avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este posibil sa ne alegem furnizorul de energie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este posibil sa ne alegem furnizorul de energie electrica?

Am gasit urmatoarea informatie pe site-ul
[ link extern ] /
În conformitate cu prevederile Directivei 54/2003 a Consiliului European şi a Legii Energiei nr 13/2007, la data de 1 iulie 2007, piaţa de energie electrică din România a fost complet liberalizată.
Acest lucru înseamnă că toţi consumatorii de energie electrică, casnici sau agenţi economici, au posibilitatea alegerii furnizorului de energie electrică în condiţiile respectării reglementărilor ANRE şi a legislaţiei în vigoare.


Este posibil ca un apartament sa contracteze energia electrica cu un furnizor iar vecinul cu alt furnizor?
Sau, dupa cum scrie in prima fraza citata, avem posibilitatea sa alegem dar "toti consumatorii", odata, toti la fel!?#-o
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 23:29, 16 Ianuarie 2011
Intrebarea a fost: " Este posibil sa ne alegem furnizorul de energie electrica? "(Da) si ulterior: "Este posibil ca un apartament sa contracteze energia electrica cu un furnizor iar vecinul cu alt furnizor?"(Nu).
Din Legea energiei electrice, a Regulamentului de racordare la reteaua de ee si din Procedura de schimbare a furnizorului, rezulta:
1) Consumator Captiv - consumatorul al cărui consum este deservit de un Furnizor Implicit (actual) şi care nu poate să îşi aleagă Furnizorul de energie electrică sau nu a optat pentru schimbarea acestuia,
2) Consumator Eligibil - consumatorul care poate să îşi aleagă Furnizorul de energie electrică şi care a optat pentru a contracta direct energia necesară cu un Furnizor, altul decît Furnizorul Implicit,
3) Distribuitor - persoană juridică, titulară de licenţă de exploatare comercială a reţelelor electrice de distribuţie,
4) Furnizor - persoană juridică, titulară de licenţă de furnizare, care asigură furnizarea energiei electrice pentru unul sau mai mulţi consumatori, în baza unui contract de furnizare,
5) Furnizor Implicit - furnizor desemnat de ANRE, care poate fi şi Distribuitor într-o zonă delimitată de licenţă şi care are dreptul şi responsabilitatea furnizării energiei electrice pentru Consumatorii Captivi, în concordanţă cu licenţa de furnizare deţinută.
Cu noul furnizor nu se modifica clauzele contractuale pentru asigurarea serviciului de distribuţie.
Vechiul furnizor poate anula transferul daca beneficiarul (bloc, blocui, cartier, zona) nu este cu plata la zi, sau preia datoria noul furnizor.
Se alege un alt furnizor din mai multe motive:
- pret scazut, facturare lunara ( 1-30 ale lunii ), emitere facturi la inceputul lunii urmatoare, schimbare contor cu citire index in prezenta titularului, etc.
Adica pretul mai scazut la unul decat la altul .....cu cat sa fie mai scazut ca sa merite tevatura? si in ce masura se vede o diferenta serioasa de valoare a facturii la 100 - 150 kwh?
Adica sa ma schimb de la X la Y pentru ca Y emite factura pe data de 6 februarie pe cand X o emite pe 25 ianuarie inainte de salariu sau pensie si n-am din ce s-o achit?
Adica sa ma schimb de la X la Y pentru ca X emite facturi la 6 luni o data, pe cand Y emite facturile lunar?
Adica sa ma schimb de la X la Y pentru ca Y are linie telefonica de preluare necazuri de la oameni si noaptea, dar X nu are?

Astea sa fie motive serioase pentru care mi-as schimba furnizorul?

:oops:Asta mi-aduce aminte de modul in care mi-am schimbat providerii de tv , jucandu-ma de-a semnatul contractelor anual, ca sa ajung finalmente la al dintai si sa-l apreciez ca fiind cel mai cumsecade, modern si sigur provider (nu spun care ca se considera publicitate).
Va dau dreptate doamna!
Pentru comparatie: pe aceeasi infrastructura a CFR functioneaza si societati de transport private, care n-au investit in infrastructura respectiva.
Prin analogie, transportul gazului si al curentului electric se pot supune acelorasi reguli, insa cosutrile de distributie... ei, aici incepe povestea.
Daca o firma de transport privata poate functiona in profit prin inchirierea infrastructurii CFR, este clar ca si in cazul gazelor sau al energiei electrice este posibil acest lucru... deci nu este neaparat necesara o infrastructura separata pentru fiecare furnizor.
Este plina Romania de monopoluri...
s.c.serv ad loc s.r.l. a scris:

"Este posibil ca un apartament sa contracteze energia electrica cu un furnizor iar vecinul cu alt furnizor?"(Nu).


Ce va face sa afirmati acest lucru ? Cine va impiedica pe dvs ca simplu proprietar de apartament sa va schimbati distribuitorul iar vecinul sa aiba contract in continuare cu distribuitorul vechi?
Buna Seara si la Multi Ani!

schimbarea funizorului se poate realiza din punct de vedere legal si in acest sens exista legislatie in vigoare suficienta chiar armonizata cu directivele in vigoare din EU.
Am urmarit discutia pana acum si as dori sa va precizez urmatoarele:
- distinctia dintre furnizor si distribuitor de de utilitati
- posibilitatea livrarii la consumator folosing capacitati si infrastructura existenta
- notiuni comerciale

IN domeniul energiei electrice/gazelor naturale sunt licentiati de ANRE mai multi operatori de distributie (fostele companii distribuitoare properietare ale infrastructurilor respective) si mult mai multi furnizori de energie electrica/gaze naturale. Energia electrica care ajunge la casele noastre ale consumatorilor casnici este de fapt un mix de energie provenind din diferite surse (hidro, nuclear, carbune, etc). Gazele naturale la fel ajung ca si un mix (productia interna 60-80% si import 40-20%) functie de cererea sezoniera.
Operatorii de distributie prin definitia termenului in sine sunt concesionarii unor servicii de distributie (gaze/energie electrica - 40-50 ani) pe care le administreaza, dezvolta, etc. conform contractelor proprii de privatizare, licentei de distributie si legislatiei secundare si primara in domeniu.
Acesti operatori pentru serviciile prestate percep tarife de distributie specifice fiecarei infrastructuri operata (tarife de distributie diferite) pe care le revizuiesc la anumite perioade/intervale de timp cu lueare in calcul a anumitor parametrii definiti prin legislatie secundara si le supun spre aprobarea ANRE.
Revenind la furnizorii acestia sunt asa numitii middle-man adica intermediari de energie electrica si gaze naturale care iau resursa de la un producator sau chiar alt furnizor si o livreaza (sub conditia respectarii mixului la gaze) consumatorilor sau altor furnizori.
Acuma ca sa simplificam un pic ecuatia spre exemplu sa luam in calcul doar un consumator casnic, doi furnizori (unul existent) un distribuitor.
Mai trebuie sa facem distinctia comerciala intre tarif (perceput de un operator pentru faptul ca ii este folosita reteaua) si cea de pret care este cel care il platim fiecare din noi.
Mai departe furnizorul actual sa zicem ENEL Muntenia are un pret reglementat care apare in factura de energie electrica si care cuprinde:
- cval energiei electrice (mix) achizitionata de ENEL de la prodcatori (mixul e aprobat de ANRE)
- cval tarifelor de transport (Transelectrica - injectie/extractie, etc - ruta producator distribuitor)
- cval tarifului de distributie(mai sus descris si apartinand ENEL ca si distribuitor)
- cval certificatelor de CO2
- marja ENEL Muntenia care are un dublu rol (atat de distribuitor cat si de furnizor).
Ei ca sa se schimbe furnizorul acel furnizor interesat care sa preia un consumator de la ENEL Muntenia de exemplu are posibilitatea ca oferta lui sa fie mai buna ca cea existenta (pret) si in acelasi timp marja lui comerciala sa-i permita sa se intinda atita cat sa-i asigura si lui un profit.
Din experienta personala nici un furnizor de energie electrica nu face fix atata munca (hartii) pentru un casnic cu un consum de 100 KWh ca si pentru un consumator industrial 1MWh. Aici e problema consumatorii casnici nu reprezinta nici un interes economic pentru un alt furnizor.
In alte tari orasele/cartierele sunt organizate in consumatori eligibili de sine statatori cu putere de negociere mai mare (colectivitati) si in acest caz s-ar putea schimba furnizorul.
Si la gaze e cam aceeasi mincare de peste in linii foarte foarte mari.
Concluzia personala este ca teoretic se poate insa comercial nu are nici un sens in primul rand pentru acel furnizor.
Numai bine!
Ionut

Alte discuții în legătură

Cine trebuie sa taie crengile dintre firele de curent? flori54 flori54 Cine trebuie sa taie crengile dintre firele de curent? Am 2 nuci pe domeniul public care acum sunt foarte masivi și ajung printre crengile de curent ... (vezi toată discuția)
Adresa de instiintare !buna seara!ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa ... got2i got2i Buna seara!Ma confrunt cu urmatoarea situatie;am primit o adresa de instiintare de la Enel in care sunt anuntat ca s-au facut verificari la instalatia de ... (vezi toată discuția)
Ce tarife incasati de la firmele de cablu?aveti abonamnt colectiv? unlocatar unlocatar As dori sa stiu ce tarife incasati de la firmele de cablu pentru acordul de cablare a locatarii scarilor dv. A ajuns in sfarsit si la noi o companie de cablu ... (vezi toată discuția)