avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum se obtine arestarea preventiva pentru inselaciune?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum se obtine arestarea preventiva pentru inselaciune?

Cum se poate obtine arestarea preventiva in cazul unui inculpat cercetat pentru inselaciune?
Inselaciunea este pentru un autoturism in valoare de 50000 euro. Bunul nu este recuperat. Faptuitorul are cazier impresionant, mai are si alte dosare penale pe rol.
Se cunoaste orasul si locul unde isi desfasoara activitatea faptuitorul.
Cel mai recent răspuns: justdeals , utilizator 15:31, 22 Ianuarie 2011
frank_kvitta a scris:

Formulati o petitie cu toate obiectiunile dumneavoastra,si cerintele,si inaintatio procurorului.

In aceea petitie,motivati in baza legii,de ce doriti arestarea preventiva.

Domnule politist!
Dvs. cum procedati in astfel de cazuri?
La procuror nu are rost sa ma duc. Eventual la un superior de-al dansului.
O cerere de sechestru asigurator si o cerere de arest preventiv am facut.
Cererea de sechestru mi-a fost respinsa pt. ca nu se stie daca mai exista bunul.
La cererea de arest preventiv nu am primit raspuns.
Poate stiti dumneavoastra un mijloc de al impulsiona pe procuror, bineinteles legal.
Politistul care se ocupa de caz nu poate face o propunere in acest sens?
Ultima modificare: Luni, 3 Ianuarie 2011
florindbro, utilizator
goe_07 a scris:

Aveti dreptul sa formulati plangere sub aspectul tergiversarii
Numai procurorul,in raport de probele existente la dosar ,poate dispune masura arestului preventiv .


D-na Ynocentta/sub alta infatisare:magic:

Masura arestarii preventive se dispune de catre judecator
Masura retinerii prin ordonanta se dispune de procuror,iar acesta propune magistratului arestarea preventiva.
Ca de obicei...:confused:
Ultima modificare: Luni, 3 Ianuarie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Ce determina retinerea prin ordonanta de catre procuror?
Care este temeiul legal al acestei actiuni?
Ca parte vatamata pot cere acest lucru?
Conform art.143 c.pr.pen,masura retinerii se ia cand exista probe sau indicii temeinice ca a fost savarsita o fapta prevazuta de legea penala.
In temeiul art.136 c.pr.pen se are in vedere perciolul social al faptei,persoana infractorului,antecedentele sale penale,gradul de pericol social al infractiunii,masura avand ca scop impiedicarea acestuia de a se sustrage de la cercetare , de la judecata,de la executarea pedepsei.

Aveti mai jos textele de lege care reglementeaza aceasta masura:



Art. 143: Conditiile retinerii

(1) Masura retinerii poate fi luata de procuror ori de organul de cercetare penala fata de invinuit sau inculpat, numai dupa ascultarea acestuia in prezenta aparatorului, daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala.

(2) Organul de cercetare penala este obligat sa il incunostinteze, de indata, pe procuror cu privire la luarea masurii retinerii.

(3) Procurorul sau organul de cercetare penala va aduce la cunostinta invinuitului sau inculpatului ca are dreptul sa-si angajeze aparator. De asemenea, i se aduce la cunostinta ca are dreptul de a nu face nicio declaratie, atragandu-i-se atentia ca ceea ce declara poate fi folosit impotriva sa.

(4) Masura retinerii se ia in cazurile prevazute in art. 148, precum si in caz de infractiune flagranta, oricare ar fi limitele de pedeapsa prevazute de lege.

Art. 144: Durata retinerii

(1) Masura retinerii poate dura cel mult 24 de ore. Din durata masurii retinerii se deduce timpul cat persoana a fost privata de libertate ca urmare a masurii administrative a conducerii la sediul politiei, prevazuta in art. 31 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane.

(11) In situatia in care retinerea se dispune dupa audierea invinuitului citat de catre organul de urmarire penala, termenul de 24 de ore se calculeaza de la ora emiterii ordonantei.

(2) In ordonanta prin care s-a dispus retinerea trebuie sa se mentioneze ziua si ora la care retinerea a inceput, iar in ordonanta de punere in libertate, ziua si ora la care retinerea a incetat.

(3) Cand organul de cercetare penala considera ca este necesara se lua masura arestarii preventive, inainteaza procurorului, in primele 10 ore de la retinerea invinuitului, odata cu incunostintarea la care se refera art. 143 alin. 1, un referat motivat. Procurorul, daca apreciaza ca sunt intrunite conditiile prevazute de lege pentru luarea masurii arestarii preventive, procedeaza, inauntrul termenului prev azut in alin. 1, potrivit art. 146.

(4) Cand masura retinerii este luata de procuror, daca acesta considera ca este necesar a se lua masura arestarii preventive, procedeaza, in termen de 10 ore de la luarea masurii retinerii, potrivit art. 146.



Ultima modificare: Luni, 3 Ianuarie 2011
Radu Gabrian, Mediator
florindbro a scris:

Ce determina retinerea prin ordonanta de catre procuror?
Care este temeiul legal al acestei actiuni?
Ca parte vatamata pot cere acest lucru?


Ca parte vatamata aveti dreptul de a cere retinerea persoanei, dupa parerea mea, dar organul de urmarire penala este este cel care dispune aceasta masura in functie de anumite criterii legale.

Alte discuții în legătură

Interogatoriu droguri adinnaiasi adinnaiasi buna ziua ! Prietenul meu a fost prins intro seara in compania unor baieti care aveau droguri la ei, mentionez ca prietenul meu nu avea absolut nimic asupra ... (vezi toată discuția)
Retinere 24 h - conditii ryzen ryzen Va rog, fratele meu este major dar nu are acte de identitate poate fi retinut si 24 de ore?. Va multumesc doresc un raspuns cat mai urgent posibil. (vezi toată discuția)
Restituire dosar de la parchet la politie ContSters75393 ContSters75393 Un dosar penal trimis de politie in baza art. 181 CP la parchet este restituit la politie ptr a se reface dosarul in baza la ce se poate cere refacere ... (vezi toată discuția)