avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere sau demisie ?!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere sau demisie ?!

De aproape 6 luni lucrez la o firma privata cu 5 angajati .
De 2 saptamani ma streseaza patronul spunandu-mi zilnic ca nu fac lucrul de calitate , ceea ce nu este adevarat !
Cred ca este alt motiv pe care nu il stiu exact ( nu au vanzari la produse , au stoc in magazin , etc )
De curand a angajat un nou coleg caruia nu i-a facut inca nici un act de munca .
Nu imi pot permite sa-mi schimb locul de munca ca vreau sa beneficiez si eu de concediu de paste si cel anual care se apropie .
Sfatuiti-ma ce pot sa fac ? Sa astept sa ma concedieze ? Sau sa demisionez ?
Ma ajuta legea intr-un fel ?
Ultima modificare: Vineri, 28 Martie 2008
mariaf, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:32, 16 Mai 2009
Incercati o incetare a c.i.m cu acordul ambelor parti.
In cazul demisiei se poate sau nu acorda preavizul de 15 zile, de asemenea concedierea pe motive disciplinare nu va ajuta cu nimic. Chiar daca in instanta veti anula decizia de concediere si se va dispune reintegrarea la fostul locc de munca al dvs este posibil sa va sicaneze in activitatea zilnica pe care o veti depune si pana la urma ca sa scapati de aceasta presiune va veti decide sa plecati din unitate.

Un avantaj pentru dvs ar fi concedierea pentru desfiintarea postului, intrucat salariatii care sunt concediati pe motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Aprilie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna seara

Am o completare de facut si intrebare in acelasi timp: daca s-a incercat comunicarea pe motiv de restructurare a postului dar nu a fost efectiv facuta intrucat angajatul a refuzat vreo comunicare - alta decat prin posta iar ulterior si-a luat concediu medical, ce poate face in acest caz angajatorul?

mentionez ca angajatul in cauza nu are fisa de post semnata, nu i s-a facut nici o semnalare in scris sub semantura (din cate stiu eu, e-mailul nu are valoarea juridica) referitor la neindelinirea atributiilor postului (de fapt, in afara de contractul de munca nu are nimic semnat). De asemenea, angajatului i s-au luat instrumentele de lucru , deci nu isi mai poate indeplini atributiile de serviciu.

Ce se intampla cu angajatul dupa perioada de concediu medical?

Multumesc,
adinutzageo a scris:

Buna seara
Am o completare de facut si intrebare in acelasi timp: daca s-a incercat comunicarea pe motiv de restructurare a postului dar nu a fost efectiv facuta intrucat angajatul a refuzat vreo comunicare - alta decat prin posta iar ulterior si-a luat concediu medical, ce poate face in acest caz angajatorul?
.........................................
Ce se intampla cu angajatul dupa perioada de concediu medical? ........

Obligatia instiitarii prealabile a celeilalte parti despre incetarea raporturilor de munca este prevazuta in lege atat in sarcina angajatorului, cat si in a salariatului.
In conditiile in care incetarea c.i.m are loc ca urmare a desfiintarii postului sarcina instiitarii o are angajatorul. Art.73 din Codul Muncii dispune ca persoanele concediate pentru motive care nu tin de persoana lor au dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.
Potrivit CCMN pe anii 2007-2010, durata acestui preaviz este de 20 de zile lucratoare.

Conform Codului muncii, in situatia in care in perioada de preaviz contractul este suspendat, termenul de preaviz va fi si el suspendat corespunzator, cu exceptia suspendarii in cazul absentelor nemotivate ale salariatului. Dupa incetarea cauzei de suspendare (de exemplu, pentru incapacitate temporara de munca), salariatul trebuie sa se prezinte la serviciu pentru a-si desfasura activitatea pana la expirararea termenului de preaviz. In caz contrar, absentand nemotivat, savarseste o abatere disciplinara sanctionata cu desfacerea contractului individual de munca, in temeiul art.61 lit.a din Codul muncii, desi concedierea trebuia sa intervina in temeiul art.65 din Codul muncii.
Buna dimineata

Situatia completa este urmatoarea:
- angajatul lucreaza de 9 luni in cadrul companiei. Nu a semnat fisa de post, nimic altcea in afra de CIM
- i s-a adus la cunostiinta verbal de rezultatele muncii sale sunt departe de asteptari, in conditiile in care a muncit extrem de mult (inclusiv sambete si duminici) pentru a rezolva situatii. In mos normal a solicitat angajarea de oameni intrucat sarcinile nu erau pentru o singura persoana.
- s-a incercat comunicarea unui preaviz pentru restructurare de post dar angajatorul nu are nimic semnat intrucat angajatul a solicitat ca orice comunicare sa fie fcuta in scris la adresa de domiciliu.
- in aceeasi zi angajatului i s-au luat prin fortare instrumentele de lucru .
- de ziua urmatoare, ngajatul a intrat in concediu medical si a instiintat angajatorul pe e-mail despre acest lucru.
- de atunci s-au scurs mai mult de 5 zile - termenul in care in mod normal se facea comunicarea catre angajator a deciziei de restructuraree post, chiar daca aceasta inntra in vigoare in momentul in care inceta suspendarea CIM, urmare a concediului medical.

Cum poate reactiona angajatul in aceasta situatie, dupa finalizarea concediului medical, in conditiile in care nu mai are instrumente de lucu si are hartie cu numar de inregistrare prin care dovedeste ca aceste instrumente au fost ridicate fara a fi inlocuite cu altele?

Mltumesc,
1. Pana la comunicarea vreunei decizii emise de angajator catre angajat, salariatul trebuie sa considere ca in continuare CIM isi produce efectele. Daca este in C.M., trebuie sa depuna formularul de concediu la firma.
2. Dupa finalizarea CM, salariatul va face cerere scrisa conducerii firmei cu privire la instrumentele de lucru de care are nevoie pentru prestarea muncii.
3.Mai departe, totul depinde de interesul angajatului, ce vrea el de la firma, de la viata.

Alte discuții în legătură

Demisie fortata lungu_iulia lungu_iulia Buna seara Lucrez intr-o mare institutie bancara si astazi am fost chemata de catre sefi si m-au rugat sa imi dau demisia pe motivul crizei. In plus au spus ... (vezi toată discuția)
Desfaceare contractului cu necorespundere profesionala Pacuraru Claudia Pacuraru Claudia Buna ziua! Sotul meu a fost angajat acum 4 luni la o firma cu capital strain pt un proiect, dar pe perioada nedeterminata. Din pacate, proiectul nu se mai ... (vezi toată discuția)
Rog ajutor-urgent eujad eujad o salariata care nua vrut sa plece din societate tb data afara pe necorespundere.S-a facut decizie de testare ( 15 zile ), ieri a dat testul, nu a trecut , ... (vezi toată discuția)