avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... CASATORIE IN ITALIA - DIVORT IN ROMANIA -
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

CASATORIE IN ITALIA - DIVORT IN ROMANIA -

Buna ziua! Am 27 ani si locuiesc in italia unde am facut pasul gresit de a ma casatori cu italianca si unde am inceput un divort care probabil dureaza ani. Intrebarea mea este (POT DIVORTA IN ROMANIA.....care sunt conditiile,cat dureaza?) TREBUIE SA FIM PREZENTI AMBII? Multumesc anticipat
Daca ambele persoane,sotii,au cetatenie italiana nu exista nicio sansa sa divorteze in Romania.
Intr-adevar, ambii (inca legal) soti au cetatenie Italiana. Insa m-am documentat cu privire la faptul ca intre statele Uniunii Europene exista posibilitatea ca divortul sa fie acceptat... Din cauza legilor maritale din Italia, tot mai multi cetateni Italieni care nu mai pot suporta indelungata durata a divortului propriu-zis apeleaza la tribunale din alte spatii ale UE. Iata un link unde se prezinta clar un astfel de caz, in care soti italieni au mers in justitie in Anglia pentru a grabi divortul:

[ link extern ]

Romania fiind tot parte a Uniunii Europene, de ce nu ar fi posibil si in justitia romaneasca, de vreme de in Anglia se poate face ? (la ei dureaza cam 6 luni si ma gandesc ca englezii sunt si mai restrictivi decat noi, asadar.... ?!)
NU POATE NICI DACA II FACETI DOMICILIUL LA DVS.Fiind cetatean italian primeste permis de sedere in Romania.Dar nu are acte romanesti ,nu este cetatean roman,deci cum sa se pronunte instanta din Romania? Chiar daca suntem cetateni UE nu cred ca se poate asa ceva.
PaulaChiru a scris:

Intr-adevar, ambii (inca legal) soti au cetatenie Italiana. Insa m-am documentat cu privire la faptul ca intre statele Uniunii Europene exista posibilitatea ca divortul sa fie acceptat... Din cauza legilor maritale din Italia, tot mai multi cetateni Italieni care nu mai pot suporta indelungata durata a divortului propriu-zis apeleaza la tribunale din alte spatii ale UE. Iata un link unde se prezinta clar un astfel de caz, in care soti italieni au mers in justitie in Anglia pentru a grabi divortul:

[ link extern ]

Romania fiind tot parte a Uniunii Europene, de ce nu ar fi posibil si in justitia romaneasca, de vreme de in Anglia se poate face ? (la ei dureaza cam 6 luni si ma gandesc ca englezii sunt si mai restrictivi decat noi, asadar.... ?!)

Da, macar sa existe o rezidenta ca sa se poata discuta.
Problema este ca si in Romania am auzit ca s-au dat termene la un an...de la depunerea actiunii...
@Filozoful - Inteleg perfect ce spuneti si e logic sa nu mearga, DAR....
In articolul din link scrie asa (traduc):

"Legislatia altor state membre EU prevede timp mult mai redus pentru a obtine divortul decat se prevede in Italia. Spre deosebire de Italia, in Regatul Unit nu exista timpul prevazut de legea italiana, cei 3 ani in care sotii au timp sa se "razgandeasca". De fapt, in Regatul Unit divortul se obtine imediat ce se depun actele, fara timp "de gandire" pentru soti. Mai mult, intentand divortul pe teritoriul Regatului Unit se evita lunga perioada de timp prevazuta de legislatia Italiana.
art. 21 al Regulamentului Com. Eur. 2201/2003 prevede ca deciziile pronuntare INTR-UN STAT MEMBRU EU sunt recunoscute pe teritoriul celorlalte state membre fara a fi nevoie de alte proceduri (!!!).
Este posibil, asadar, sa te adresezi unui judecator englez si sa-i ceri acestuia divortul consensual, fara sa fie necesar sa ai DOMICILIUL PERMANENT in Regatul Unit, deoarece legislatia engleza nu specifica decat pur si simplu "un domiciliu", unde practic se vor trimite instiintarile in legatura cu procedura de divort".

In plus, sunt cazuri de Italieni care au aplicat cu succes metoda. ASADAR, Romania fiind tot stat EU, de ce n-ar fi posibil si aici ? pe ce criteriu mai exact ?

Alte discuții în legătură

Divort gabriela suardi gabriela suardi M-am casatorit in Bucuresti cu un cetatean italian. Casatoria a fost inregistrata in Italia. Acum dupa 5 ani in care am locuit mereu in Italia , din pacate ... (vezi toată discuția)
Divort victoria58 victoria58 Acum cand s-au luat anumite decizii privind divortul dintre persoane cu cetatenii diferite,se poate divorta si la noi in tara de un cetatean strain? fiica ... (vezi toată discuția)
Divort intre un cetatean roman si unul olandez mariastan mariastan Buna ziua, Sunt din Romania si sunt casatorita de aproape 3 ani cu un cetatean olandez. Din pacate, relatia noastra nu mai merge de ceva timp si am hotarat ... (vezi toată discuția)