Buna ziua. Incepand cu 5 Ianuarie,voi termina concediul de crestere a copilului,angajatorul imi va desface contractul de munca prin desfijntarea postului(art 65 din codul muncii,parca),iar eu voi intra in somaj.Mentionez ca la acesta firma am cotizat (am lucrat) un an,dar pe cartea de munca mai am ani de vechime(2 la o firma,apoi somaj,apoi 5 la o alta firma,iar somaj,un an fara nici un venit,apoi la ultima firma un an)....As dori sa va intreb care este perioada de calculare a stagiului de cotizare pentru somaj?
Ce banuti voi primi ca "proaspat" somera?
Se ia in calcul doar cotizarea de la ultimul loc de munca sau perioada de cotizare de pe cartea de munca(vechime)?
Va multumesc pentru timpul acordat citirii mesajului,si sper sa ma fi "explicat" clar.#-o
Va multumesc pt promptitudine...deci, in consecinta acesta perioada ramane aceeasi....vorbind cu juristul ce se ocupa de firma,a spus ca nu e nici o problema,ca nu voi sta in acele 20 de zile,ci mi se va desface contractul conf legii(65)si voi "vedea" pasii ce trebuie sa-i urmez pt a intra in posesia actelor.Dar,din ce am vazut la tv,cartea de munca e electronica de la 1 ianuarie...din cate stiam la depunerea actelor de somaj,am nevoie si de acest"document"....uf...daca nu stii termenii juridici si nu stapanesti legea cat de cat,ai "ocazia" sa "scoti din pepeni" multe persoane...imi cer scz,dar asta e....
1. Daca aveti carnet de munca angajatorul este obligat sa-l inchida si sa vi-l dea sa-l duceti la Agentia de somaj.
2. Daca nu aveti carnet de munca va da o adeverinta de vechime.
3. Perioadele in care ati fost in somaj indemnizat nu sunt perioade de cotizare la somaj.
4. Cartea de munca "electronica" nu este problema dvs. ci a angajatorului. Nu aveti nevoie de ea.
Va multumesc domnule tudorvaleriu pt raspuns...tinand cont ca(presupun)carnetul meu de munca este la ITM,din apusele juristului,angajatorul trebuie sa inchida acest "carnet" si sa mi-l inmaneze..."rasfoind" forumul am vazut un raspuns pt un alt utilizator care are o situatie asemenatoare cu a mea...termina concediul,postul e desfiintat,iar angajatorul e obligat sa ii dea decizia de concediere,cartea de munca si adeverinta tip pt somaj.Pe langa toate acestea i se mai "spune" ca, angajatorul trebuie sa achite drepturile banesti(salariu la zi,compensarea in bani a CO,si salarii compensatorii).Ma puteti lamuri vizavi de ce e scris in paranteza...daca si eu pot beneficia de astfel de drepturi,tinand cont ca firma a fost vanduta altor patroni,si postul meu nu mai e....noii patroni ar trebui sa urmeze acesti"pasi" legali?(in contractul meu de munca cu vechiul patron,nu se stipuleaza nimic de salarii compensatorii)va multumesc...
1. Este vorba de prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010 si pe anii 2011-2014: Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator. Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
2. Nu conteaza cine este acum patronul unitatii. Dvs. ati incheiat CIM cu unitatea nu cu un patron anume care poate fi altul oricand.
Am inteles,obligatiile angajatorului(oricare ar fi el ,la firma)...dar, cu acest preavizul ,sunt cam confuza...
Astazi 6.01.2011,ar fi trebuit sa fiu la munca,sau in preaviz dupa "spusele " legii,dar unde sa imi desfasor activitatea daca,firma nu ";functioneaza"...unul din patroni(sunt doi care au cumparat actiunile firmei)a spus ieri la telefon ca firma a fost cumparata mai mult pentru terenul ce il detine....deci,in consecinta,ea nu are activitate...si atunci ma intreb..."eu cu cine votez"(caragiale)....fac haz de necaz...eu ce fac in acest moment(ca si preaviz de 20 de zile).....imi cer scuze pt insistenta dar vreau sa fiu cu "lectia" invatata...
Somaj dupa ccc
irina_vasea
Buna...sunt noua pe aici si daca am gresit adresa va rog anticipat sa ma iertati.momentan ma aflu in concediu pt cresterea copilului care imi expira duminica ... (vezi toată discuția)