avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant - Sanctionare disciplinara elevi

Sancţiunile aplicate elevilor din învăţământul preuniversitar sunt stabilite de art. 118 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unit. de înv. , în funcţie de gravitatea faptei. Conform art. 28 din acelaşi regulament, sancţiunea este aplicată de către Consiliul Profesoral.
Cazul pe care-l analizez, pe scur, se prezintă astfel:
- elevul de clasa a XIII-a introduce o persoană străină în internat (prietena) dimineaţa fiind surprinşi de către un cadru didactic pe teptele internatului (şi nu de către pedagogul şcolar!)
- se consituie la nivelul şcolii a comisie de constatare a abaterilor disciplinare de la internat!, formată din 9 persoane (inclusiv elevi) care hotărăşte excluderea elevului de la internat până la sfârşitul sem. I şi retragerea bursei.
-există o serie de vicii de procedură, cum ar fi: neanunţarea părinţilor (elevul are însă 19 ani), sancţiunea i se spune verbal, nu i se dă posibilitatea depunerii unei contestaţii (având în vedere că i s-au aplicat 2 sancţiuni!), nu există un acord de parteneriat semnat între şcoală-elev-părinte, sancţionarea nu s-a aplicat de către Consiliul Profesoral.
- regulamentul intern al şcolii prevede sancţionări mai drastice decât cele prevăzute în regulamnetul invocat anterior!? (cel puţin pentru internat)

Nu contest faptul că abaterea elevului trebuie sancţionată, dar consider că nu s-a procedat corect, este prima sa abatere în al cincilea an de când este la această unitate şcolară, în inocenţa sa s-a conformat fără comentarii, acceptând oferta mea de a se muta la un alt internat din oraş, dar mă deranjează faptul că se aplică cu atâta uşurinţă litera legii în cazul elevilor, în timp ce angajaţii şcolii nu îşi fac meseria. De atunci mă întreb retoric: Unde era pedagogul în momentul stingerii? De ce nu a constatat în timp util fapta?

Întrebarea mea este ce mai poate fi făcut acum, din punct de vedere legal?
Mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: STAN MIHAELA , utilizator 12:22, 21 Octombrie 2011
Buna ziua.

Dreptul la contestatie este un drept inalienabil constitutional intr-un stat de drept. In speta Dvs.. dreptul este prevazut la art 133 din Ordin 4965/2005

ART. 133
(1) Contestaţiile împotriva sancţiunilor prevăzute la art. 119-128 se adresează în scris consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, în termen de 5 zile de la aplicarea sancţiunii.
(2) Contestaţia se soluţionează în termen de 30 de zile de la depunerea acesteia la secretariatul unităţii de învăţământ.
(3) Hotărârea consiliului de administraţie este definitivă.

Va mai spicuiesc din acelasi act normativ:


ORDIN nr. 4.925 din 8 septembrie 2005
pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar

Sancţiunile aplicate elevilor

ART. 118
(1) Elevii care săvârşesc fapte prin care se încalcă dispoziţiile legale în vigoare, inclusiv regulamentele şcolare, vor fi sancţionaţi în funcţie de gravitatea acestora.
(2) Sancţiunile care se pot aplica elevilor sunt următoarele:
a) observaţia individuală;
b) mustrare în faţa clasei şi/sau în faţa consiliului clasei/consiliului profesoral;
c) mustrare scrisă;
d) retragerea temporară sau definitivă a bursei;
e) eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile;
f) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeaşi şcoală;
g) mutarea disciplinară la o altă unitate de învăţământ, cu acceptul conducerii unităţii primitoare;
h) preavizul de exmatriculare;
i) exmatricularea.
(3) Toate sancţiunile aplicate elevilor sunt comunicate în scris părinţilor/reprezentantului legal.
ART. 122
(1) Retragerea temporară sau definitivă a bursei se aplică de director, la propunerea consiliului clasei.
(2) Sancţiunea este însoţită de scăderea notei la purtare.
ART. 125
(1) Preavizul de exmatriculare se întocmeşte în scris de diriginte şi director, pentru elevii care absentează nejustificat 20 de ore la diferite discipline de studiu sau 15% din totalul orelor de la o singură disciplină/un singur modul, cumulate pe un an şcolar, şi se înmânează sub semnătură părintelui/tutorelui legal sau elevului, dacă acesta a împlinit 18 ani.
ART. 130
(1) Dacă elevul căruia i s-a aplicat o sancţiune menţionată la art. 120-123 dă dovadă de un comportament ireproşabil pe o perioadă de cel puţin 8 săptămâni de şcoală până la încheierea semestrului/anului şcolar, prevederea privind scăderea notei la purtare, asociată sancţiunii, se poate anula.
(2) Anularea este decisă de cel care a aplicat sancţiunea.
In privinta raspunderii personalului didactic auxiliar, raspunderea acestuia nu exclude raspunderea elevului major pentru respectarea regulamentului interior. Uman vorbind, pedagogului respectiv nu I se poate cere ubicuitate; nu poate fi in acelasi timp in toate dependintele internatului. Portarul, in schimb, trebuie sa legitimize orice persoana care intra in incinta unitatii de invatamant. Daca insa s-a sarit gardul…
Oricum, daca doriti, puteti depune o plangere (dublu exemplar, nr.inregistrare) la directiunea scolii, sau daca va este refuzata inregistrarea cererii, direct la colegiul de disciplina de la nivelul inspectoratului scolar.



In conditiile actuale sanctiunile aplicate elevilor, in mare masura, nu au niciun efect asupra acestora. S-a ajuns ca la nivel de scoala generala elevii sa prezinte un tupeu nemaipomenit iar cadrele didactice sa nu-i poata stapani in niciun fel. Elevii stiu ca au DREPTURI! In niciun caz obligatii...
Am intalnit elev de clasa a VII a care a batut cu pumnul in masa directorului, a amenintat pe toata lumea, a urlat ca ultimul nebun din balamuc, pe motiv ca i s-a confiscat un telefon cu care deranja ora. Asta cand regulamentul scolii prevede clar ca nu sunt admise telefoane mobile in clasa. S-a facut un proces-verbal pentru retinerea acelui telefon iar elevului i s-a dat o adresa pentru parinti pentru a veni la scoala si a ridica acel telefon. Acelasi elev, cu aceiasi parinti, nu a avut bani pentru cumpararea unei culegeri iar aceasta i-a fost cumparata din banii unui profesor ca sa aiba copilu' dupa ce sa invete....
Tot elevi de scoala generala distrug yale-le usilor pentru a nu mai putea profesorii sa intre la ore. Evident ca niciodata nu se nominalizeaza un vinovat. Daca parintilor li se spune sa plateasca stricaciunile odraslelor acestia refuza vehement. Mai rau, chiar parintele unui elev prins asupra faptului refuza sa plateasca stricaciunile provocate de acesta si se ia tot de profesor... Iar elevul vede ca el este intangibil si ca are toate drepturile asa ca nu se ajunge la niciun rezultat.
Exista zile cand curtea scolii este plina de cornuri, de pachetele de lapte si de diferite obiecte aruncate pe geam de "ingerasi". De ce nu ai voie sa-i pui "ingerasului" o matura in mana si sa-l pui sa curete ce a murdarit? E atat de umilitor? Sau cand pe peretii toaletelor sunt scrise mesaje care l-ar face sa roseasca si pe cel mai afurisit golan de ce nu ai voie sa-l pui pe cel responsabil sa curete?
Asadar, care ar fi solutia? Am vazut ca in strainatate se aplica pedepse mai aspre: "detentia" elevului un anumit numar de ore, amendarea parintilor, exmatricularea, etc. (La noi exmatricularea este o simpla figura de stil ca si scaderea notei la purtare... daca o nota mica la purtare i-ar restrange elevului niste drepturi ulterioare poate s-ar gandi de doua ori inainte sa faca o tampenie si poate asa i-ar motiva si pe parinti sa acorde o mai mare atentie timpului petrecut de copil la scoala.)
pentru ca asa e legea. nimeni nu are voie sa pedepseasca.... adica are, dar asa putin, finut, mustrare, blabla,

exmatriculare-dar invatamant obligatoriu....

si ce mare probleme a creat ca a adus o femeie noaptea in internat? probabil ca i-au spus fiecare cate o poezie... sau au servit-o cu o cana cu lapte... ce regulament?!?

oricum, nu va avea nici un stres nici in viitor cand va fi angajat.... de ce ar avea acum cand e elev? nu trebuie sa se obisnuiasca cu viata linistita asigurata de codul muncii?

acest mesaj va fi sters de unul din administratori.... urat gest....
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2011
reludd, utilizator
Daca contestatia nu a fost facuta in cinci zile de la data sanctiunii, din pacate nu se mai poate face nimic. Va spun in cunostinta de cauza. Am facut toate demersurile legale in cauza fiicei mele dar, pentru faptul ca nu am stiut de acest regulament cadru si in roi al liceului nu exista metode de contestare a unei sanctiuni, ulterior aceste 5 zile s-au invocat constant.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiuni ale elevilor scoalavalearosie scoalavalearosie Buna seara va rog daca se poate sa ne informati cu privire la urmatoarea problema ;se poate scade nota la purtare unui elev daca acesta este cercetat penal ... (vezi toată discuția)
Exmatriculare din cauza absențelor. ma pot întoarce la liceu? Simonel23 Simonel23 Buna ziua! In clasa a 11-a semestrul 2 Aprilie, nu m am mai dus la școala, am fost exmatriculata din cauza absențelor. Am drept de reîntoarcere. As vrea sa ... (vezi toată discuția)
Model de contestatie pentru anularea deciziei de exmatriculare alex buzau alex buzau Buna ziua.ma pueti ajuta si pe mine cu un model de contestatie pentru anularea deciziei de exmatriculare ??sincer nu stiu ce sa mai cred .in data de 28 ... (vezi toată discuția)