avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... se poate cladi un proces solid pe urmatoarele ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

se poate cladi un proces solid pe urmatoarele considerente...?

buna ziua, probabil subiectul pe care-l propun e putin deplasat insa in agonia mea mi-a venit aceasta idee pe care eu o consider oarecum solida...dar nu stiu cam care ar putea fi baza ei. pe scurt...sunt prins in mirajul jocurilor de noroc insa consider ca cel putin locul in care am jucat in ultimul timp deliberat din propie initiativa nu mai e un loc al jocurilor de noroc si un loc unde practic suntem inselati cu buna stiinta de catre patron. ideea e ca am jucat sume considerabile fara a obtine niciodata un castig si nu din cauza ca nu m-am oprit atunci cand am fost in castig macar in ziua respectiva ci pur si simplu acele aparate electronice nu au dat niciodata nimic...se invart pur si simplu in gol iar atunci cand iti da un pariu nu te lasa sub nici o forma sa le dublezi. in mod normal(nu stiu daca este prevazut si de lege) aceste aparate trebuie sa dea inapoi 75% din sumele intrate. m-am gandit sa apelez la protectia consumatorului sa faca o verificare in urma unei plangeri depuse de mine...dar as vrea sa stiu ce pasi ar trebui sa urmez si cum sa fac daca este posibil sa fac o baza solida pt un proces. nu stiu daca s-a gandit cineva vreo data la o astfel de posibilitate. nu cunosc legea in viguare pt acest domeniu si de aceea apelez cu incredere la sfatul dumneavoastra. vreau sa fac acest lucru si in ideea de a sta departe de aceste locuri...de alfel ma gandesc ca mai repede am nevoie de un psiholog decat de un asfel de proces...Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 04:07, 29 Decembrie 2010
Nu cred ca am citit rauvoitor, dvs. pur si simplu ati impartit absolut toti jucatorii in niste categorii:

1/3 - distractie
1/3 - epatare
1/3 - dependenta

Apoi ati spus ca dintre ei doar 1% sunt rationali si castigatori, ceea ce este cel putin ciudat. Daca Einstein (chiar dvs. ati folosit comparatia) joaca si pierde e irational? Daca un om cu dizabilitati mentale joaca si castiga e rational?

A fi rational nu e o conditie necesara pentru a castiga la un joc de noroc, matematic vorbind.

Ce am vrut sa spun a fost ca nu este corect sa generalizati si sa etichetati grupuri mari de oameni in felul acesta.

Va doresc si eu Sarbatori fericite :)
in esenta aceasta era intrebarea. se poate cladi un proces impotriva unui astfel de agent aconomic(deplasat spun eu agent economic)? Cum in ce conditii? Ce sa verific...pt ca este clar....rata de castig in acea sala atat pe termen scurt cat si pe termen lung este zero. se invart pur si simplu in gol...ori si acest hazard ar trebui sa fie cuprins intr-un interval. Nu as vrea sa fie o dezbatere scortoasa ci una elestica si constructiva. Dependenta de droguri este una periculoasa si drogurile sunt interzise, dependenta de jocurile de noroc este la fel de periculoasa si consider (parere personala) ca ar trebui interzise tocmai prin prisma faptului ca afecteaza societatea. ma intreb daca unul dintre dumneavoastra a-ti avea un copil care ar fi dependent de jocuri de noroc si ar pierde sume mari si nu numai ar pierde resprectul de sine prieteni familie si lista poate continua ce atitudine a-ti avea vis-a-vis de jocurile de noroc?
@vio_x2
Am inteles ce nu intelegeti. O sa va mai explic o data, desi in viitor e bine sa urmati doua reguli pe aici:
1. Se discuta ideea si nu persoana (prin urmare nu imparte nimeni oameni in categorii)
2. Criticati doar ceea ce intelegeti (daca nu intelegeti, faceti apel la obiectul ovoid asezat intre umeri. Sper ca nu fac vreo gafa si aveti un cap, corect? )

Jucatorul de noroc este un consumator intr-o economie. In teoria economica de 200 de ani incoace (1776 - Adam Smith, Avutia Natiunilor) exista legea cererii si ofertei. .

1. Legea cererii si ofertei spune ca atunci cand pretul unui bun creste, cererea scade. (asta se chema elasticitate). Asa se comporta marea majoritate a bunurilor. in special aproape toate din comert. De exemplu daca la detergentul lichid se dubleaza pretul, consumatorii vor renunta in mare proportie la acesta si vor trece la detergent clasic. Asta este rezultatul comportamentului lor rational. Rationalitate in sens economic= maximizarea beneficiilor prin minimizarea costurilor , asta e tot ce inseamna.

2. Doar ca, tragedie, economistii au observat ca exista anumite bunuri (foarte putine) care incalca sfanta lege, chiar in relatie cu oamenii sanatosi la cap:tooth: .Acestea se numesc bunuri de status sau bunuri de lux si studiul consumului ostentativ l-a facut printre primii Thorstein Veblen (1899 - Teoria clasei fara griji ).
Spre deosebire de bunurile obisnuite, bunurile de status devin cu atat mai dorite, cu cat sunt mai scumpe. Daca Ferrari ar costa cat un Passat, lumea nu l-ar dori atat de mult. De ce fac oamenii asta? Cea mai acceptata teorie azi spune ca din acelasi motiv pentru care paunii cresc cu cheltuiala energetica imensa acea coada bogata dar complet inutila. Pentru a arata celorlalti ca ai cu ce :rolleyes: . De asta se si cheama consumul de acest fel ostentativ .

3. Mai exista situatii in care consumatorul nu este deloc rational: dependenta. Atunci cand consumatorul e dependent de droguri, consumul lui se modifica extrem de greu cu pretul, fie in sus, fie in jos, este o problema medicala si o necunoscuta completa pentru previziuni.

Din acest motiv, sunt doar 3 clasificari posibile, nici 4, nici 5. Doar daca vreti sa inventati dumneavoastra stiinta economica.

Exista cateva diferente practice intre cele 3 categorii:
1. Statul nu poate taxa expres bunurile normale (tipul 1), pentru ca consumatorul isi va muta imediat preferintele. Statul e obligat sa le taxeze global prin TVA. Daca statul ar taxa expres filmele de cinema, lumea va inchiria mai multe DVD-uri, si veniturile statului vor scadea rapid pana unde erau inainte de cresterea taxei. Dar statul poate taxa linistit bunurile din categoria 2 si cu oarece dificultati cele din categoria 3.

2. Diferenta intre bunurile de status / lux si cele care sunt obiect al dependentei este ca contrabanda este in general mai mica in cazul bunurilor de status. Adica mult mai putini o sa cumpere Ferrari furat / geanta originala furata decat tigari / droguri de contrabanda. Asta pentru ca atunci cand cumperi ceva de lux, vrei si certificatul de conformitate, vrei sa faci totul sa arati ca ti-l permiti. Asta de obicei.

3. Daca jocurile de noroc ar fi un bun doar de primul tip, atunci cresterea ratei de retur la slot machines ar fi ca si cum ar fi brusc mai multa frisca in aceeasi savarina. Dar daca jocurile de noroc sunt jucate pentru a arata ca iti permiti sa pierzi bani, sau pentru ca nu te poti desprinde de aparat (dependenta), cresterea ratei de retur este probabil sa nu aiba vreun efect.

Sper ca ati inteles. Teoretic orice bun poate fi consumat in cele trei feluri, doar ca in practica, foarte putine apartin ultimelor doua categorii. Jucatorii de noroc care joaca pentru status sau din dependenta nu vor fi convinsi de modificarea pretului, altfel ar juca deja pe chibrituri in parc, ca e oricum mai ieftin;)
Ultima modificare: Miercuri, 29 Decembrie 2010
eumarian, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt la jocurile de noroc MateescuMihaela MateescuMihaela Buna ziua. Sunt un impatimit al jocurilor de noroc si as vrea sa ma lamuriti cu un lucru. Ma joc la o singura sala, este o sala unde vin ... (vezi toată discuția)
Sunt dependent de jocuri de noroc. mă pot autoexclude, pe cale judecătorească, din sălile de jocuri? Daniel1309 Daniel1309 Bună ziua, sufăr de o tulburare obsesiv compulsiv mai exact sunt dependent de jocuri de noroc. Probabil mulți vor arunca cu pietre și rezolvarea problemei ... (vezi toată discuția)