avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie comuna

Vreau sa stiu daca legislatia romana permite custodia comuna avand in vedere ca parintii sunt de acord (minorul are 3 ani si 5 luni).
Asa cum am spus lipsa de educatie poate fi un obstacol in educarea comuna a copilului fara existenta in fapt a unei hotarari in acest sens.
Cu greu pot crede ca parintele care are in grija copilul se va opune ca acesta sa urmeze un curs suplimentar de limbi straine sau sa fie meditat la o materie , mai ales cand parintele care nu-l are in grije si care observa dificienta mai si plateste aceste cursuri. Imi imaginez ca le plateste nu doar da indicatii sa urmeze copilul aceste cursuri.
Indiferent de existenta unei legislatii lacunare educatia poate fi exercitata de ambii parinti in mod egal doar daca acestia renunta la ideea ca celalat nu stie sa educe copilul la fel de bine ca el insusi.
S-a deschis discutia despre dreptul de a vedea copilul la cresa. Cati parinti se duc in vizita la cresa in timpul cat nu sunt despartiti? Brusc dupa divort simt nevoia sa-si viziteze copilul la cresa.
Este uimitor de cate drepturi se simt lezati parintii care nu au in grije copilul, drepturi de care nu au uzat in timpul cazniciei.
Sigur ca si tatii au drepturi si sunt de parere ca pot beneficia de ele in masura in care reusesc sa gasesca un mod de comunicare real.
Ultima modificare: Duminică, 4 Ianuarie 2009
adelaida_07, utilizator
sorincu,
doriti exemplu de "custodie comuna” in RO?! Vedeti exemplul cantaretei Nicola si al sotului ei - copiii locuiesc cand la unul, cand la celalalt... pt ca asa s-au inteles adultii, ca doi oameni constienti de necesitatile copiilor.
Cat despre joint custody... Daca tot stiti engleza atat de bine ar trebui sa cititi si jurisprudenta in materie... Veti observa ca au custodie comuna parintii care s-au inteles asupra acestui aspect... Instantele americane dau – din oficu - aceasta solutie numai in cazuri exceptionale! Toti parintii romani care se inteleg asupra acestui aspect, privind cresterea si educarea copilului, pot cere instantei sa dispuna cum vor ei... Chiar daca nu cer instantei se pot intelege intre ei, fara dispozitii judecatoresti!
Mare dreptate are adelaida_07!
Din punctul meu de vedere legea o fac parintii daca se inteleg.Deci, nu am nevoie de lege trecuta prin parlament din moment ce parintii se inteleg.Nu am nevoie nici de hotarare judecatoreasca.
Prin urmare, eu am luat in discutie situatiile conflictuale, nu cele in care parintii se inteleg.

Cat priveste educatia am aratat ca mai toti infractorii minori sunt crescuti de mame fara tati.Deci, educatia este precara in acest caz si se poate spune ca are dreptate Sorincu.

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:


Cat priveste educatia am aratat ca mai toti infractorii minori sunt crescuti de mame fara tati.Deci, educatia este precara in acest caz si se poate spune ca are dreptate Sorincu.



:offtopic:
Cum nu exista nici o dovada ca acei infractori au primit educatia de la mama care s-a opus dreptului la vizita al tatalui, sau daca tatal cand l-a vizitat pe copil l-a educat sau s-a multumit cu cumpararea unei jucarii este supralicitata educatia data de tati in absenta mamelor.
O realitate a vietii din frumoasa Romanie este ca tatii se implica prea putin in educatia copiilor fie ca sunt sau nu divortati. Prezenta tatalui in atentia copilului inca se mai reduce, in procent mare, la amenitarile materne : Vine taica_tu acasa si vezi tu pe dracu" ;)
Ultima modificare: Duminică, 4 Ianuarie 2009
adelaida_07, utilizator
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Cat priveste educatia am aratat ca mai toti infractorii minori sunt crescuti de mame fara tati.


Domnule Lascoschi, ceea ce sustineti pare sa sugereze ca un copil crescut de mama are mari sanse sa ajunga infractor, asadar ca mamele singure esueaza, in general, in cresterea si aducarea propriilor copii. Ideea e cel putin discutabila. Mamele sunt la fel de indispensabile ca si tatii in cresterea si educarea copiilor. In raport cu copiii mamele si tatii au roluri specifice si unice, care nu pot fi preluate de altcineva.

....

Domnule trope-doi, va inselati. Sunt multe state (in SUA, vreau sa zic) in care "solutia de electie" pe care o recomanda statul respectiv - deci si judecatorul - e incredintarea comuna. Altfel, fireste ca in majoritatea statelor (iarasi, din SUA) judecatorul accepta aceasta solutie daca parintii convin asupra ei. Problema este ca in Romania o astfel de solutie nu poate fi aplicata legal - desi, fara indoiala, daca parintii convin nu mai au de ce sa mearga la judecator.

...

Doamna adelaida_07, asa este, sunt parinti care "descopera" ce drepturi au abia atunci cind ele le sunt retrase. E un mister al naturii umane :D. Dar a generaliza in felul acesta inseamna a porni de la prezumtia de vinovatie, ceea ce nu cred ca e normal. In plus, uneori chiar e posibil ca socul divortului sa responsabilizeze un parinte - aceasta ipoteza nu poate fi ignorata decit daca reincepem sa operam cu prezumtia de vinovatie.

Alte discuții în legătură

Custodia copilului in viitor bloodcrawler bloodcrawler buna ziua.. am si eu o intrebare simpla.. sunt casatorit si nu totul este roz.. vreau sa stiu daca se poate semna vreun act in caz de divort sa primesc ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor tatalui dv mircea dv mircea avem 9 ani casnicie, 1 baiat de 4 ani , ne iubim, dar criza a facut ca eu sa nu mai cistig cit cistigam pina acum (totusi mai mult ca si ea)si sa avem probleme ... (vezi toată discuția)
Discriminare sot truevio truevio Am asistat o multime de soti in dosare de divort cu minori. De fiecare data cand sotul(barbatul) doreste incredintarea minorului sunt trista. Nu stiu cum se ... (vezi toată discuția)