avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... mandat de aducere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

mandat de aducere

buna seara
am 2 dosare care au ajuns la parchet si pt unul din el am fost chemata ca parte vatamata intr-un dosar penal.azi a venit un politist la mine sa imi spuna ca trebuie sa ma insoteasca la pol municipala ca el are mandat de aducere.i-am cerut sa imi arate mandatul dar a spus ca nu il are la el si i-am mai solicitat sa imi spuna de ce sunt chemata la politie daca dosarele sunt la parchet si am fost chemata acolo.mi-a spus ca e doar o lectie deschisa la politie.e posibil sa fie depusa o reclamatie pe numele meu?mentionez ca pana acum nu am primit nicio citatie sa ma prezint la politie in alt caz decat in cele doua pe care le am.am refuzat sa merg cu el pt ca eu maine trebuie sa ma prezint la parchet si dupa aceea ma duc la politie.daca dosarele sunt la parchet la politie ma mai poate chema tot in acele dosare?dupa cat timp poti depune o plangere la politie(eu stiu ca maxim 2 luni de la incident).mai poate fi depusa si dupa ce au trecut cele 2 luni?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 01:04, 3 Decembrie 2010
Odata cu prezentarea la domiciliul dvs,politistul trebuia sa prezinte mandatul de aducere pe care il avea in executare.
Neprezentandu-l,ati procedat foarte bine din punct de vedere legal.
Procurorul poate dispune emiterea unui mandat de aducere,pe care il executa politistul sau jandarmul,in conditiile prevazute de lege.
In aceasta situatie acestia va insotesc pana la sediul organului de care ati fost citata
Da, ati procedat corect. Politistul avea obligatia legala sa va prezinte mandatul de aducere. In mandat trebuiau facute mentiunile privind autoritatea emitenta, obiectul cauzei, calitatea dvs, etc.
De regula mandatul de aducere se emite doar daca partea a fost anterior citata. Exista posibilitatea (limitata) de a se emite mandatul de aducere daca natura cauzei o impune.. dar nu este cazul dvs!
Cat despre prezenta dosarelor la politie... cele doua dosare de la parchet pot fi prezente si la politie daca urmarirea penala nu se efectueaza in mod obligatoriu de catre procuror. Poate dati detalii despre fapta pentru a va putea lamuri in acest sens.
Plangerea poate fi depusa si cu depasirea termenului de doua luni. Teremnul de doua luni este prevazut doar pentru plangerea prealabila, incidenta in cazul unor infractiuni mai putin grave.
Cel mai bine ar fi sa va consultati cu un avocat...d aca nu aveti deja unul ales.

Av. Claudiu Sorin Feteanu
Da,este f ciudata versiunea cu prezentarea politistului fara a avea mandatul de aducere.
Fara mandat nu are dreptul sa va poata obliga sa il insotiti pentru executarea unui mandat pe care nu l-a prezentat.
art 193,205 ,185 intr-un dosar iar al 2 lea 220art tot pt acelasi inculpat.in primul dosar cu cele 3 art a inceput urmarirea penala.iar de al doilea stiu ca e tot la parchet.eu nu inteleg de ce sunt chemata la politie.poltistul a spus ca e o lectie deschisa dar nu a dat detalii.adica o reclamatie?
Daca aveti martori sau puteti dovedi cele petrecute,in situatia lipsei mandatului de aducere,ar fi bine sa sesizati acest lucru la procurorul care supravegheaza instrumentarea cauzei, la Inspectoratul Judetean sau la forul ierarhic superior celui unde isi desfasoara activitatea politistul

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neprezentare citatie Fulgerr Fulgerr Buna ziua! Voi povesti putin ca sa aveti o idee si astfel sa ma puteti sfatui mai bine, daca doriti. Intr-o seara, doi tipi s-au luat de mine si cativa ... (vezi toată discuția)
Refuzul de a da declaratie la politie honeybee honeybee Am fost citata intr-un un dosar penal si refuz sa ma prezint sa dau declaratie la politie. Care ar putea fi urmarile? (vezi toată discuția)
Citatie cercetasa cercetasa accident rutier pe calea ferata in 2009 in urma cu 3 luni am primit citatie de la parchet in care scrie -inculpat - distrugere si semnalizare falsa m am ... (vezi toată discuția)