avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire in cazul parintilor divortati si decedati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire in cazul parintilor divortati si decedati

Buna seara,

Parintii mei au divortat in anul 1984 dupa 27 ani de casatorie.
La vremea aceea la partajare nu se punea in calcul si pamantul mostenit de la parinti.
Potrivit obiceiului la vremea cand s-au casatorit au primit din partea parintilor tatalui 3 ha de pamant.
Dupa revolutie cand s-au primit Titlurile de proprietate nu au fost trecuti amandoi parintii ci numai tatal. El traind in concubinaj a vandut 1,5 ha . Mentionez ca in anul 2006 cand s-a facut tranzactia mama era decedata.
La aceasta vanzare - cumparare nu trebuia sa fim prezenti copiii?
O alta intrebare:
Pe data de 28.11.2010 a decedat si tatal. Este normal si legal ca actul de deces sa il scoata concubina? Nu mai punem la socoteala si ajutorul de inmormantare, etc.
Am cerut de la aceasta persoana sa imi dea Certificatul de deces in original si copii la actul de vanzare - cumparare al casei tatalui si nu vrea sa mi le dea. In aceste caz eu ce ar trebui sa fac? As vrea sa fac dezbaterea averii, aici intrand si pamantul . La notar mi se cere si acul in original.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 23:08, 7 Decembrie 2010
Notarul poate solicita Primăriei care a eliberat certificatul de deces o copie din registrele de stare civilă, în cazul în care nu puteți să îl prezentați dumneavoastră. Și nici nu va trebui să plătiți pentru ea, fiind solicitată pentru uzul organelor de stat.
O copie a contractului de vânzare cumpărare o puteți obține de la biroul notarial unde a fost întocmit.
Oricum cu toate originalele din lume persoana care le deține acum, dacă nu a fost căsătorită cu tatăl și nici nu e proprietară, nu poate să înstrăineze bunurile tatălui.
Tatal dvs poate face ce doreste cu proprietatea sa cat timp titlul sau nu a fost contestat in vreun fel si deci inclusiv sa vanda ceea ce ii apartine. In schimb scopul ajutorului de inmormantare nu este unul care sa profite familiei si nici concubinei defunctului ci reprezinta o suma de bani acordata familiei sau celor apropiati defunctului si care suporta cheltuielile de inmormantare a acestuia tocmai pentru a usura sarcina lor in acele momente. Ajutorul de inmormantare nu trebuia deci sa fi fost acordat concubinei daca defunctul lasa copii majori in viata la momentul decesului sau dacat doar in cazul in care aceasta - concubina- ar fi fost instituita in vreun fel de catre defunct ca legatara a sa sau mai pe intelesul tuturor i-a lasat vreun testament. In ce priveste certificatul de deces acesta se da la cerere celui care declara decesul defunctului si care in fapt si de drept are la momentul respectiv un interes legitim si justifica o legatura efectiva cu defunctul. Ca sa "dezbate-ti averea" ar trebui sa acceptati per primam succesiunea tatalui dvs.
Nici nu trebuia trecuta si mama pe titlul de proprietate, ci numai tatal intrucat lui ii apartinea terenul in virtutea calitatii de mostenitor, fiind deci bun propriu.
Daca a vandut o parte din teren, vanzarea e perfect valabila. Pe romaneste, "fiecare face ce vrea cu bunurile sale" deci prezenta copiilor nu era nici obligatorie, nici necesara, etc.

Mergeti la un notariat. Faceti o cerere de acceptare expresa a mostenirii (aceasta acceptare se face in termen de 6 luni de la decesul tatalui dumneavoastra). Actul acesta de acceptare costa aprox. 20 de ron. Va trebui sa aveti cu dumneavoastra : certificatul de nastere, buletinul, certificatul de casatorie (daca v-ati schimbat numele dupa sotie sau in alt fel) si CERTIFICATUL DE DECES. Asa cum a spus cineva mai sus, va puteti prezenta la Primarie pentru a cere o copie din registrul de stare civila.

Sunteti unicul mostenitor (daca nu mai aveti frati), concubina nu are niciun drept cu exceptia situatiei in care tatal ar fi lasat un testament in favoarea ei, moment in care dumneavoastra oricum beneficiati de rezerva succesorala. (jumatate din patrimoniul defunctului).

Restul informatiilor le veti afla de la notar. Neaparat mergeti la un notariat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj marius_boss marius_boss baiatul meu a stat cu o femeie 8 ani de zile nefiind casatoriti ,copii sau adresa impreuna . el a murit iar eu ca tatal lui nu stiu cat imi revine din ... (vezi toată discuția)
Succesiunea,speta complicat. loredana marina loredana marina Buna ziua,am si eu o intrebare in legatura cu mostenirea,tatal meu tocmai a decedat pe data de 1.04.2010,fratele meu pe 18.02.2010 iar mama mea pe ... (vezi toată discuția)
Concubinaj vicks vicks Am divortat in urma cu 6 ani, din casatorie a rezultat un copil care mi-a fost incredintat spre crestere si educare. Pensia alimentara imi era trimisa de la ... (vezi toată discuția)