avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CALCUL IMPOZIT PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CALCUL IMPOZIT PFA

Imi poate spune cineva cum se calculeaza impozitul in 2011 pentru un taximetrist care e PFA? Se calculeaza 16% din incasari (venit), sau se deduc si anumite cheltuieli?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 15:18, 10 Ianuarie 2011
Persoanele care desfăşoară activitatea de taximetrie sunt supuse impozitării pe bază de norme de venit sau în sistem real.
In cazul normei de venit cota de 16% se aplica asupra normei de venit (nu se deduc cheltuieli).
In sistem real pe baza contabilitatii in partida simpla cota se aplica aspra venitului net care se determina prin diferenta dintre venituri si cheltuieli
Sa inteleg ca un PFA poate sa opteze pt una din cele 2 modalitati de impozitare?

Care ar fi avantajul in care opteaza pt prima varianta?


Multumesc!
Daca considerati ca se vor incasa venituri peste valoarea normei de venit se poate opta pentru aceasta forma de impozitare, pentru ca daca incasarile depasesc valoarea normei impozitul se calculeaza la valoarea normei. Daca incasati venituri sub valoarea normei, la fel, impozitul se plateste la valoarea normei. In acest sistem de impozitare nu se conduce contabilitatea.
In sistem real impozitul se stabileste prin aplicarea cotei de 16% din venitul net (venituri-cheltuieli) pe baza datelor din contabilitatea in pardita simpla.
cheltuieli sunt considerate si abonament telefon si amortizare masina daca este trecuta pe PFA ?sau doar benzina , reparatii masina , asigurare?
am inteles ca de anul acesta taximetristii sunt obligati sa plateasca impozitul pe venit real.
cum se plateste acest impozit , lunar sau trimestrial?trebuie completat ceva ?

multumesc anticipat pt raspunsuri
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
ecaterynne, utilizator
Daca telefonul este pe PFA se pot deduce cheltuielile cu abonamentul. De asemenea, daca auto este pe PFA se poate deduce amortizare, reparatiile, asigurarea. Combustibilul se poate deduce pe baza foii de parcurs si ordinului de deplasare, nu se deduc cheltuielile pt transport persoane.
Impozitul in sistem real se determina prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net (venituri-cheltuieli) care se stabileste pe baza contabilitatii in partida simpla cf Ord nr. 1040/2004.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitul net in cazul intreprinderii individuale mihaela71 mihaela71 Am gresit titlul subiectului.Am vrut sa spun venitul net pt care se aplica cota de impozit. Cum se calculeaza venitul net pt anul incheiat in cazul unui II cu ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeza taxele in cazul mai multor coduri caen? ContSters66930 ContSters66930 Buna ziua! Sa zicem ca doresc sa am mai multe coduri CAEN... Unul dintre ele, cel principal, ar fi incadrat la norme de venit iar restul nu. Cum se ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa Serious cta Serious cta Buna ziua! As dori sa stiu care sunt pasii pentru infiintarea unui PFA. Multumesc! (vezi toată discuția)