avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor Modificare Cod Fiscal - de la 01.01.2011 - proiect
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

Modificare Cod Fiscal - de la 01.01.2011 - proiect

Pe site-ul mfinante a aparut Proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar - fiscale - publicat în data de 07.12.2010.

Proiectul poate fi consultat aici :
[ link extern ]

Cateva schimbari preconizate (selectia imi apartine si nu cuprinde toate schimbarile ):
- prelungirea perioadei de limitare a deductibilitatii ch. privind combustibilul , pana la 31.12.2011

- introducerea administrarii contribuţiilor sociale in Codul Fiscal

- fiecare perioada fiscala a anului 2010 va fi perioada distincta pentru recuperarea pierderii fiscale

-Continuarea aplicării măsurilor de limitare a dreptului de deducere a TVA pentru achiziţia de autoturisme şi combustibili necesari funcţionării acestora şi pentru anul 2011;

- Instituirea posibilităţii persoanelor impozabile care au realizat o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire pentru întreprinderi mici, de a solicita scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, în vederea aplicării regimului special de scutire

-Instituirea obligaţiei de a depune anumite notificări scrise organelor fiscale competente, pentru persoanele impozabile care au o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 35.000 euro

-- menţinerea accizelor pentru cafea şi produse din cafea şi pentru anul 2011;

- revizuirea faptelor care constituie infracţiuni în cazul operaţiunilor cu produse accizabile.

- intrarea in cazinouri si alte sali de jocuri de noroc se va face numai pe baza unui bilet de intrare valabil 24 ore

-definirea unitara a veniturilor pentru care exista obligatia platii contributiilor sociale si instituirea unei singure declaratii , depusa la auoritatea fiscala competenta
Ultima modificare: Miercuri, 8 Decembrie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 07:01, 11 Ianuarie 2011
Obligaţii declarative şi de plată a TVA

Până la anularea înregistrării în scopuri de TVA, persoanelor impozabile le revin toate drepturile şi obligaţiile persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul Fiscal.

Persoanele impozabile care au solicitat scoaterea din evidenţă ca plătitori de TVA, în termenul menţionat, au obligaţia să depună decontul de taxă prevăzut la art. 156 indice 2 din Codul Fiscal, pentru operaţiunile realizate în cursul lunii ianuarie, până la data de 25 februarie 2010 inclusiv.

În ultimul decont de TVA depus, persoanele impozabile au obligaţia să evidenţieze valoarea rezultată ca urmare a efectuării tuturor ajustărilor de taxă, conform art. 148 şi 149 din Codul Fiscal.

Intră sub incidenţa ajustărilor taxei pe valoarea adăugată în situaţia anulării înregistrării în scopuri de TVA, bunurile mobile aflate în stoc, serviciile neutilizate la 31 ianuarie 2011, conform art. 148 lit. c) din Codul Fiscal, respectiv bunurile imobile, conform art. 149 alin. (4) lit. a) pct. 2 din Codul Fiscal.


Formulare utilizate pentru anularea înregistrării în scopuri de TVA

Contribuabilii persoane juridice care solicită anularea înregistrării în scopuri de TVA depun formularul „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică (010)”, cod MFP 14.13.01.10.11/1.

Persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente şi profesii libere depun formularul „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere (070)”, cod MFP 14.13.01.10.11/5 .

Persoanele fizice române care realizează o activitate economică în sfera taxei pe valoarea adăugată, depun pentru anularea înregistrării în scopuri de TVA, „Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice române (020)”, cod MFP 14.13.01.10.11/2”.
Atenţie! Persoanele impozabile care solicită anularea înregistrării în scopuri de TVA, vor depune la organele fiscale competente, certificatul de înregistrare în scopuri de TVA , în original.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Microintreprindere neplatitoare de tva montemir montemir Initial am infiintat o microintreprindere neplatitoare de TVA.Deoarece am depasit cifra de afacere de 30.000 euro am fost nevoit sa devin platitor de TVA.Daca ... (vezi toată discuția)
Platitor de tva Diana ionela Timoscov Diana ionela Timoscov Care este modalitatea de a iesi din evidenta ca platitor de TVA? (vezi toată discuția)
Reglementari tva IOANBRADEA IOANBRADEA Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o problema: Pana in data de 24 aprilie 2014 am fost platitor de TVA, iar la acea data am primit Decizia privind ... (vezi toată discuția)