avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 329 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor Modificare Cod Fiscal - de la 01.01.2011 - proiect
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

Modificare Cod Fiscal - de la 01.01.2011 - proiect

Pe site-ul mfinante a aparut Proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar - fiscale - publicat în data de 07.12.2010.

Proiectul poate fi consultat aici :
[ link extern ]

Cateva schimbari preconizate (selectia imi apartine si nu cuprinde toate schimbarile ):
- prelungirea perioadei de limitare a deductibilitatii ch. privind combustibilul , pana la 31.12.2011

- introducerea administrarii contribuţiilor sociale in Codul Fiscal

- fiecare perioada fiscala a anului 2010 va fi perioada distincta pentru recuperarea pierderii fiscale

-Continuarea aplicării măsurilor de limitare a dreptului de deducere a TVA pentru achiziţia de autoturisme şi combustibili necesari funcţionării acestora şi pentru anul 2011;

- Instituirea posibilităţii persoanelor impozabile care au realizat o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire pentru întreprinderi mici, de a solicita scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, în vederea aplicării regimului special de scutire

-Instituirea obligaţiei de a depune anumite notificări scrise organelor fiscale competente, pentru persoanele impozabile care au o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 35.000 euro

-- menţinerea accizelor pentru cafea şi produse din cafea şi pentru anul 2011;

- revizuirea faptelor care constituie infracţiuni în cazul operaţiunilor cu produse accizabile.

- intrarea in cazinouri si alte sali de jocuri de noroc se va face numai pe baza unui bilet de intrare valabil 24 ore

-definirea unitara a veniturilor pentru care exista obligatia platii contributiilor sociale si instituirea unei singure declaratii , depusa la auoritatea fiscala competenta
Ultima modificare: Miercuri, 8 Decembrie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 07:01, 11 Ianuarie 2011

e totu' "gandit":rolleyes:, ca avem si o nota de fundamentare

[ link extern ]





- Instituirea posibilităţii persoanelor impozabile care au realizat o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire pentru întreprinderi mici, de a solicita scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, în vederea aplicării regimului special de scutire.

Cum este interpretat acest paragraf?
De ex.daca o firma care este inregistrata ca platitor de tva daca in anul 2010 a realizat o cifra de afaceri sub 35000 euro, poate sa opteze pt.a nu mai fi platitor de tva incepand cu anul 2011?:-/

Multumes frumos!
Da. Optiunea se exercita pana pe data de 20.01.2011. Scutirea intra in vigoare incepand cu 01.02.2011.
rodia a scris:

- Instituirea posibilităţii persoanelor impozabile care au realizat o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire pentru întreprinderi mici, de a solicita scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, în vederea aplicării regimului special de scutire.

Cum este interpretat acest paragraf?
De ex.daca o firma care este inregistrata ca platitor de tva daca in anul 2010 a realizat o cifra de afaceri sub 35000 euro, poate sa opteze pt.a nu mai fi platitor de tva incepand cu anul 2011?:-/

Multumes frumos!


Revenirea la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici

De la 1 ianuarie 2011, au aparut noi reglementari cu privire la incadrarea persoanelor impozabile din punctul de vedere al TVA in categoria intreprinderilor mici. Astfel, pana la 1 ianuarie 2011, dupa atingerea sau depasirea plafonului de scutire (119.000 lei/an sau determinat proportional cu numarul de luni in cazul persoanelor nou infiintate) sau după exercitarea optiunii de aplicare a regimului normal de TVA (chiar daca nu era atins plafonul), persoana impozabila nu mai putea aplica din nou regimul special de scutire, chiar daca ulterior realiza o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de scutire (alin 7 al art 152 din Codul fiscal, valabil pana la 1 ianurie 2010).

Incepand cu 1 ianuarie 2011, noul text al aliniatului (7) precizeaza ca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art 153 din Codul fiscal care in cursul unui an calendaristic nu depaseste plafonul de scutire poate solicita, pana la 20 ianuarie a anului urmator, scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scop de TVA conform art 153 in vederea aplicarii regimului special de scutire. Scoaterea din evidenta TVA are loc incepand cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care s-a depus cererea.

Practic, persoanele inregistrate in scop de TVA conform art 153 din Codul fiscal, a caror cifra de afaceri (atentie, cifra de afaceri se determina conform art 152 alin (2), respectiv (4) din Codul fiscal) realizata in anul 2010 este inferioara plafonului pentru care apare obligativitatea inregistrarii in scop de TVA conform prevederilor art 153, pot solicita pana la 20 ianuarie 2011 scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scop de TVA conform art 153.

Din punctul de vedere al autoritatilor, schimbarea de optica in ceea ce priveste reglementarea cu privire la aplicarea regimului special pentru intreprinderi mici are la baza faptul ca prin aceasta masura se are in vedere reducerea numarului persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in scopul imbunatatirii activitatii de administrare a acestora.

In cazul incadrarii in categoria persoanelor care pot opta pentru anularea inregistrarii in scopuri de TVA conform art 153 din Codul fiscal, apelarea la facilitatea oferita de legislatie trebuie facuta in urma unor calcule legate de impactul trecerii de la statutul de persoana impozabila supusa TVA (cu drepturile si obligatiile legate de deducerea si colectarea TVA) la persoana care poate aplica regimul special de scutire.

Daca la prima vedere avantajul imediat este ca se vor emite facturi „fara TVA” (scutit de TVA conform art 152 din Codul fiscal), deci nu va rezulta un TVA colectat, nu trebuie uitat ca se anuleaza si dreptul de deducere. Si anularea dreptului de deducere nu actioneaza numai asupra operatiunilor viitoare, ci si asupra trecutului. Astfel, in ultimul decont de TVA, ce trebuie depus pana pe 25 februarie (aferent lunii ianuarie 2011), conform articolelor 148 si 149 din Codul fiscal trebuie realizate ajustarile in ceea ce priveste TVA (daca nu se aplica livrarea catre sine, caz in care se genereaza un TVA colectat) asupra mijloacelor fixe (cele considerate mijloace fixe din punctul de vedere al TVA, conform art 149, dar si cele care nu intra in aceasta categorie (au durata normala de functionare mai mica de 5 ani), dar pentru care modul de realizare al ajustarii e dat de normele metodologice aferente art 148 – pentru valoarea ramasa neamortizata), stocurilor, serviciilor neutilizate etc.

De asemenea, in functie de specificul activitatii desfasurate, e posibil ca, mai ales in cazul in care intr-un circuit economic sunteti o veriga intermediara, partenerii sa nu agreeze anularea intregistrarii dumneavoastra in scopuri de TVA conform art 153.

Ca urmare este de apreciat modificarea introdusa prin OUG 117/2010, dar nu trebuie sa uitati ca nu sunteti obligati, ci puteti solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art 153. Alegerea este a dumneavoastra, in functie de varianta pe care o considerati mai avantajoasa.

De asemenea, daca solicitati scoaterea din evidenta persoanelor impozabile inregistrate conform art 153, dar aveti obligatia/optati sa fiti inregistrati conform art 1531, trebuie sa solicitati inregistrarea in scopuri de TVA conform art 1531 concomitent cu solicitarea de scoatere din evindenta ca persoana impozabila inregistrata in scop de TVA conform art 153.

[ link extern ] /

Ultima modificare: Miercuri, 5 Ianuarie 2011
ContSters123067, utilizator
DA. ESTE REGLEMENTAT ACEST ASPECT DE OUG 117/2010, SI SE REALIZEAZA ATENTIE!!! PINA LA 20.01.2011.

Alte discuții în legătură

Microintreprindere neplatitoare de tva montemir montemir Initial am infiintat o microintreprindere neplatitoare de TVA.Deoarece am depasit cifra de afacere de 30.000 euro am fost nevoit sa devin platitor de TVA.Daca ... (vezi toată discuția)
Platitor de tva Diana ionela Timoscov Diana ionela Timoscov Care este modalitatea de a iesi din evidenta ca platitor de TVA? (vezi toată discuția)
Reglementari tva IOANBRADEA IOANBRADEA Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o problema: Pana in data de 24 aprilie 2014 am fost platitor de TVA, iar la acea data am primit Decizia privind ... (vezi toată discuția)