avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Scenariu intreprindere individuala
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Scenariu intreprindere individuala

Buna ziua.

Imi puteti, va rog spune, daca urmatorul scenariu este plauzibil si legal dpdv contabil:
- urmeaza sa desfasor o activitate de tipul "freelancing" pentru o firma din Spania
- pentru aceasta urmeaza sa imi deschid o intreprindere individuala (II)
- ma angajez la propria-mi II cu norma minima (1-2 h/zi) => platesc CAS si sanatate la norma respectiva
- primesc o anumita suma de bani (pe luna) din activitatea desfasurata
- imi decontez deplasarile ocazionate de munca prestata la client (in Spania) si imi acord o anumita diurna (sa zicem X euro lunar)
- din suma incasata scad cei X euro (si eventual si alte cheltuieli) iar pe suma ramasa platesc 16% impozit (pe profit)

E corect si/sau legal scenariul acesta?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 01:35, 29 Decembrie 2010
Este greseala mea, formularul 220 am vrut sa scriu. Verfic acum despre cele 2 judete. Multumesc!

In legatura cu intrebarea, am vazut 2 modele completate pt programatori si la primul era bifata optiunea venituri comerciale, iar la celalalt venituri din profesii libere.

De aici si confuzia: DEX-ul definește profesiunea liberă ca fiind profesiunea exercitată de o persoană pe cont propriu (fără să fie angajată permanent într-o instituție sau întreprindere).

Diferenta dintre libera / liberala:
Sensurile celor două sintagme nu se suprapun întru totul. Profesiune liberă înseamnă "profesiune exercitată de o persoană pe cont propriu, fără a fi angajată permanent undeva". Profesiune liberală desemnează o ocupație intelectuală, care ține de cultura spiritului (arhitectură, filosofie, drept, medicină) sau/și care depinde de un "ordin", de un organism profesional neconvențional, cu un mod special de remunerare 2.

[ link extern ]
Danid, vezi mai jos declaratia 220, cu explicatiile date de cei de la finante. Termenul de profesii libere/liberale are cam acelasi sens pentru finante din cate vad eu. Veniturile mele sunt trecut la venituri comerciale, daca nu esti sigur de ceva lasi necompletat si poti sa intrebi cand depui declaratia 220 la finante ce sa treci/bifezi acolo ...
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa, coduri caen aferente normei de venit 104 servicii informatice, timisoara danid danid Doresc sa infiintez un PFA, iar impozitul sa fie pe norma de venit. Care sunt codurile CAEN acceptate in judetul Timis pentru Servicii Informatice? Am vorbit ... (vezi toată discuția)
Cod caen pentru intermediere vanzari online costi4 costi4 Buna ziua, ma intereseaza ce cod CAEN trebuie pentru a intermedia vanzari pe internet. Este posibil ca o PFA sa aiba 2 coduri CAEN diferite. Pentru ... (vezi toată discuția)
Cod caen rev2 pentru firma it specializata pe webdesign dvdalexandru dvdalexandru Buna ziua, Incerc sa infiintez un srl care sa aiba drept obiect de activitate creare + administrare + consultanta pentru website-uri. Suplimentar as dori sa ... (vezi toată discuția)