avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie comuna

Vreau sa stiu daca legislatia romana permite custodia comuna avand in vedere ca parintii sunt de acord (minorul are 3 ani si 5 luni).
Finalitatea urmarita de mine era tocmai ca minorul sa beneficieze de relatii personale cu ambii parinti intr-un mod cat mai echilibrat, nu dezechilibrat asa cum este in Romania.Infractionalitatea in Romania a crescut enorm in ultimii ani si tot la fel si divorturile.
Prin ceea ce ati aratat, Sorincu si Primavera 123, se poate trage concluzia ca in statele dezvoltate s-a inteles rolul ambilor parinti in cresterea, ingrijirea si educarea minorului.Nu se practica inlaturarea unuia dintre parinti din viata minorului si nici restrangerea unor drepturi fundamentale.

De aceea, custodia comuna poate avea un rol benefic indiferent de tara in care se practica.Evident ca, acest lucru implica si o atentie deosebita din partea organelor cu atributii in domeniu, ceea ce este in mare suferinta in Romania.
Pana nu se va rezolva aceasta problema a implicarii psihologilor in aceasta chestiune sensibila, ma tem ca lucrurile nu vor evolua intr-un sens favorabil.

avocat Claudiu Lascoschi
Dle sorincu,
Evident ca in SUA exista – si se acorda – custodie comuna (pe intreg teritoriul, nu doar in statele mentionate de dv), dar nu e regula de baza. Cititi si Children Act 1989 (care a mai avut unele modifiicari, dar nu esentiale si nu sub aspectul discutat aici).
Numai in 20% dintre cazurile de divort se dispune custodia comuna, intre care numai in 5% dintre cazuri aceasta este dispusa de instanta atunci cand unul dintre parinti se opune. Evident, pt a se dispune “joint custody” se iau in considerare toate aspectele care au dus la destramarea familiei si – mai ales – interesul copilului. Nici chiar in SUA nu se considera a fi in interesul copilului ca acesta sa locuiasca ba la mama, ba la tata, cate 3-6 luni… Se ia in considerare inclusiv distanta pe care o are de parcurs copilul de la unul sau altul dintre parinti pana la scoala, pana la medicul de familie etc…
Sa nu faceti confuzie intre "joint managing conservators" – care e regula de baza, ca si la noi – si joint custody (shared custody). "In Texas (unul dintre statele oferite de dv ca exemplu), there is a presumption that it is in the best interest of children that parents be appointed as joint managing conservators".
"In shared custody (joint custody – custodie comuna) cases, arrangements will be made regarding who will be in charge of the child's activities, who the child will spend weekends, weekdays, holidays, summers, and other times with, and where the child will live” (s-ar putea spune ca asa stau lucrurile si pe la noi...) (traducere: in cazurile de custodie comuna intelegerile se refera la cel care care va raspunde de activitatile copilului, la cine va petrece copilul "sfarsiturile” de saptamana, zilele, vacantele, verile si unde va locui copilul)
"Statistics about child custody cases indicate that the majority of the time (about 70 percent) primary custody will be awarded to the mother of the children” (si vreo 10% catre tata...) (traducere: statisticile arata ca in cea mai mare parte custodia e incredintata mamei – 70% dintre cazuri)

P.S. Traducerea e "pe scurt” – altfel incalc regulamentul de postare scriind in limbi straine, dar am ales citatele in engleza pt a nu ma banui de traducere... aleatorie...
trope_doi a scris:

Sa nu faceti confuzie intre "joint managing conservators" – care e regula de baza, ca si la noi ......


Nu stiu la care "noi" va referiti.....

"Joint managing conservatorship is the norm in Texas

Joint managing conservatorship is the default arrangement for child
custody in Texas. This means that parents share responsibility for
major decision making on behalf of the child in matters such as
education, religion, and medical crises. It does not mean that both
parents spend the same amount of time with the child. However,
dividing the time equally can work if both parents and the children
want this
..."

Daca considerati ca la NOI in Romania se intampala asa ceva , va inselati.

custodie.comuna...,
M-da... Citind acum, parca nu e chiar asa... Oricum, nu la modul ideal. Am in minte faptul ca... ideea exista, ca e posibil sa se intample si legea RO nu are dispozitii contrare... Dreptul la a intretine relatii apropiate cu minorii se refera la acest aspect (poate fi interpretat astfel). In acest sens e "cam ca la noi”... Ce hotarari se iau... este aproape altceva (din pacate), dar si pt faptul ca nu prea se streseaza toti tatii (de regula ei sunt privati de acest drept) sa aduca dovezi in favoarea lor...
In alta ordine de idei, nici pt a impiedica plecarea definitiva a copilului din tzara alaturi de parintele caruia i-a fost incredintat (de regula mama) nu se prea streseaza celalalt parinte – ca si cum o ancheta sociala la viitorul domiciliu al copilului n-ar mai fi necesara doar pt ca acolo cainii au covrigi in coada... La acest "capitol” chiar detest legea... Daca se face tam-tam ca un copil trebuie sa creasca langa amandoi parintii, acela dintre parinti care vrea sa plece aiurea trebuie sa explice – in instanta – motivele pt care pleaca, si sa faca dovada ca acel copil va fi bine ingrijit si va avea toate cele necesare unei dezvoltari armonioase. Ar trebui sa se permita plecarea "fara comentarii” doar acelui parinte al carui fost partener nu a obtinut drept de vizita. Ca tot i-am "inganat” pe americani – la ei nu poate pleca parintele cu minorul, de capului lui (decat daca are "custodie unica” - adica, fara drept de vizitare pt celalalt parinte)
Ultima modificare: Joi, 8 Ianuarie 2009
trope_doi, utilizator
Si daca educatia primita nu este tocmai in regula.....cine decide asta....cine va hotari daca este sau nu...cum poate demonstra celalalt parinte ca educatia copilului este pe cale sa o ia la vale.......va spun eu....ca nu va avea cum....sau eventual va trebuii sa munceasca pana peste cap sa ii indrepte educatia.........si este un fel de domino.....fara sfarsit, dar intereseaza pe cineva aceste aspecte....niciodata....pt. ca divortul in romania a devenit de mult doar o rutina....nimic care sa spuna in vre-o lege despre ce efecte ar avea asupra unui copil care N U A R E A B S O L U T NICI O VINAAA.....

Alte discuții în legătură

Custodia copilului in viitor bloodcrawler bloodcrawler buna ziua.. am si eu o intrebare simpla.. sunt casatorit si nu totul este roz.. vreau sa stiu daca se poate semna vreun act in caz de divort sa primesc ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor tatalui dv mircea dv mircea avem 9 ani casnicie, 1 baiat de 4 ani , ne iubim, dar criza a facut ca eu sa nu mai cistig cit cistigam pina acum (totusi mai mult ca si ea)si sa avem probleme ... (vezi toată discuția)
Discriminare sot truevio truevio Am asistat o multime de soti in dosare de divort cu minori. De fiecare data cand sotul(barbatul) doreste incredintarea minorului sunt trista. Nu stiu cum se ... (vezi toată discuția)