avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... obligatii impozite si declaratii pt conventii civile
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

obligatii impozite si declaratii pt conventii civile

care sunt obligatiile fiscale si cele declarative in cazul conventiilor civile? o persoana fizica in cazul optiunii retinerii 16% de catre platitorul de venit este obligat sa se inregistreze PFA?
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 17:03, 26 Octombrie 2010
intrebare: firma juridica trebuie sa plateasca un fotograf pentru niste fotografii ale lui, pe care le-a vandut prin aceasta firma. ce ma intereseaza pe mine:
- daca il platesc ca persoana fizica trebuie facuta conventie civila de prestari servicii/drepturi de autor dar in cazul asta se retine un impozit de 16%; cine il plateste? concret am sa-i dau 600RON contractul il fac pe 696RON (600RON+16%) si ii dau lui 600RON? sau fac pe 600RON cat ii datorez iar el trebuie sa plateasca impozitul de 16%?
- daca fac pe persoana juridica cat est impozitul?
e cam urgent, multumesc anticipat pentru raspuns!
Buna ziua,

Ma puteti ajuta cu un raspuns va rog? Am urmatoarea situatie :
-Un grup de firme lucreaza atat pe baza de contract de munca cat si conventie de prestari sevicii.
Au declarat contributiile pentru contracte insa la declararea contributiilor pentru conventii au intampinat unele greutati.
O parte din colaboratori au si contract si conventii iar o parte separata au doar conventii.

Intrebarea mea este ce contributii se vor plati pentru :
-cei care a contract si conventii
-cei care au doar conventii .

Multumesc anticipat si o saptamana cat mai frumoasa.
Veniturile obtinute in baza conventiilor civile pot fi a) venituri din activitati independe sau b) venituri din alte surse. conform CF art 52 si 78, in functie de cum se opteaza la incheirea lor.

Impozit pe venit:
-16% (10+6% in cazul a) sau 16%(caz b)

Contributie sanatate:
a) - 5.5% in caz a, indiferent daca persoana respectiva mai are sau nu venituri salariale Art 257 al2 lit b. legea 95/2006
b) - 5.5% doar daca nu obtine si venituri salariale Art 257 al2 lit f. legea 95/2006

Contributii sociale(pensii, somaj)
In sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor pentru somaj, aceste sunt considerate venituri profesionale OUG 82/2010. Drept urmare:
Contributii pensie si somaj obligatorii pentru cei cu:
- venituri din conventii civile cu caracter de regularitate, indiferent ca mai obtin sau nu venituri salariale.
- venituri exclusiv din conventii civile cu caracter ocazional.


Mare atentie totusi la posibilitatea de reconsidedare a acestora drept activitati dependente, conf Art 7 al 1Pct 2 din codul fiscal.
Ultima modificare: Marți, 26 Octombrie 2010
grandanat, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventia civila gigi  stan gigi stan Sunt specialist SSM si lucrez la mai multe firme cu conventie civila, la care plateam impozit cu retinere la sursa. Cum sa interpretez OG ... (vezi toată discuția)
Impozit contract civil morfeus morfeus Buna ziua! Stie cineva cum se impoziteaza un contract civil ? Contractul este incheiat intre o societate si o persoana fizica neautorizata....Se platesc ... (vezi toată discuția)
Despre declaratia 205 ContSters138151 ContSters138151 O firma cu obiect de activitate \"comert cu amanuntul\"care a desfasurat activitate doar 3 luni in anul 2009 dupa care si-a incetat activitatea a primit o ... (vezi toată discuția)