avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Amortizarea contabila si amortizarea fiscala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Amortizarea contabila si amortizarea fiscala

Multi contabili nu au luat in serios aspectele legate de amortizarea contabila comparativa cu amortizarea fiscala. Dupa parerea mea este foarte importanta intrucat avantajeaza intreprinzatorul.
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 23:20, 26 Martie 2008
DEBY a scris:

Multi contabili nu au luat in serios aspectele legate de amortizarea contabila comparativa cu amortizarea fiscala. Dupa parerea mea este foarte importanta intrucat avantajeaza intreprinzatorul.


Asa este.
Credeam ca putem sa ne antrenam intr-o discutie mai constructiva, nu sa ma aprobi. Ai interes in cresterea ratingului?
DEBY a scris:

Credeam ca putem sa ne antrenam intr-o discutie mai constructiva, nu sa ma aprobi. Ai interes in cresterea ratingului?


Realitatea este ca un ordin cuprinde mai multe solutii practice decat normele de aplicare ale legii fiscale la care se refera.

Din pacate ordinele fiscale nu ofera si solutii contabile astfel incat sa stim cum trebuie sa procedam corect din toate punctele de vedere, de la inceputul pana la sfarsitul tranzactiei.
Norocul nostru este ca o inregistrare contabila eronata nu trebuie sa ne sperie, sa ne crispeze in fata organului de inspectie fiscala. Important este sa nu omitem inregistrarea in evidenta contabila a tuturor documentelor justificative primite sau emise in cadrul firmei noastre.

La fel de importanta este si respectarea legislatiei fiscale si determinarea corecta a bazelor de impunere a impozitelor, taxelor si contributiilor datorate bugetului general consolidat.

Mijloacele fixe reprezinta o categorie de active care contribuie la realizarea de venituri de-a lungul unei perioade de timp mai mare decat exercitiul fiscal anual. Prin urmare, similar prevederilor contabile, si din punct de vedere fiscal costul de achizitie al mijloacelor fixe se deduce la calculul profitului impozabil de-a lungul unei perioade de timp mai mari decat un an, recunoscandu-se fiscal participarea mijloacelor fixe la realizarea veniturilor pe parcursul mai multor exercitii fiscale.
Totusi, perioada de timp pe parcursul careia se deduce fiscal costul de achizitie este stabilit de catre legea fiscala si nu de catre contribuabilul care utilizeaza mijlocul fix.
In ceea priveste reevaluarile contabile, acestea reprezinta plusuri sau minusuri fata de costul de achizitie al mijlocului fix, recunoscute ca urmare a modului in care contribuabilul decide sa isi recunoasca activele. Din punct de vedere fiscal, ca urmare a principiului neutralitatii impunerii, asemenea reevaluari contabile nu ar trebui sa fie luate in calcul, diferentele din reevaluarea contabila reprezentand plusuri sau minusuri de valoare de natura profitului, respectiv pierderii, care ar trebui impozitate, respectiv reportate. Asemenea impunere se realizeaza prin nededucerea fiscala a plusurilor din reevaluare, orice venit realizat de contribuabil din folosinta in orice mod a mijlocului fix respectiv fiind supus impunerii.
Acest mod de impunere a veniturilor din utilizarea mijloacelor fixe prevazut de Codul Fiscal a fost modificat, permitand contribuabililor o amanare a platii impozitului pe profit in ceea ce priveste plusurile de valoare corespunzatoare reevaluarilor contabile, care introduce si o impunere diferita a unor contribuabili aflati in situatii similare, dar care aplica metode contabile diferite de recunoastere a activelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reevaluare cladire tamascamelia tamascamelia Buna ziua, sunt noua pe forum si as dori sa va intreb cum se inregistreaza o reevaluare de cladire, pornind de la urmatoarele date: valoare vsche cladire ... (vezi toată discuția)
Vanzare cladire inainte de amortizarea integrala office.carmen office.carmen O firma vinde o cladire dupa doar cativa ani de la achizitie,deci neamortizata integral Partea neamortizata,la scoaterea cladirii din activ,se constituie ca ... (vezi toată discuția)
Inregistrare diferenta negativa din reevaluare cladire yssas yssas buna ziua! am o nelamurire: care este monografia contabila in cazul inregistrariidiferentelor din reevaluare daca aceasta este negativa concret: am o ... (vezi toată discuția)