avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... uscatoria blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

uscatoria blocului

buna ziua.
locuiesc la parterul unui bloc de proprietari. n uam balcon si singura posibilitate de a usca rufele este uscatoria de la parter. la care are acces si celalalt locatar de la parter aflat in aceeasi situatie. locatariii de la etaj au cate 2 balcoane proprii si un balcon de serviciu pe scara. presedintele de bloc intentioneaza sa inchirieze acest spatiu. cum imi pot pastra dreptul de a folosi aceasta uscatorie si sa-l mpiedic, legal, sa-i schimbe destinatia. multumesc.
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 15:59, 8 Decembrie 2010
multumesc de raspuns. intrebarea mea era daac legal ma pot impotrivi pentru ca aceasta uscatorie e folosita de 2 locatari deci mai putin de 2/3 scara avand 14 locatari. cu vorba nu ma pot impotrivi pentru ca din pacate presedintele este vulgar si violent iar cu fapta cum? sa stau cu maciuca in fata spalatoriei? exclus. iar cele 2/3 din semnaturi le obtine usor daca le promite cota parte din chirie.
nu ma protejeaza legea in nici un fel. faptul ca nu-mi dau acordul nu inseamna ca ma priveaza de dreptul meu de proprietate asupra cotei parti din uscatorie? si asta nu e un abuz sau o ilegalitate?
multumesc.
Conform norme in vigoare hotararile adoptate de majoritate sunt obligatorii pentru minoritate
Iata ce scrie in HG. 1588/2007 Normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari cu referire la inchirierea de spatii comune:
Art. 23. - Spatiile din proprietatea comuna pot fi utilizate de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune, potrivit art. 39 din Legea nr. 230/2007.


Asadar comitetul executiv poate inchiria spatiul comun cu acordul a 50% +1 dintre membrii asociatiei din scara respectiva SI cu acordul dv., al locatarilor de la parter pentru ca sunteti in imediata vecinatate si va mai si folositi de acest spatiu comun conform cu destinatia initiala.

Sumele din inchiriere, in cazul ca s-ar ajunge la asa ceva, se introduc in fondul de reparatii si se folosesc in acest scop si numai in acest scop....banii din chirii nu se dau nimanui in mana!

Tert este orice persoana cu care asociatia incheie un contract aparte si poate fi un strain de asociatie sau chiar un membru al asociatiei sau un locatar din bloc, nemembru al asociatiei.

In legea 230/2007 se spune la articolul mai sus invocat acelasi lucru. Iata:
Art. 39. - Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.
Ultima modificare: Luni, 6 Decembrie 2010
elga50, moderator
multumesc frumos.
lucutza55 a scris:
... singura posibilitate de a usca rufele este uscatoria de la parter. la care are acces si celalalt locatar de la parter aflat in aceeasi situatie.

Acest uscator este un spatiu comun, dar comun tuturor proprietarilor si nu numai celor 2 de la parter.
Asa ca va puteti intelege sa-l folositi in continuare, fara a se inchiria, dar sa-l foloseasca si ceilalti, eventual prin rotatie, dupa un grafic pentru ca aici ar trebui sa aiba acces si s-l foloseasca toti de pe scara.
Daca este folosit numai de 2 proprietari iar ceilalti sunt de acord, atunci asociatia poate sa-l inchirieze celor 2 ce-l vor folosi in continuare dar vor plati o chirie lunar la asociatie. Aceasta suma se repartizeaza tuturor proprietarilor in fondul de reparatii si-asa toata lumea castiga.

Alte discuții în legătură

Inchiriere spatiu comun ContSters122621 ContSters122621 La parterul blocului in care locuiesc exista o uscatorie, 2 apartamente si 2 garsoniere. Proprietarul garsonierei care are un perete comun cu uscatoria a vrut ... (vezi toată discuția)
Transformare uscatorie in magazin alina_25 alina_25 Daca la un bloc cu 4 etaje care are uscatoria este situata la parter situata cei de la parter nu doresc transformarea ei in magazin (galagia facuta de ... (vezi toată discuția)
Chirie pentru folosirea uscatoriei luciano39ok2007 luciano39ok2007 locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un ... (vezi toată discuția)