avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Stat salarii la Conventii Civile
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Stat salarii la Conventii Civile

Buna ziua,

Puteti sa-mi spuneti cum arata un stat de salarii la Conventii Civile?

Daca aveti un model mi-l puteti trimite pe adresa: cristina.vasile@helion2000.ro ???

Va multumesc foarte mult
Cel mai recent răspuns: morfeus , utilizator 17:40, 19 Noiembrie 2008
Dar in Tribuna Economica am citit astfel( impozit 16%):

2. In paralel cu aceasta metodologie, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, pe baza optiunii formulate la momentul incheierii conventiei civile, este introdus impozitul in cota de 16% aplicat la venitul brut, pe care platitorul de astfel de venituri are obligatia sa il retina la sursa.
Important:
Situatia existenta pana la data de 1 ianuarie 2007 este corectata prin introducerea acestor venituri si in cuprinsul veniturilor care fac obiectul unei retineri la sursa de 16 %. Modificarea se regaseste in cuprinsul articolului 78 din Codul fiscal. Asadar, veniturile primite de persoanele fizice din activitati desfasurate pe baza contractelor/ conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, altele decat cele care sunt impozitate in cadrul categoriei veniturilor din activitati independente si conform optiunii exercitate de catre persoana fizica sunt incluse in categoria veniturilor din alte surse.
Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris, in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract. In aceasta situatie, nu se mai pune sub semnul indoielii necesitatea autorizarii persoanei fizice si nici obligatia conducerii contabilitatii in partida simpla.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, au dreptul sa opteze, pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final, potrivit art. 78 din Codul fiscal.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, vor fi aplicate ambele sisteme de impozitare, ramanand la latitudinea persoanelor fizice sa aleaga modalitatea de impozitare.
In ceea ce priveste obligatiile platitorului de venituri, precizam faptul ca platitorul de astfel de venituri are obligatia sa calculeze si sa retina impozitul determinat aplicand cota de 16% asupra venitului brut si sa-l vireze la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.


Pai sunt doua lucruri diferite. Pe de o parte avem conventiile care atrag aplicarea art. 52, anume cele privind drepturile de proprietate intelectuala, vanzarea bunurilor în regim de consignaţie, contracte de agent, comision sau mandat comercial (aici se includ contractele administratorilor), "venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, altele decât cele menţionate la art. 78 alin. (1) lit. e)", activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară.

Art. 78 priveste veniturile din alte surse, in care se includ:
a) prime de asigurări suportate de o persoană fizică independentă sau de orice altă entitate, în cadrul unei activităţi pentru o persoană fizică în legătură cu care suportatorul nu are o relaţie generatoare de venituri din salarii, potrivit cap. III din prezentul titlu;

b) câştiguri primite de la societăţile de asigurări, ca urmare a contractului de asigurare încheiat între părţi cu ocazia tragerilor de amortizare;

c) venituri primite de persoanele fizice pensionari, sub forma diferenţelor de preţ pentru anumite bunuri, servicii şi alte drepturi, foşti salariaţi, potrivit clauzelor contractului de muncă sau în baza unor legi speciale;

d) venituri primite de persoanele fizice reprezentând onorarii din activitatea de arbitraj comercial.

e) venituri primite de persoanele fizice din activităţi desfăşurate pe baza contractelor/convenţiilor civile, încheiate potrivit Codului civil, altele decât cele care sunt impozitate conform cap. II şi conform opţiunii exercitate de către contribuabil. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris, în momentul încheierii fiecărei/fiecărui convenţii/contract civil şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestei/acestui convenţii/contract.

(2) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se încadrează în categoriile prevăzute la art. 41 lit. a) - h), altele decât veniturile neimpozabile în conformitate cu prezentul titlu, precum şi cele enumerate prin normele metodologice elaborate în aplicarea prezentului articol.


Art. 52, initial citat, se afla in acest capitol 2. E drept ca am presupus (fara vreo justificare) ca ar fi vorba de un contract de mandat comercial, de ex pentru administrator. Vedeti unde va incadrati.
La conventiile civile din punct de vedere contabil si fiscal, impozitul de 10% sau 16% ( in functie de optiunea din contract) este stopaj la sursa cu plata si declararea ac. in luna in care a avut loc remunerarea prestatiei.
DEBY a scris:
La conventiile civile din punct de vedere contabil si fiscal, impozitul de 10% sau 16% ( in functie de optiunea din contract) este stopaj la sursa cu plata si declararea ac. in luna in care a avut loc remunerarea prestatiei.

Tin sa va contrazic, 10% sau 16% retine beneficiarul, insa prestatorul tot 16% plateste!
Andreea Lisievici a scris:

DEBY a scris:
La conventiile civile din punct de vedere contabil si fiscal, impozitul de 10% sau 16% ( in functie de optiunea din contract) este stopaj la sursa cu plata si declararea ac. in luna in care a avut loc remunerarea prestatiei.

Tin sa va contrazic, 10% sau 16% retine beneficiarul, insa prestatorul tot 16% plateste!



Platitorul de venituri, are obligatia sa calculeze si sa retina la sursa impozitul determinat aplicand cota de 10 sau 16% asupra venitului brut, .
Optiunea de impunere a venitului brut prin cele doua modalitati se exercita in scris, in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.

In situatia in care opteaza pentru impozitare finala ca salariu, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut.

Impozitul calculat si retinut in acest caz reprezinta impozit final.

Beneficiarul venitului este cel care opteaza cum este impozitat, cu 10 sau 16%

Alte discuții în legătură

Contract de munca +conventie civila Mariana Laura Mariana Laura Buna ziua! Daca cumulez veniturile din contract de munca si conventia civila care sunt darile la stat care trebuie platite pentru conventia civila? Mentionez ... (vezi toată discuția)
Conventii civile siberd siberd Buna ziua!As vrea sa intreb daca dupa noul Cod al muncii vor fi acceptate conventii intre persoane juridice si persoane fizice neautorizate? Daca da , cum se ... (vezi toată discuția)
Contracte civile?!?! contract de prestari servicii - art 52 cod fiscal anamaria2006 anamaria2006 Am auzit recent de aceasta denumire de contract civil in sensul de contract de prestari servicii.Din cate am inteles este vorba de un contract incheiat de o ... (vezi toată discuția)