avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Norma redusa la gravide?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Norma redusa la gravide?

Buna ziua,

Salariata gravida beneficiaza de reducerea programului normal de 8 h, la 6h/zi (in baza adeverintei medicale, conform OUG 96).

Salariatei i se cere sa presteze munca suplimentara, fapt cu care ea este de acord.

Este legala prestarea de munca suplimentara in acest caz?
(stiu ca in cim cu timp partial este interzisa munca suplimentara, insa nu stiu daca aceasta reducere a programului gravidei este considerata cim cu timp partial).

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 19:00, 14 Decembrie 2010
Aceasta reducere a normei zilnice nu va afecteaza salariul. Veti fi platita ca si cum ati lucra 8 ore. Contributiile la sanatate, pensie, somaj nu vor fi nici ele efectate pentru se calculeaza la salariul intreg.
@valentina: Nu exista o limita a varstei sarcinii, singura conditie este recomandarea medicala.
temeiul legal pentru aceasta reducere este:
OUG 96/2003privind protectia maternitatii la locurile de munca, art.13
"În baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate îndeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. "


@ Adelaida: multumesc de raspuns...
Nu pot explica intreaga situatie, si din pacate nu m-am facut inteles.
ma interesa daca, in situatia descrisa:
- program redus
- solicitare de suplimmentare
- acceptul gravidei sa lucreze suplimentar
orele suplimentare sunt legal prestate si platite, mai ales raportat la interdictia de a munci suplimentar in cim partial.
Nu ma intereseaza in mod deosebit care sunt consecintele nerespectarii recomandarii medicale, ci doar daca in acest caz se aplica interdictia de a presta munca suplimentara.

(In cauza, angajata gravida, care inca nu a adus dovezi medicale de reducere a programului de lucru, trebuie (subliniez: trebuie, cu acordul ei, care acord se va da fara probleme) sa presteze ore suplimentare in anumite situatii.
Daca poate sa lucreze si sa fie platita suplimentar cand are programul redus medical, va prezenta dovada medicala de reducere program la angajator.
Daca nu este legal posibil sa lucreze si sa fie platita suplimentar in timp ce are program redus, nu va prezenta dovada medicala de reducere la angajator, fiindca interesul ei de a lucra suplimentar este mai mare decat dorinta sa lucreze mai putin ...
In acest caz, ce recomandati angajatei ca sa poata lucra suplimentar: sa prezinte dovada medicala de reducere, sau sa nu prezinte aceasta dovada?
Inutil sa mai spun cat de (ne)serioasa si neintemeiata e dovada medicala in acest caz, asta e alta discutie...).
Ultima modificare: Marți, 14 Decembrie 2010
smeagull, utilizator
atentie medicul doar recomanda reducerea timpului de lucru , nu impune
b_monica a scris:

atentie medicul doar recomanda reducerea timpului de lucru , nu impune

Asa, si? Ce vreti sa comunicati cu asta, si cui?
In plus, nu mi-e clar din care parte a art. 13 al OUG96/2010 intelegeti dvs. ca angajatorul poate refuza "dreptul angajatei" la reducerea programului...
OUG nr.93/2010 ????? .... Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 93/2010 privind aprobarea scoaterii din rezerva de stat, sub formă de împrumut, a unor cantităţi de combustibili pentru unii operatori economici, precum şi prorogarea termenului prevăzut la art. 1 din OG nr. 3/2010 pentru aprobarea scoaterii din rezerva de stat, sub formă de împrumut, a unor cantităţi de combustibil pentru unii operatori economici, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 710/25.10.2010;

Nu are nicio tangenta cu protectia maternitatii ... sigur este vorba despre OUG nr.96/2003.

Art. 13 În baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate îndeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Prin urmare , daca exista recomandarea doctorului de familie salariata gravida are dreptul la reducerea programului de munca .... daca are dreptul , atunci angajatorul are obligatia de a respecta acest drept.

Alte discuții în legătură

Drepturile gravidei la locul de munca - noul cod de munca diana16_ela diana16_ela Stiti care sunt drepturile gravidei la locul de munca? cate ore poate lucra?Adica daca de la 8 ore se poate reduce la 6 ore?Multumesc (vezi toată discuția)
Ore suplimentare ciorasimona ciorasimona O salariata insarcinata poate efectua ore suplimentare? (vezi toată discuția)
Pasii exacti necesari pt reducerea programului de lucru la gravide Madyser Madyser Buna ziua, As dori sa aflu exact care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru acordarea de catre angajator a programului redus de la 8h la 6h la ... (vezi toată discuția)