avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere contract munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere contract munca

Buna ziua tuturor!


Tinand cont de prevederile legale, in ce conditii se poate dispune concedierea unui angajat( top management) ce nu corespunde profesional si care refuza intelegerea partilor?
elis a scris:

Art. 267 alin.1 din Codul Muncii dispune ca: sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 264 alin.1 lit. a, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile. Asadar, pentru avertismentul scris nu este obligatorie cercetarea prealabila.

Nu este o scapare din vedere. Referitor la CCMN el se aplica mai mult angajtorilor din sectorul privat, decat celor din sectorul public. ;)


CCMUN se aplica tuturor angajatorilor, fara discriminare B-)
Scrie undeva ca nu se aplica in sectorul public? Unde?
Oricum este o aplicare abuziva a unui contract la care nu au participat toti angajatorii, dupa parerea mea, da' asta e, daca'i lege nu'i tocmeala....
Oare daca ar fi asa cum sustii tu, atunci de ce salariilor din sistemul bugetar nu le sunt aplicabile prevederile CCMN?
Nu consider ca este o aplicare abuziva a unui contract , daca ar fi asa salariile acordate de unii angajatori ar fi mult mai mici decat sunt in prezent.
Nu mai sunt chiar la curent cu ce s-a intamplat vizavi de salariile bugetarilor, dar parca si acolo se respecta acum incadrarea minima cf acelor indecsi, 1, 1.2, 2 samd. Sau nu?
In ce priveste salariile acordate de unii angajatori, nu zic ca e o chestie rea, dar avem un guvern care stabileste salariul minim pe economie. E adevarat ca orice om e multumit daca prin orice fel de metoda i se asigura un salariu minim cat mai mare :), si asta e bine.. dar nu asta aduceam eu in discutie, ci faptul ca la acel contract colectiv national nu sunt toti angajatorii semnatari, nu sunt toti angajatorii reprezentati, totusi cineva (care nu e parlament sau guvern) hotaraste in numele lor si ii obliga sa respecte un contract la care nu sunt parte.
Ti se pare corect?
Dar daca asa stau lucrurilr si toti trebuie sa respecte acel contract, spuneam mai devreme ca toti trebuie deci sa respecte si procedura de sanctionare disciplinara reglementata acolo, asadra ce scrie in Codul muncii trebuie extins cu ce scrie in CCNUM, corect?
1. In primul salariile bugetarilor nu respecta indicii prevazuti de art.40 din CCMN, chiar este prevazut in Codul muncii ca sistemul de salarizare a personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral sau în majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale se stabileşte prin lege, cu consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative.

2. Nu stiu cat de corect pare acest lucru ca un angajator este sau nu parte in CCMN, dar respectarea CCMN este prevazuta de Codul muncii si de Legea nr.130/1996.
Angajatorii au posibilitatea de a adera sau nu la organizatiile patronale existente sau pot sa-si faca alta.

3. Corect in ceea ce priveste completarea intre dispozitiilor doua acte.
Buna ziua!

Daca un angajat si-a dat demisia pot sa-i desfac contractul de munca conform art 79 alin 1 din codul muncii?
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Incheierea contractului de munca cristinasova cristinasova Buna seara ! Va rog sa ma ajutati sa pot incheia un contract de munca a unei angajate care a plecat de la locul de munca fara sa anunte si fara demisie, cum ... (vezi toată discuția)
Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)
Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)