avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme de liceu II !
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme de liceu II !

Intr-un liceu din judetul Ilfov elevii sunt obligati sa plateasca absentele nemotivate , altfel risca sa fie exmatriculati din cauza absentelor !
La achitarea absentelor se elibereaza o chitanta formala fara antet sau macar vre-o legatura cu provenienta si destinatia incasari banilor.
1 absenta = 5 RON

Indiferent de cate absente ai "esti obligat" sa le platesti daca nu le poti motiva !

Bani se achita la Directorul scoli fara sa fie nevoie de explicatie cu ce va face cu banii .

Pot elevi sa faca ceva in cazul asta ??
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 15:36, 26 Februarie 2010
sigur, sa se anunte Inspectoratul scolar, pentru a se declansa o ancheta sa se verifice in baza carei 'decizii" se percepe o astfel de 'taxa"?
sigur, ea este nelegala si trebuie cercetata ca atare.
Elevilor le e frica sa ia vre-o masura deoarece el provine din mediul inspectoratului si are sa zicem "RELATII" eu am vrut initial sa implic un pic televiziunea sa faca o ancheta , a;ltfel fiind si ea implicata se cam anuleaza relatiile d-lui director , dar sunt constrans sa nu ma implic deacea caut o solutie sigura la ce as putea face in cazul asta , adica sa merg la sigur ca sa nu risc un esec cu alte repercursiuni asupra elevilor .


mai exista o "amenda: de 50 RON pentru ne purtarea uniformei , in aceleasi conditi de achitare , prietena mea a dat deja pana acum in jur de 3,5 mil ROL la "bugetul" directorului .
Mie mi se par idei bune, chiar foarte bune!
Nu stiu daca e legal sau nu, ce spune Regulamemntul scolii? Doinita, tie de ce ti se pare ilegal? Ce lege incalca? Avand in vedere ca in scolile particulare se poate face asa ceva si ca exista o independenta a institutiilor de invatamant, de ce e interzis asa ceva in scolile de stat?
Daca sa ridic un gard de sarma imi poate aduce amenda contraventionala, de ce pe teritoriul scolii nu se pot considera, prin conventie, ca sunt contraventii anumite lucruri.
Mai mult, imi pare ca merita sa existe pedepse pentru lipsa uniformii: sunt reguli in societate si daca nu le respectam platim. Ce sa facem, sa-i dam un premiu?
E corect si normal, mai mult, chiar indicat a se invata asa ceva. Prietena in cauza poate are probleme cu regulile, ok, dar astea exista peste tot si in afara scolii.
Oare chiar asa sa fie ?
Se pare ca in Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar sanctiunile pentru elevi sunt urmatoarele :
a) observaţia individuală;
b) mustrare în faţa clasei şi/sau în faţa consiliului clasei/consiliului profesoral;
c) mustrare scrisă;
d) retragerea temporară sau definitivă a bursei;
e) eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile;
f) mutarea disciplinară la o clasă paralelă;
g) preavizul de exmatriculare;
h) exmatricularea

Nu vad unde este prevazuta amenda pentru elevi :-/
Pentru autorul topicului: vedeti Regulamentul intern al scolii, cum este prevazut a va fi adus la cunostinta si cum se prevede aplicarea acestei amenzi. Vedeti daca el este legal elaborat si adoptat.

Referitor la ceea ce ai spus tu, Elis, in acel regulament se arata sanctiunile pentru elevi enumerate de tine, fara insa a se deduce de undeva caracteriu limitativ al enumerarii; mai mult, din coroborarea art. 23 lit. l, art. 28 lit. h, art. 40 lit. g si art. 42 lit. e reiese in mod evident ca regulamentele interne pot mentiona si alte sanctiuni, cu respectarea legii. =D>
Astfel, avand in vedere ca Legea invatamantului arata ca e posibila aplicarea unei amenzi parintilor sau tutorilor care nu asigura frecventarea invatamantului obligatoriu de catre copiii de care raspund, aceasta insemnand contraventie amendabila... :-/ ne gandim ca si aplicarea unei sanctiuni similare prin regulamentele interne n-o fi tocmai ilegala... :P

Parerea mea. Repet, consider ca e si o buna educatie.

Alte discuții în legătură

Exmatriculare elev din gimnaziu penru absente alina_25 alina_25 Poate fi un elev din gimnaziu exmatriculat daca are peste 40 de absente nemotivate si daca da care este procedura? Multumesc! (vezi toată discuția)
Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant - sanctionare disciplinara elevi Bestparents Bestparents Sancţiunile aplicate elevilor din învăţământul preuniversitar sunt stabilite de art. 118 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unit. de înv. ... (vezi toată discuția)
Exmatriculare din cauza absențelor. ma pot întoarce la liceu? Simonel23 Simonel23 Buna ziua! In clasa a 11-a semestrul 2 Aprilie, nu m am mai dus la școala, am fost exmatriculata din cauza absențelor. Am drept de reîntoarcere. As vrea sa ... (vezi toată discuția)