avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Valoarea indemnizatiei de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Valoarea indemnizatiei de somaj

Buna ziua. Incepand cu 5 Ianuarie,voi termina concediul de crestere a copilului,angajatorul imi va desface contractul de munca prin desfijntarea postului(art 65 din codul muncii,parca),iar eu voi intra in somaj.Mentionez ca la acesta firma am cotizat (am lucrat) un an,dar pe cartea de munca mai am ani de vechime(2 la o firma,apoi somaj,apoi 5 la o alta firma,iar somaj,un an fara nici un venit,apoi la ultima firma un an)....As dori sa va intreb care este perioada de calculare a stagiului de cotizare pentru somaj?
Ce banuti voi primi ca "proaspat" somera?
Se ia in calcul doar cotizarea de la ultimul loc de munca sau perioada de cotizare de pe cartea de munca(vechime)?

Va multumesc pentru timpul acordat citirii mesajului,si sper sa ma fi "explicat" clar.#-o
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:58, 24 Ianuarie 2011
Am inteles domnule tudor valeriu,voi face intocmai cum m-ati invatat in ceea ce priveste "actele de studiu"...cat despre anexa 14 ,intradevar e mai "aiurea" angajatorul a cumparat firma,fara nici un angajat,iar vechiul angajator si-a schimbat personalul"birocrat"si din comoditate nu vor sa ajute.Cert e ca vorbind cu juristul noilor angajatori,mi-a dat speranta(:-/)ca va rezolva la "somaj"cu acea completare...ramane sa primesc vesti(bune,sper).Multumesc, o zi minunata va doresc!
Buna ziua.Revin cu inca un mesaj la cel anterior,si anume "incalcita" anexa 14.Cum as putea sa rezolv aceasta problema,tinand cont ca ,nu mi s-a completat acest formular din lipsa de "documente".(din spusele juristului)
Noii angajatori dau din umeri neputiiciosi ca nu au toate informatiile,iar vechiul patron e "siderat"(incremenit)ca nu mai e treaba lui#-o,caci are noi angajati si....bla bla...Ce ma sfatuiti sa fac,pentru a intra in posesia anexei 14 completata,pt a o depune la somaj...va multumesc,anticipat.
1. Nu e incalcita Anexa 14, angajatorii nu cunosc legea si nu stiu ce responsabilitati au.
2. Actualul patron a luat firma cu toate partile ei bine sau mai putin bune. Nu merge sa dai vina pe cel de dinaintea ta. El are obligatii legale fata de salariatii sai chiar daca sunt preluati de la fostul patron.

3. Legea 76/2002 spune:
Art. 113. - Constituie contravenţie urmãtoarele fapte:
...
j) neeliberarea de cãtre angajator, persoanelor cãrora le înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu, a documentelor prevãzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114.
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 113 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendã de la 3.000 lei la 5.000 lei;
...
Art. 116.
(1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevãzute la art. 113 se realizeazã de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi de cãtre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sã efectueze control.
...
4. Asadar adresati-va cu sesizare la ITM si la Agentia de Somaj sa sanctioneze pe angajator si sa-l oblige sa respecte legea(sa va elibereze adeverinta).
5. Cine a tinut contabilitatea firmei are toate actele pe care este obligat sa le pastreze, conform Legii contabilitatii si Legii arhivelor.
6. Agentia de Somaj poate sa verifice in evidenta electronica daca angajatorul a depus declaratiile nominale lunare si daca a platit contributia la somaj.
7. ITM poate sa va ajute si la completarea partiala a adeverintei deoarece are statele de plata depuse de angajator.
8. Vreau sa spun ca atunci cand exista bunavointa si vrei sa ajuti un om se poate gasi o cale sa rezolvi problema.
Asa este domnul tudor,cand nu vrei sa faci ceva,ori din comoditate ori din lipsa de informatii,"pasezi motanul" la alte persoane.Cert e ca ,timpul trece si eu sunt in defavoare.Nu multe persoane stiu de "bunavointa"...e un cuvant mare la noi, romanii.Daca saptamana aceasta nu rezolv,voi sesiza institutiile abilitate,sa "streseze" si ei noii angajatori,cu respectarea legii.
Va multumesc pentru timpul acordat.
Buna ziua.
Revin cu un nou mesaj,pentru a relata ce am mai facut cu actele si a intreba cum pot intra in posesia cartii de munca.
Intr-un final mi s-a spus ca am anexa 14 completata de angajator,si pot sa intru in posesia ei,dar e cam incalcita cu ,cartea de munca.
Tocmai ce am sunat la ITM ,sa intreb cum pot intra in posesia cartii de munca si mi s-a spus clar;" de luni pana joi intre orele 8-15 puteti veni pentru a va programa in vederii ridicarii cartii,sau daca nu puteti,angajatorul o poate face,printr-o sesizare scrisa".Deci prin urmare,am stat dupa angajator sa imi completeze anexa,acum stau dupa "nu's cine" sa intru in posesia cartii de munca,si uite asa trece timpul ,se implinesc 30 de zile si pierd putinii banuti,de la somaj,utili pt pampers la bebe.
Cum ma sfatuiti sa procedez ,sa mi se rezolve treaba in timp favorabil pt a depune actele la somaj...Va multumesc ,ca de fiecare data,pt tot.

Alte discuții în legătură

Despre acordarea somajului adam cristina adam cristina Buna Ziua M-am angajat in 14.08.2006 pana in 01.01.2008 cand am ramas in concediu pentru cresterea copilului timp de 3 ani ,iar firma la care am lucrat a ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc irina_vasea irina_vasea Buna...sunt noua pe aici si daca am gresit adresa va rog anticipat sa ma iertati.momentan ma aflu in concediu pt cresterea copilului care imi expira duminica ... (vezi toată discuția)
Concediere. ce drepturi am? somaj si plata concediu Mariababy Mariababy Buna ziua. Ma aflu intr-o situatie cam proasta. Motiv pentru care am 2 intrebari: Mi s-a spus ca nu mi se va prelungi contractul de munca incheiat pe o per. ... (vezi toată discuția)