avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA administrare credite
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

administrare credite

am urmatoarea intrebare si va rog sa ma consiliati:

eu sunt societate din Ro care prestez servicii de administrare credite acordate de o societate bancara din Olanda.

Sunt scutit de TVA pentru aceasta operatiune?
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 18:31, 23 Martie 2008
bubuanca a scris:

am urmatoarea intrebare si va rog sa ma consiliati:

eu sunt societate din Ro care prestez servicii de administrare credite acordate de o societate bancara din Olanda.

Sunt scutit de TVA pentru aceasta operatiune?


Vezi Codul fiscal capitolul IX art.141 ((2) Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:

a) prestarile urmatoarelor servicii de natura financiar-bancara:

1. acordarea si negocierea de credite, precum si administrarea creditelor de catre persoana care le acorda;

2. negocierea garantiilor de credit ori a altor garantii sau orice operatiuni cu astfel de garantii, precum si administrarea garantiilor de credit de catre persoana care acorda creditul;

3. tranzactii, inclusiv negocierea, privind conturile de depozit sau conturile curente, plati, viramente, creante, cecuri si alte instrumente negociabile, exceptand recuperarea creantelor;

4. tranzactii, inclusiv negocierea, privind valuta, bancnotele si monedele utilizate ca mijloc legal de plata, cu exceptia obiectelor de colectie, si anume monede de aur, argint sau din alt metal ori bancnote care nu sunt utilizate in mod normal ca mijloc legal de plata sau monede de interes numismatic;

5. tranzactii, inclusiv negocierea, dar exceptand administrarea sau pastrarea in siguranta, cu actiuni, parti sociale in societati comerciale sau asociatii, obligatiuni garantate si alte instrumente financiare, cu exceptia documentelor care stabilesc drepturi asupra bunurilor;

Prestarea de servicii de administrare a creditelor acordate de societatea bancara din Olanda este pentru societatea romana un serviciu financiar taxabil, care nu este impozabil in Romania.
istudor adriana a scris:

Prestarea de servicii de administrare a creditelor acordate de societatea bancara din Olanda este pentru societatea romana un serviciu financiar taxabil, care nu este impozabil in Romania.


Operaţiunile imobiliare, financiare şi de asigurări sunt şi ele excluse din cifra de afaceri dacă aceste operaţiuni sunt accesorii activitatii economice desfasurate de persoana impozabila. În acest sens, pentru a stabili dacă o companie imobiliară, o bancă sau o companie de asigurări poate îndeplini criteriile pentru regimul special de scutire din art. 152, cifra lor de afaceri globală – inclusiv cifra de afaceri realizată din operaţiuni scutite fără drept de deducere – trebuie comparata cu plafonul de scutire. Într-adevăr, pentru aceste persoane impozabile, operaţiunile lor (scutite sau taxabile) imobiliare, financiare şi de asigurări în mod sigur nu reprezintă operaţiuni accesorii.

In acest sens, pct. 52 alin. (1) din normele metodologice stipuleaza ca in sensul art. 152, alin. (2), lit. b) din Codul fiscal o operatiune este accesorie activitatii principale daca se indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la pct. 44 alin. (2), respectiv:
1. realizarea acestei operatiuni necesita resurse tehnice limitate privind echipamentele si utilizarea de personal;
2. operatiunea nu este direct legata de activitatea principala a persoanei impozabile; si
3. suma taxei deductibile aferente operatiunii este nesemnificativa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ca ptr.neplatitor de tva barbutadddddddddddddd barbutadddddddddddddd Sint o microintreprindere neplatitoare de tva.Activitatea este prestari servicii pe baza de comision.(asemanatoare unei agentii de turism) As dori sa stiu in ... (vezi toată discuția)
Tva la casa de amanet madalinacio madalinacio Am o casa de amanet ce va depasi plafonul de 35000 de euro si nu stiu daca voi deveni platitor de tva la comisionul incasat (stiu ca acordarea de credite ... (vezi toată discuția)
Tva pentru comision de intermediere Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen Buna ziua, As avea nevoie de opinii legate de urmatoarea speta: - comisionul de intermediere pentru produse de economisire - creditare ar putea intra in ... (vezi toată discuția)