avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea privind sistemul unitar de pensii publice
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea privind sistemul unitar de pensii publice

Art.56(5) Stagiul complet de cotizare pentru persoanele prevazute la alin.(1)este de 30 de ani.
Art.56(1) Fac exceptie de la prevederile art.55 alin.(1) lit.b) persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani in locurile de munca prevazute la art.30 alin.(1) lit.a) si f).
Intrebare:Care sunt persoanele prevazute la art.56(1) la care se aplica stagiul complet de cotizare de 30 de ani,la care face trimitere art.56(5)? Cumva exceptiile ? Ma opresc aici(nu mai dezvot subiectul) si astept interpretarea juristilor.Voi reveni pe acest topic cu orice nelamurire din aceasta lege.O zi buna tuturor.
Ultima modificare: Joi, 16 Decembrie 2010
Carp Mircea, utilizator



Dupa ce lege se pensioneaza,cei care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe sau din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil ?





Dupa Legea nr. 263/2010. Daca, dupa pensionare, persoanele respective vor sa contribuie la sistemul public de pensii, punctajul lunar realizat in perioada respectiva se majoreaza cu 0,5%.
Am inteles despre ce este vorba:

Legea 263/2010

Art. 6


VI. persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din:
a) drepturi de autor si drepturi conexe, definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu regularitate sau in mod ocazional;
b) contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.
(2) Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.

Se intelege ca neavand CIM,nu li se aplica art.56(1)lit.c)din codul muncii.

Adica isi continua activitatea dupa indeplinirea condtiilor de varsta si stagiu munim,fara asi deschide drepturile la pensie de limita de varsta.
Daca nu li se aplica art.56(1)lit.c)din codul muncii,ei isi pot deschide drepturile cand vor.



Ultima modificare: Miercuri, 23 Ianuarie 2013
Carp Mircea, utilizator
Legea 263/2010

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

Art. 76

(2) Persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevazator sau in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat li se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiile de cotizare cerute de art. 58 si 59 si stagiile de cotizare realizate pana la data acordarii pensiei de invaliditate.


Parerea mea este ca art.76(2),nu se poate aplica.

Sa luam art.58 lit.b) si un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.
Pentru a beneficia de reducerea de 10 ani,trebuie sa aiba 2/3 din 35,adica 23 de ani si 4 de luni,lucrati in conditii de handicap accentuat,preexistent calitatii de asigurat.

Art. 95

(2) In situatia persoanelor prevazute la art. 56—59, la stabilirea punctajului mediu anual se iau in considerare stagiile de cotizare complete prevazute la aceste articole.

Potrivit art.95(2)stagiul complet de cotizare pentru art.58 lit.b)este de 23 de ani si 4 luni.
Daca nu se realizeaza 2/3,adica 23 de ani si 4 luni,nu beneficaza de reducerea de 10 ani.
Daca se realizeaza,nu se mai poate acorda stagiu potential,pana la 23 de ani si 4 luni.Stagiul de 23 de ani si 4 luni este deja realizat..Adica nu se poate aplica art.76(2)

Cum se mai poate acorda stagiu potential,determinat ca diferenta intre stagiile de cotizare cerute de art. 58 si 59 si stagiile de cotizare realizate pana la data acordarii pensiei de invaliditate,daca conditia stagiului complet este impusa a se realiza de art.58 lit.b) ?

Rog juristii sa interpreteze daca se poate aplica art.76(2)tinand cont de prevederile:

Art.58 lit a)-c);art.95(2);art.76(2)din legea 263/2010 si de modificarile aduse de legea 37/2013.






Poate cineva sa intre pe portalul cu intrebari si raspunsuri al CNPP ?
Adica se deschide ?
Eu incerc sa intru de circa 10 zile si nu reusesc.
Multumesc mult,pentru orice informatie.

Alte discuții în legătură

Cand si cum pot solicita pensie? geomit geomit Buna ziua! Doresc o informatie. Sunt cadru didactic. Am o vechime 20 de ani si un handicap mediu preexistent calitatii de asigurat. Am inteles ca legislatia ... (vezi toată discuția)
Calculul pensiei de invaliditate pentru persoanele care au realizat un stagiu de contizare in conditii de handicap pre existent calitatii de asigurat iolanda2004 iolanda2004 In situatia in care solicit o pensie de invaliditate, la calculul punctajului mediu anual se utilizeaza prevederile art 95 aliniatul (2) (vezi toată discuția)
Handicap preexistent calitãþii de asigurat, data ieºirii la pensie Victor26 Victor26 Sunt nascut in 26.07.1963. Am un handicap grav de la varsta de 8 luni.Lucrez de la 01.09.1988 in meseria de inginer mecanic.Cand am dreptul sa imi inaintez ... (vezi toată discuția)