avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... INPPA
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

INPPA

Buna ziua! De cand am vazut anuntul ca se fac inscrieri la INPPA ma tot framanta acest gand. Ideea e ca ca as vrea si eu sa urmez cursurile acestui institut dar nu prea stiu de unde sa mi iau informatiile necesare referitoare la conditiile de admitere si taxa. Ma poate ajuta cineva? Stie cineva cat sunt taxele la institut? Stiu ca examenul de absolvire a institutulu echivaleaza cu deful,dar definitiv devii in ziua in care implinesti cei 2 ani de stagiu nu cand promovezi respectivul examen.Am auzit pareri care sustin ca efectuarea acestui stagiu te scuteste de contractul de colaborare cu avocatul coordonator dar si pareri care sustin ideea ca desi urmezi acest institut ai nevoie si de av. coordonator.M-ar interesa care varianta e adevarata daca poate cineva sa ma lamureasca. Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 9 Martie 2008
elena_2, utilizator
De anul asta am inteles ca se infiinteaza niste centre teritoriale ale INPPA in toata tara si toti stagiarii din anul 2 vor trebui sa urmeze cursurile. Pe site-ul UNBR parca am citit, pentru cei interesati.
În ceea ce priveşte durata formării profesionale iniţiale a avocaţilor stagiari în cadrul I.N.P.P.A., aceasta a urma să fie de doi ani, organizată astfel:
a). În prima etapă, pregătirea profesională iniţială a avocaţilor aflaţi în primul an de stagiatură să se realizeze în cadrul formelor de exercitare a profesiei, în baza unui caiet de sarcini conţinând standardul minimal de formare profesională iniţială, ce va fi elaborat şi transmis de către I.N.P.P.A. avocaţilor îndrumători după verificarea condiţiilor prevăzute de art. 18 din Legea nr. 51/1995 (republicată în M. Of. nr. 113 din 6 martie 2001, cu modificările şi completările ulterioare) şi ale art. 282 şi 283 din Statutul profesiei de avocat (publicat în M. Of. nr. 45 din 13 ianuarie 2005, cu modificările şi completările ulterioare). Consiliile barourilor vor avea dreptul de a dispune efectuarea unor verificări la sediile formelor de exercitare a profesiei care îşi asumă îndrumarea stagiarilor, atât cu prilejul remiterii caietului de sarcini, cât şi pe parcursul şi la finalul duratei de un an aferente primei etape a pregătirii iniţiale a stagiarilor. Scopul acestor verificări rezidă în a se observa dacă şi în ce condiţii îşi desfăşoară activitatea stagiarii în cadrul respectivelor forme de exercitare a profesiei. La finalul pregătirii iniţiale a stagiarilor realizate în acest mod, consiliile barourilor vor analiza dacă şi în ce măsură a fost respectat caietul de sarcini, hotărând, în funcţie de rezultatul analizei, promovarea stagiarilor în cea de-a doua etapă a pregătirii profesionale iniţiale.
b). În a doua etapă, pregătirea profesională iniţială a avocaţilor aflaţi în al doilea an de stagiatură să se realizeze şi în cadrul centrelor teritoriale ale I.N.P.P.A. de pe lângă barourile din care fac parte stagiarii. În acest scop, conducerea centrelor teritoriale I.N.P.P.A. va selecta formatorii (lectorii) din rândul avocaţilor membri ai barourilor respective, conform metodologiei de atestare a formatorilor I.N.P.P.A. şi va dispune elaborarea programei unitare pe baza căreia urmează a se desfăşura cursurile (prelegeri şi ateliere) în cadrul centrelor teritoriale. I.N.P.P.A. va avea dreptul de a dispune efectuarea unor verificări la prelegerile şi atelierele desfăşurate de centrele teritoriale oricând pe parcursul realizării de către acestea a activităţii de formare profesională iniţială, în scopul constatării modului în care se respectă şi se duce la îndeplinire programa elaborată de I.N.P.P.A., numai în conlucrare cu barourile care au conlucrat la constituirea centrului teritorial respectiv. La finalizarea acestei ultime etape de pregătire profesională iniţială, se va desemna o comisie formată din lectori ai Institutului, în vederea organizării şi susţinerii examenului de absolvire.

Centrele teritoriale ale I.N.P.P.A. vor putea fi organizate pe lângă barourile ce îşi au sediul în localităţile unde funcţionează curţile de apel. La Bucureşti, centrul teritorial de pe lângă Baroul Bucureşti va putea funcţiona, pe baze contractuale, şi în spaţiul de care dispune I.N.P.P.A..
buna,
este bine sa te inscrii la institut, examenul echivaleaza definitivatul. Avocat indrumator tot iti trebuie.
se fac 3 module de cursuri. Trebuie sa fii prezent, chiar daca nu esti din Bucuresti.Despre examen nu pot sa iti spun mai multe pentru ca acum il dau.
Inscrierea la INPPA reprezinta nu numai un mod de a echivala examenul de absolvire cu examaneul de defintivat, ci si o modalitate foarte utila pentru avocatii stagiari de a-si insusi si perfectiona cunostiintele profesionale, cu atit mai mult cu cit reprezinta ultimul examen ,,profesional" pentru cariera dv. de avocat. Mult succes.
Observ ca o singura intrebare a mai ramas fara raspuns. Taxa de inscriere este de 500 lei ron iar taxa pentru examen de absolvire INPPA este tot 500 lei ron. In total 1000 lei ron. Nu stiu sigur daca chiar se merita, atat din punct de vedere profesional, cat si din punct de vedere financiar. Zic asta pentru acele persoane care nu au domiciliu in Bucuresti si sunt nevoite sa apeleze la faimoasele chirii, care din cate am inteles depasesc 300 euro pentru o garsoniera. Singurul avantaj cert este ca nu va mai trebui sa dai examen de definitivare in profesie, in rest nu e mare diferenta. Decizia iti apartine. Succes oricum:)

Alte discuții în legătură

Obligativitate cursuri inppa Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva sigur daca sunt sau nu obligatorii studiile acelea pentru avocati stagiari la INPPA? Am citit legea avocatilor actualizata si ... (vezi toată discuția)
Avocat stagiar Pascu Cristian Pascu Cristian Salut! Doresc sa vă întreb daca in urma promovarii examenului de admitere in barou(pentru stagiari) se dobandeste calitatea de avocat stagiar? I.N.P.P.A ... (vezi toată discuția)
Unde se va sustine examenul de primire in profesia de avocat stagiar sesiunea oct 2011? angy021 angy021 Buna. Unde se va sustine examenul de primire in profesia de avocat stagiar sesiunea oct 2011? Multumesc. (vezi toată discuția)