avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... constructie fara autorizatie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

constructie fara autorizatie

In urma unui proces de partaj succesoral, incheiat cu hotararea de expedient in 2005 ,am dobandit proprietatea asupra suprafetei de teren de 3000 mp. Pe terenul respectiv, in anul 1998 , dupa decesul parintilor , am edificat o casa fara autorizatie de construire.
Mentionez ca in repetate randuri am solicitat Primariei eliberearea ceretificatului de urbanism si a autorizatiei de construire, proiectul casei fiind intocmit, dar , datorita faptului ca partajul nu se incheiase si legal nu mi se atribuise o suprafata din intregul teren al autorilor comuni, si astfel nu se putea efectua cadastrul , nu am putut obtine de la primarie nici actele solicitate.
Cu toate acestea , casa am ridicat-o fara autorizatie , sperand ca , o data cu incheierea procesului de partaj sa intru in legalitate..
In acest moment detin imobil construit din 1998, pe suprafata de teren atribuita prin partaj, si sunt inregistrat la Primaria…-serviciul taxe si impozite, cu imobil proprietate personala ca platitor de taxe si impozite la zi pe terenul atribuit si pe casa construita.
As avea castig da cauza daca as porni o actiune dse constatare a constructiei fara autorizatie?
Ca parat chem primarul comunei
Exista riscul ca astfel de solicitare sa se soldeze si cu o amenda de la primarie ca nu am autorizatiede constructie ?
Casa e construita din 1998 si de fiecare data cand solicitam primariei eliberarea unei adeverinte ca detin imobil proprietate personala pe raza comunei (pt introducere de curent electric, pentru introducerea gazelor , acum mai recent pentru stabilirea domiciliului la imobilul respectiv)nu am intampinat nici o problema, mai mult dupa incheierea partajului luan in calvul hotararea judecatoresca mi s-a facut rol la primarie pe casa fara autorizatie si pe trenul atribuit- pentru care platesc un impozit de aprox 3 milioane/an .
Ca sa urmez calea normala pt a realiza o constructie ar trebui sa cheituiesc cu proiectul casei si toate actele necesare multi bani , pe care nu ii am.
Si nici nu stiu daca mai are rost caci, casa e gata construita si am inteles ca instanta poate pronunta o hotarare de constatare a existentei imobilului.
Nu stiu cum sa procedez.

Ce ma invatati sa fac?
Cel mai recent răspuns: kkty , utilizator 19:39, 2 Februarie 2009
si hotararea judecatoreasca de constatare a constructiei ralizata fara autorizatie va fi actul dvs de proprietate, urmeaz cadastru, intabulare si asta e o forma de a intra in legaliate
Va asigur ca nu se mai poate acum urma calea de obtinere a autorizatiilor ,cale care trebuia urmata inainte de a construi casa.
Si la drept vorbind arhitectul, proiectul , avizele , toate formalitatile care trebuiau facute inainte de a incepe o constructie costau mult mai mult decat taxa de timbru pt actiunea in consatatare .( va dau exemplul meu ...la o valoare de 186.000 ron stabilita de expert taxa e de 4400 ron ,)
Va multumesc pentru tot
Va multumesc pentru tot
buna ziua!

situatia este urmatoare:

acum 2 ani i-am dat bani matusii noastre pentru a construi inca 2 camere lipite de casa veche de pamanat (- ----cea batraneasca) ...noi demarasem intoicmirea actelor de vanzare cumparare a proprietatii matusii noastre, in urma caruia am facut deja cadastru pe aceasta proprietate ,incluzand noua constructie (cadatrul este facut cu tot cu noua constructie) dar, din pacate matusa noastra a decedat si nu am putut finaliza vanzarea-cumpararea proprietatii..preciez ca aceasta constructie nu este finalizata... pe acest pamant sunt 4 mostenitori..cu toate ca 3 dintre ei si-au luat partea lor cand sa impartit tot pamantul mostenit de la parinti matusii noastre, dar mai vor. In momentul de fata suntem in proces de succesiune..intrebarea mea este : se poate sa fiu amendata pentru constructie ilegala ?..tinand cont ca aceasta constructie este facuta de matusa noastra( dar cu banii nostri) si este prevazuta in cadastru. a doua intrebare este : tinand cont ca aceasta constructie a fost facuta de matusa noastra dar cu bani nostri, se poate ca lla noua constructie sa aiba drept de proprietate toti mostenitorii ?? precizez ca noi de tinem bonurii si facturii fiscale pentru tot ce a fost cumparat pt constructie pe aceasta proprietate.


multumesc si astept un raspuns cat mai urgent .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructie fara autorizatie abby abby In urma unui proces de partaj succesoral, incheiat cu hotararea de expedient in 2005 ,am dobandit proprietatea asupra suprafetei de teren de 3000 mp. Pe ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatarea dr de propr asupra constructiei fara autorizatie abby abby Daca se solicita instantei pronuntarea unei hot judec in care sa sa se constate ca proprietarul terenului este proprietar si al constructiilor, chiar daca nu ... (vezi toată discuția)
Autorizatie construire - se elibereaza numai in baza certificatului de urbanism? LILIANA MATEI LILIANA MATEI buna ziua,pt.documentatia eliberari autoizatiei de construire am platit un proiectant in domeniu dar situatia s-a agravat si de 2 ani de zile am dacat ... (vezi toată discuția)