avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cred ca sunt chemat in instanta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cred ca sunt chemat in instanta

In urma cu cateva zile am avut o altercatie cu un baiat el m-a lovit si vazand ca vrea sa continue am inceput sa il lovesc si eu,dupa ce s-a terminat bataia el a mers la spital sa il puna niste copcii pe fata l-am vazut nu are alte urme pe fata din cate am inteles vrea ma dea in judecata...dupa conflict eu am fost la politie si am dat decalaratie am inteles ca a mers la medicul legist...sunt speriat de ce pot pati pentru ca eu nu am avut niciodata probleme cu politia si vreau sa va intreb pe dumneavostra!!!! va multumesc
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:55, 27 Decembrie 2010
va face plangere penala - motivat pr disp.art.180-181 c.pen (functie de certificatul medico-legal)...
functie de declaratiile martorilor, dosarul se va solutiona in faza de politie+parchet sau se va ajunge la instanta.
incercati sa va..."impacati"B-)
va multumesc mult pentru raspunsuri
Poate va este de folos studiere unor prevederi ale Codului penal:

Lovirea sau alte violente

Art. 180
Lovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
Faptele prevazute la alin. 1 savarsite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda.
Lovirea sau actele de violenta care au pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Faptele prevazute la alin. 2 savarsite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. In cazul faptelor prevazute la alin. 11 si 21 actiunea penala se pune in miscare si din oficiu.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, producandu-si efectele si in cazul in care actiunea penala a fost pusa in miscare din oficiu.

Vatamarea corporala

Art. 181
Fapta prin care s-a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii o vatamare care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 60 de zile se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Fapta prevazuta la alin. 1 savarsita asupra membrilor familiei se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. In cazul faptelor prevazute la alin. 11 actiunea penala se pune in miscare si din oficiu.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, producandu-si efectele si in cazul in care actiunea penala a fost pusa in miscare din oficiu.

Vatamarea corporala grava

Art. 182
Fapta prin care s-a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii o vatamare care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mult de 60 de zile, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
Daca fapta a produs vreuna din urmatoarele consecinte: pierderea unui simt sau organ, incetarea functionarii acestora, o infirmitate permanenta fizica ori psihica, slutirea, avortul, ori punerea in primejdie a vietii persoanei, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 10 ani.
Cand fapta a fost savarsita in scopul producerii consecintelor prevazute la alin. 1 si 2, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 12 ani.
Tentativa faptei prevazute in alin. 3 se pedepseste.

Sau

Legitima aparare

Art. 44
Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, savarsita in stare de legitima aparare.
Este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva sa, a altuia sau impotriva unui interes obstesc, si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obstesc.
(21) Se prezuma ca este in legitima aparare, si acela care savarseste fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta, viclenie, efractie sau prin alte asemenea mijloace, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit ori delimitat prin semne de marcare.
Este de asemenea in legitima aparare si acela care din cauza tulburarii sau temerii a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si cu imprejurarile in care s-a produs atacul.
In functie de intensitatea raspunsului dvs. la violenta,de probele admise este posibil sa poata fi invocata circumstanta atenuanta a scuzei provocarii,daca se va constata ca nu este vorba despre legitima aparare..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutatima aselajusto aselajusto buna seara eu sunt din baia mare, am o prietena care sta in jud satu mare , este casatorita si are 2 copilasii : unul de 2 ani ai o fetita de 9 luni, ... (vezi toată discuția)
Bataie ralukutza ralukutza Buna ziua! am si eu o intrebare:de la o bataie se poate ajunge la penal?daca cel vatamat are pana in 30 zile de ingrijire medicala sau mai mult de 30 zile? (vezi toată discuția)
Penal nucusor nucusor care este pedeapsa pentru lovire daca se argumenteaza doar cu o adeverinta medicala.eliberata de la urgenta ? (vezi toată discuția)