avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... care este formula de calcul a alcoolemiei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

care este formula de calcul a alcoolemiei

care este formula de calcul a alcoolemiei
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 20:06, 2 Decembrie 2010
De calcul a valorii initiale sau de recalculare ?
Formula de calcul a alcoolemiei este
C = A : G . r
unde
C = concentratia alcoolului in sange
A = cantitatea de alcool in grame
G = greutatea corporala
r = un factor de difuziune (0,7 la barbati si 0,6 la femei)
Dupa ce alcoolul este consumat, cea mai mare parte a alcoolului este resorbit in circulatia sanguina, cam 80% la nivelul intestinului subtire, iar restul la nivelul stomacului.
Rapiditatea patrunderii alcoolului in sange depinde de modul de a bea (mai incet, mai repede sau dat pe gat), sortimentul de bautura consumat (concentratia de alcool, continutul de bioxid de carbon, continutul de zahar, temperatura) si starea stomacului.
Din punct de vedere al duratei in timp, in general se considera ca dupa 10 pana la 15 minute s-a resorbit jumatate, dupa 20 de minute cam 60%, iar dupa 30 de minute cam doua treimi din cantitatea totala de alcool. Dupa 60 pana la 90 minute, procesul este incheiat.
Concentratia de alcool in sange se exprima in "promil" (‰).
O alcolemie de 1‰ inseamna un mililitru de alcool pur pe un litru de sange.
Rezulta ca alcoolemia depinde si de greutetea corporala, respectiv de cantitatea de lichide in care alcoolul ingerat poate difuza.
In realitate calculul este mai complex deoarece si factori precum sexul, toleranta individuala si durata consumului joaca un rol.
Daca persoana bea o perioada mai lunga, din valoarea calculata mai trebuie scazuta cantitatea de alcool eliminata din organism, pe cale naturala care si ea depinde de greutatea corporala fiind de aproximativ 0,15‰ pe ora.
Sa aruncam o privire asupra acestui fenomen. Cam 5 - 10% din alcoolul patruns in sange paraseste corpul nealterat, mai ales prin aerul expirat, iar o cantitate mai mica prin urina si prin transpiratie. Ficatului ii revine sarcina de a prelucra 90 - 95% din alcoolul asimilat. Descompunerea alcoolului are loc intr-un proces de oxidare. Alcooldehidrogenaza (ADH), o enzima hepatica, transforma alcoolul in acetaldehida transformata la randul ei de catre aldehiddehidrogenaza (ALDH) in acid acetic. In cele din urma acesta este transformat in bioxid de carbon si apa.
Astfel intr-o ora se pot elimina cele 7-10g de alcool, reflectate printr-o scadere a alcolemiei cu aproximativ 0,15‰ pe ora.

Ultima modificare: Joi, 2 Decembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul alcoolemie gyoni8 gyoni8 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti si mie cum se calculeaza alcoolemia retroactiv de catre INML si ce ar fi trebuit sa beau/mananc (pentru ca retoractiv ... (vezi toată discuția)
Recalcularea alcoolemiei dorin_florea dorin_florea Am avut in urma cu 1 an un o problema, un accident. trebuie sa recunosc ca eram sub influenta bauturilor alcoolice, dar, problema este ca aparatul etilotest ... (vezi toată discuția)
Am permisul retinut de 2 ani de zile danielp2010 danielp2010 am si eu o nelamurire , in urma cu 2 ani si ceva am avut un accident din care nu au rezultat victime ci doar pagube materiale , a venit politia ma testat ( ... (vezi toată discuția)