avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa prima inmatriculare auto
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa prima inmatriculare auto

De la 1 ianuarie 2011 va intra in viguare noua taxa de poluare, prima inmatriculara sau cum io mai fi spunand.In trebarea mea este daca masina este introdusa in Romania, respectiv are un rand de numere provizorii scoase, in ce regim de plata se va incadra?, cel nou sau cel vechi valabil pana la 31.12.2010.Stiu ca la ultima schimbare de acest gen s-a acceptat o perioada de 1 luna pentru inmatricularea autoturismelor care au fost introduse in tara inainte de data limita.
Cel mai recent răspuns: Marian Senchiu , Avocat 22:58, 2 Decembrie 2010
Potrivit proiectului noii taxe de poluare:

Art.II. „(1) Pentru autovehiculele achiziţionate în vederea înmatriculării în România înainte de data de 31.12.2010 şi care nu au fost înmatriculate în România până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică nivelul taxei pe poluare pentru autovehicule prevăzut în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr50/2008, cu modificările ulterioare, în vigoare până la data publicării prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2) Prin autovehicule achiziţionate în vederea înmatriculării în România înainte de data de 31.12.2010, în sensul prevederilor Art.II alin. (1), se înţelege:
a) autovehiculele pentru care a fost lansată comanda fermă anterior datei de 31.12.2010 şi pentru care se face dovada plăţii integrale sau a unui avans;
b) autovehiculele ce au fost introduse în ţară şi pentru care se face dovada cu carnet de TIR/CMR/CIM şi/sau dovada radierii din ţara de provenienţă, documente emise înainte de 31.12.2010;
c) autovehiculele pentru care s-a eliberat dovada de înmatriculare provizorie de către autorităţile din ţara de provenienţă a autovehiculului, emisă înainte de 31.12.2010.
(3) Pentru a beneficia de prevederile art.II alin. (1), persoana fizică sau juridică prezintă autorităţii fiscale competente pentru calculul taxei pe poluare, în vederea luării în evidenţă, în termen de 20 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, o cerere însoţită de unul dintre documentele prevăzute la art. II alin.(2) lit. a) sau b), iar în situaţia prevăzută la art.II alin.(2) lit. c), documentul va fi însoţit şi de declaraţia pe proprie răspundere, în formă autentică, din care să reiasă că autovehiculul a fost achiziţionat anterior datei de 31.12.2010 în vederea înmatriculării în România.

In concluzie, cei care au achizitionat un autoturism inainte de 31.12.2010, au la dispozitie 20 de zile de la momentul intrarii in vigoare a legii noi, pentru a beneficia de prevederile legii vechi.

Insa e doar un proiect si pana nu-l vedem publicat in M.O. se mai pot schimba multe.

Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa auto 2011 strainu_l strainu_l Buna seara......din pacate off.ul meu se leaga tot de traditionala taxa auto.Intrebarea mea este cum as putea sa demonstrezi autoritatilor Romane, ca masina ... (vezi toată discuția)
Taxa de poluare - cuantum mikaella_10 mikaella_10 Am cumparat o masina din italia pe data de 02.12.2010, am facut toate demersurile pt numere provizorii ( rosii 0 pt 30 de zile, adica valabile pana pe 31 dec ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare autoturism e5 scv scv nu reusesc de 2 zile sa_mi inmatriculez masina nou_nouta E5, mi_sa respins dosarul de 2ori din cauza taxei de poluare,politia ma trimite la finante pt ... (vezi toată discuția)