avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort intre un cetatean roman si unul olandez
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort intre un cetatean roman si unul olandez

Buna ziua,

Sunt din Romania si sunt casatorita de aproape 3 ani cu un cetatean olandez. Din pacate, relatia noastra nu mai merge de ceva timp si am hotarat sa divortam. Problema mea este ca nu stiu cum va fi la partaj. Eu sunt proprietara unui apartament si a unei case in Romania (pe care am contract de vanzare-cumparare), bunuri ce le-am dobandit inainte de casatorie. El nu detine nici un bun. Am inteles ca la partaj ar avea dreptul a o parte din bunurile mele. Este adevarat? Mentionez ca nu avem copii.

Multumesc anticipat,

Maria
Cel mai recent răspuns: mariastan , utilizator 12:44, 11 Decembrie 2010
Regulament nr. 2201 din 27/11/2003
Publicat in Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. 338 din 23/12/2003

Art 3
(1) Sunt competente să hotărască în problemele privind divorţul, separarea de drept şi anularea căsătoriei instanţele din statul membru:
(a) pe teritoriul căruia se află:
- reşedinţa obişnuită a soţilor, sau
- ultima reşedinţă obişnuită a soţilor în condiţiile în care unul dintre ei încă locuieşte acolo, sau
- reşedinţa obişnuită a pârâtului, sau
- în caz de cerere comună, reşedinţa obişnuită a unuia dintre soţi, sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin un an imediat înaintea introducerii cererii, sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin şase luni imediat înaintea introducerii cererii şi în cazul în care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv, fie, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, "domiciliul" său este aici;
(b) de cetăţenie a celor doi soţi sau, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, statul "domiciliului" comun.
(2) În sensul prezentului regulament, termenul "domiciliu" se interpretează în sensul sistemelor juridice ale Regatului Unit şi Irlandei.
Ne-am casatorit in Olanda.
Deci pot sta linistita?
mariastan a scris:

Am uitat sa spun ca amandoi locuim acum in Olanda. Ar fi mai indicat sa cer divortul in Romania,sau aceeasi lege se aplica si in Olanda?

Dupa parerea mea este mai indicat sa va judecati in Romania si cu divortul si cu partajul.
Chiar daca divortul se va judeca in Olanda partajul se poate judeca in Romania.
Ar fi de preferat sa se judece ambele procese in Romania pentru a evita recunoasterea divortului pronuntat in Olanda in Romania.

avocat Claudiu Lascoschi
mariastan a scris:

Ne-am casatorit in Olanda.

Oops

The Netherlands has a fairly unusual system for income and assets during marriage. The statutory system is the general community property regime, whereby, in principle, all property of the spouses, acquired both before and during the marriage, form part of the community. Both sets of assets are combined to form one joint set of assets. In principle, all debts contracted both before and during the marriage also form part of the community, regardless of which of the spouses contracted the debt.

[ link extern ]

Cititi dvs. cu atentie si ... intrebati si un avocat olandez
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Decembrie 2010
romascanu, moderator
Multumesc pentru raspuns! O sa contactez un avocat olandez, pentru mai multe informatii,dar ma gandesc ca el a vorbit deja cu unul,din moment ce el e cel care mi-a dat de gandit pe aceasta tema :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort victoria58 victoria58 Acum cand s-au luat anumite decizii privind divortul dintre persoane cu cetatenii diferite,se poate divorta si la noi in tara de un cetatean strain? fiica ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia.... divort in romania voloagaelena voloagaelena Am si eu o intrebare... Sunt casatorita cu un cetatean roman. Casatoria a fost facuta in Italia. Dupa transcrierea casatoriei pot da divort in Romania? Ce acte ... (vezi toată discuția)
Desfacere casatorie Marcel Mihalache Marcel Mihalache In ce conditii se poate desface in Romania o casatorie incheiata in alt stat (SUA)? Care este instanta competenta? Mentionez ca sotul este cetatean american ... (vezi toată discuția)