De custodia comuna stiu ca nu exista in legislatie dar se poate echilibra balanta prin acordarea unui program de vizitare mai lung decat cele existente in prezent.
Spre exemplu, o saptamana si doua weekenduri pe luna.Nu va fi custodie comuna dar este undeva aproape.
De asemenea, nimic nu impiedica ca minorul sa fie incredintat de exemplu mamei dar sa stea cate doua saptamani la fiecare parinte.Pensia de intretinere o va lpati probabil...tatal.Legea nu interzice acest program dar nu-l agreaza judecatorii.
De aceea, problema implementarii in legislatia romana a custodiei comune ar fi (sau va fi) una de forma si nu neaparat de continut.
Problema care se pune este a modului in care trebuie sa aiba loc judecatile si fara o implicare efectiva a avocatilor va fi greu de realizat acest lucru.
Datorita faptului ca aceste procese sunt cele mai ieftine din punct de vedere financiar daca vorbim la modul general a determinat cea mai mare cadere din sistemul judiciar din Romania.
Si eu am observat ca problemele au luat o directie de-a dreptul discriminatorie si descurajanta pt tati.Tocmai de aceea ziceam ca trebuie o implicare din partea avocatilor care sa faca cu adevarat probleme la judecatori si sa nu accepte discriminarea.
Aici insa apare problema.Niciun avocat nu va fi interesat de procesele in care nu ies bani aproape deloc.Si atunci avocatii care reprezinta mamele nu iau onorarii mari iar tatii datorita problemelor existente nu isi pot angaja avocati care sa faca efectiv ordine in justitie cu privire la aceste discriminari.
Eu nu am luat astfel de procese in care sa reprezint tatii decat relativ rar din motive financiare, dar si ca adesea nu ii cotam cu sanse reale.Insa astazi vad un adevarat dezastru in aceste procese de dreptul familiei.Nu ma plang, este o constatare a unui avocat ceva mai pretentios in mai multe privinte.Imi pot da seama cand un proces este judecat in mod corect si atunci cand efectiv tatal este obstructionat in administrarea probelor.
Solutii exista dar pentru a fi puse in practica, asa cum spuneam, este nevoie si de o implicare efectiva a avocatilor.
Fara avocati nu se va ajunge nicaieri.Aceasta este parerea mea.
avocat Claudiu Lascoschi
Domnule avocat,
Sa stiti ca nimeni nu isi inchipuie ca avocatii ar trebui exclusi din acest demers. Din contra, ei sunt si trebuie sa ramana portavocea cetateanului catre justitie. Dar asa cum ati spus si dumneavoastra, in prezent, ceea ce se poate obtine in justitie este o "carpeala jalnica". Adica, in lipsa recunoasterii efective a egalitatii de sanse de implicare a celor doi parinti divortati in viata copilului lor, ceea ce avacatul unui tata poate incerca este corectarea discriminarii prin uhn asa zis program de vizitare extins, care pana la urma tot program de vizitare este.
TRebuie umblat mai intai la principii, tocmai pentru a va da dumneavoastra, avocatilor, posibilitatea de a avea la indemana instrumente potrivite de abordare in instanta atat pentru mame cat si pentru tati.
Pentru ca ati adus vorba de costuri, in sistemul actual, poti cheltui zeci de milioane incercand sa demonstrezi ca esti un tata bun si tot nu obtii mare lucru. Dumneavoastra, avocatii, stiti cel mai bine ca preferati sa reprezentati mamele decat pe tati. Tatal este de obicei o cauza pierduta in instanta, pe cand mama e castigatoare din start ( vorbesc statistic, 95% versus 5%). De ce sa nu incercam prin custodia comuna sa echilibram lucrurile si sa va dam si dvs posibilitatea de a avea o paleta mai larga de clienti potential castigatori in instanta, adica sa incepeti sa-i vedeti si pe tati ca potentiali castigatori, nu doar ca victime sigure. Acest lucru se poate corecta prin custodia comuna, fara a o exclude insa nici pe cea unilaterala. Toata lumea ar avea de castigat: copii, parinti, avocati.
Un mare general roman afirma ca armata romana a ajuns la apogeul dezvoltarii sale din punctul de vedere al dotarilor tehnice. Si avea dreptate. Stiti care a fost pasul urmator? Praful de pusca. Adica s-a schimbat principiul de apreciere al eficientei. Asa si cu legea romana a familiei. O fi fost buna in abordarea traditionalista a familiei. E momentul pentru o regandire si repozitionare a principiilor dupa care se judeca.
Cred ca si dumneavoastra, avocatii, veti avea de castigat, atat material cat si ca prestigiu, dintr-o astfel de schimbare. V-ati pus problema vreaodata ce eticheta negativa primesc avocatii mamelor. Si e normal. Apar ca niste monstri, ca niste lichele, ca niste oameni de nimic. Si stiti de ce? Pentru ca, fara a fi vinovati, isi indeamna clientele sa mearga pe drumul batut dar castigator in instanta al denigrarii tatalui. Pe asta se bazeaza in castigarea procesului de divort. Si e reusita 95%. NImeni nu e de vina: nici mamele, nici avocatii, ci legea care permite acest abuz prin lipsa de reglementare. Aici trebuie actionat si corectat.
Poate a sosit momentul pentu un fel de "procesul maimutelor" (ma refer la filmul respectiv) in domeniul familiei in Romania: procesul familiei. Sa eliminam falsele mituri si sa punem in limitele legii responsabilitatea parentala. A lasa o atat de sensibila problematica la aprecierea judecatorului, cred cu sinceritate ca e gresit si generator de abuzuri.
Cu apreciere pentru interesul si deschiderea manifestate pentru tematica,
Remus Octavian Cimpean
asociatia TATA Cluj
Sa stiti ca mai rau sunt vazuti avocatii tatilor decat avocatii mamelor.
In sala de judecata in procesele de dreptul familiei, 80-90 % sunt femei si va dati seama ce reactie au daca atentezi la exercitarea unor drepturi legale.
Chestiunile acestea sunt sensibile si instantele nu prea iau in seama drepturile minorilor in raport de legaturi personale.
Tatal odata divortat se considera in afara familiei minorului si se incearca adesea indepartarea lui din viata minorului.
Eu sincer sa fiu nu doresc sa castig prestigiu din astfel de procese de dreptul familiei dar ceea ce se intampla constituie un adevarat sistem de alarma pt infaptuirea justitiei.Daca instantele nu sunt impartiale eu consider ca exista probleme deosebit de serioase in justitie.
Pot sa va spun ca tatii sunt in general mai rau vazuti decat infratorii, inculpatii din procesele penale.Acolo macar le sunt respectate drepturile pe cand in aceste procese de dreptul familiei, tatii parca nu au niciun drept sunt cumva condamnati dinainte fara a fi judecati, lucru care nu este deloc corect.
Imaginea lor este atat de grav afectata incat avocatul tatalui trebuie sa-i creeze o imagine buna intrucat este prezumat ca fiind personajul negativ din proces.
Parerea mea este ca in momentul de fata acest lucru a atins cote ridicate si alarmante, poate si din cauza ca numarul tatilor care au inceput sa doreasca sa aiba legaturi personale cu minorii au crescut.
Iar mamele reactioneza vehement singure si daca isi dau ele seama ca exista probleme apeleaza la doamne si domnisoare avocati.
Tatii ar trebui sa recurga si ei la domnii avocati pt ca, in opinia mea, este de preferat sa procedeze asa.Evident ca pot exista si exceptii.De pilda, o doamna avocat care reprezenta tatal o impingea cu umarul pe clienta mea din dorinta de a obtine castig de cauza in proces.Era foarte darza.Atitudinea ei era de lupta si in general aceasta trebuie sa fie atitudinea avocatului in cazul in care parintii nu se inteleg cu privire la minor.
Concluzia mea este ca tatii trebuie sa-si caute avocati care sa doreasca sa aduca schimbari in sistem pt ca fiecare proces castig de tatal unui copil constituie un pas inainte, iar fiecare proces pierdut este un adevarat pas inapoi pt tati.
Tatii trebuie sa-si aleaga cu grija avocatii pt ca si acest lucru conteaza in cadrul procesului.Multi merg pe ideea ca avocatul nu conteaza.Parerea mea este ca tocmai din aceasta cauza instantele au ajuns sa dea hotarari cum au chef si dupa cum au chef.Or, parerea mea este ca acesta este locul de unde trebuie inceputa schimbarea.Instantele sa fie efectiv asaltate de avocati care sa nu le lase sa respire.
Sa le faca sa judece...
avocat Claudiu Lascoschi
Pentru un avocat care sustine ca lupta impotria discriminarii dintre babati si femei, e jignitor de discriminatoriu acest mesaj!
E jenant sa spui cu impinsu', cu aocati barbati sau doamne si domnisoare... :">
Mi se face rau sa vad cat de mult discrimineaza un om care lupta impotriva... impotriva a ceea ce face, in esenta!
Oribil!
Situatia din Romania prezinta atatea probleme datorita nepasarii oamenilor care au lasat sa se ajunga intr-o situatie care poate doar in Somalia sau in tari subdezvoltate mai exista.
Parerea mea este ca indreptarea acestei situatii va dura cativa ani daca oamenii implicati vor intelege sa lupte.
Avlil, adevarul trebuie spus pentru ca altfel riscam sa traim in ipocrizie.Lucrurile relatate de mine sunt reale.
Din punctul meu de vedere ar trebui expertizate judecatoarele care judeca astfel de procese de dreptul familiei.Nu pot fi corecte, nu pot vedea realitatea cu alti ochi decat partinitori ceea ce inseamna ca de fapt nu o vad sau nu vor sa o vada.
Eu sunt unul dintre avocatii care chiar nu aveam de ce sa ma plang de hotararile instantelor dar se pare ca gravitatea situatiei este extrema.Dicriminarea tatilor este o realitate de fapt, de necontestat.O bataie de joc generalizata cu privire la niste oameni care merita mult mai mult de atat.Un atentat la viata privata si intima a tatilor si a copiilor.Au dreptate sa sustina ca sunt discriminati.
Instantele (unele) judeca in mod arbitrar.Ma opresc aici desi multe as mai avea de spus.
Daca privim lucrurile altfel, poate ca tatii care sunt cu adevarat rai si nu ii intereseaza de copii lor au dreptate.Poate ca tocmai de aceea nu vor sa stie de copii lor intrucat nu vor sa-si toceasca nervii prin tribunale.Mai bine ignora decat sa ia in seama...Se pare ca treaba e rotunda si daca nu se va lua atitudine asa va ramane...
Instantele de dreptul familiei nu gandesc ca solutiile lor creste infactionalitatea in Romania intrucat daca tatii nu se mai intereseaza de copii lor din motivele expuse copii o pot lua cu usurinta pe cai gresite.
Si infractionalitatea in Romania a atins cote deosebit de ridicate si multi dintre minorii infractori sunt dintre cei care provin din familii despartite, divizate.Mamele ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a deschide divorturi aiurea, asa ca n-au de lucru.
Concluzia este trista.Efectele cresterii infractionalitatii in cazul minorilor isi gaseste izvorul si in hotararile instantelor de dreptul familiei care nu gandesc pe termen lung la efectele ce le pot produce.Indepartand tatii de copii, acestia nu mai pot veghea efectiv la cresterea si la educarea minorului.
Este oribil dar adevarat...
Interesant este faptul ca minorii incredintati tatilor spre crestere nu devin infractori.Nu cunosc niciun caz, din cate cazuri am avut in care am aparat minori infractori ca vreunul dintre clientii mei minori sa fi fost incredintati tatalui.Toti minorii aceia au fost incredintati spre crestere, ingrijire si educare mamelor...:O
O parte dintre ei ulterior dupa ce au iesit din arest au recidivat.Oare mamele ce au facut ?
avocat Claudiu Lascoschi