avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... facilitati angajare somer - baza legalã
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

facilitati angajare somer - baza legalã

va rog sa-mi trimiteţi care sunt facilitatile angajarii unui somer, atât pentru socitate cât si pentru cel care provine din somaj, vă rog si baza legala.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: paula manta , utilizator 14:46, 10 Ianuarie 2011
Potrivit Art. 1 alin. (1) din O.U.G. 13/2010 privind facilitatile la plata contributiilor sociale in cazul angajarii somerilor “Angajatorii care, in anul 2010, pe locurile de munca nou-create stabilesc, in conditiile legii, raporturi de munca cu persoane provenite din randul somerilor aflate in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca cu minimum 3 luni anterioare datei stabilirii raporturilor de munca potrivit prezentei ordonante de urgenta si pe care le mentin in activitate pe o perioada de cel putin 12 luni beneficiaza, pe o perioada de 6 luni de la data incadrarii, de scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru aceste persoane.”

Scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale nu se acorda angajatorilor care au avut relatii de munca in ultimele 6 luni cu persoanele devenite somere si nici angajatorilor care stabilesc raporturi de munca pe locuri de munca devenite vacante, rezultate in urma incetarii unor raporturi de munca in ultimele 6 luni.

Scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori se acorda incepand cu luna urmatoare lunii stabilirii raporturilor de munca. In situatia in care stabilirea raporturilor de munca se realizeaza incepand cu data de intai a lunii, scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale se acorda incepand cu aceasta data.

Prin notiunea de contributii de asigurari sociale se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, datorate, potrivit legii, de angajatori.

Pentru aplicarea acestei ordonante de urgenta trebuie sa obtineti de la A.J.O.F.M. adeverinta ca salariatii in cauza indeplinesc conditiile O.U.G. 13/2010, document necesar in eventualitatea unui control; pentru aceasta, veti depune la A.J.O.F.M. documentele care fac dovada indeplinirii conditiilor impuse de ordonanta de urgenta, in temeiul prevederilor art. 6 din aceeasi ordonanta de urgenta potrivit carora O.U.G. 13/2010 se completeaza in mod corespunzator cu prevederile Legii nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug 13/2010 tanapopa tanapopa Buna ziua, O intrebare Daca am angajat someri in Dec. 2010, si abia am aflat de OUG 13/201o, credeti ca mai pot beneficia de facilitati, acum in Aprilie ... (vezi toată discuția)
Oug nr. 13/2010 - beneficiari haiducu haiducu cine beneficiaza de OUG13/2010 angajatul SAU angajatorul ? cand angajatorul angajeaza din somaj??????? (vezi toată discuția)
Este scutit angajatorul de taxe daca angajeaza o persoana care este in somaj? giulia82 giulia82 Buna ziua, eu sunt in somaj pana pe 1.08.2010 si as vrea sa stiu daca ma angajeaza cineva acum,este scutit de taxe pentru mine 6 luni?daca asa este legea,si ... (vezi toată discuția)