a partii sociale sau, respectiv, valoarea la care cedentul insusi a cumparat partile sociale de la detinatorul anterior).

Ca intr-adevar, la inregistrarea transferului partilor sociale de la cedent la cesionar se cere dovada platii impozitului pe venitul din investitii nu schimba datele problemei, transferul s-a produs de la data acordului de vointa (evident daca nu este supus altor conditii suspensive, contractual) iar inregistrarea pentru opozabilitate fata de terti la ORC este cu totul altceva.
Din pacate isteria documentelor nejustificate e intretinuta si de justitiabili maniaci. Stiu de exemplu pe cineva care are o adevarata ceremonie de a intocmi dosarul pentru stabilirea sediului SC la avocat, depunand proces-verbal de predare a spatiului, autorizatie de construire si muuuuuuuulte alte nebunii, cand ar putea sa depuna doua foi... In fine, e drept ca nu patesti nimic rau daca depui in plus.
cvm a scris:
Andreea, nu cred ca plata impozitului pe venitul din investitii actioneaza ca o conditie suspensiva la perfectarea transferului de proprietate.

La SRL, nu, insa la SA da. Codul fiscal prevede ca "Transmiterea dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare sau a părţilor sociale trebuie înscrisă în registrul comerţului şi/sau în registrul asociaţilor/acţionarilor, după caz, operaţiune care nu se poate efectua fără justificarea virării impozitului la bugetul de stat." Avand in vedere ca de regula la SA cesiunea opereaza numai prin inscrierea in registrul actionarilor (daca actul constitutiv nu prevede altfel), atunci e clar ca prevederea din codul fiscal amana inscrierea si deci si transferul pana dupa plata impozitului.

In plus, in termeni reali, nu vanzatorul (cedentul) plateste impozitul pe venitul din investitii, ci cumparatorul (cesionarul), chiar daca, evident, cesionarul plateste pentru cedent, acesta din urma fiind cel care a realizat venitul

Una e contribuabilul si alta e platitorul. Impozitul e datorat de vanzator, indiferent cine il plateste, iar daca cumparatorul e persoana straina, asta e foarte important.
De acord cu tine Andreea re: transferul actiunilor la SA care se face doar prin transcriere in registrul actionarilor. Ma intreb ce se intampla (care e sanctiunea) daca totusi inscrierea in Registrul Actionarilor la un SA este facuta in lipsa platii impozitului? Toate bune.
Nulitatea, care se acopera daca plateste impozitul ulterior. Uneori are mare importanta, se mai pot decide diverse intre timp si te trezesti ca dai dividende cui nu vrei... :))

Alte discuții în legătură

Reprezentare mony mony Un asociat unic cedeaza intreg capitalul social al SRL unde detine aceasta calitate ,catre 21 persoane fizice care vor deveni noii asociati.Desi capitalul ... (vezi toată discuția)
Schimbare act constitutiv - adaugare asociat element94 element94 Buna ziua. Imi spuneti va rog ce actre trebuiesc pentru schimbarea unui act constitutiv ? Dorim sa ne asociam cu un cetatean strain. Se poate face acest ... (vezi toată discuția)
Transmiterea partilor sociale.cesiune ContSters182184 ContSters182184 Buna ziua. 1)Pe perioada suspendarii activitatii unei societati-cu raspundere limitata cu asociat unic-se pot cesiona partile sociale ori trebuie mai intai sa ... (vezi toată discuția)