avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hotararea Adunarii Generale de renuntare la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hotararea Adunarii Generale de renuntare la repartitoare

Detin un apartament de 3 camere in Bucuresti sector 4, intr-un bloc in care 80 % din apartamente au centrala termica proprie, restul apartamentelor detin repartitoare.
Pentru a evita aplicarea ordinului 343, asociatia de proprietari (majoritari cei cu centrale termice) au renuntat la serviciile firmei de citire si repartizare costuri energie termica (Techem) si a hotarat ca repartizarea costurilor de energie termica sa se faca pausal, facand abstractie de existenta repartitoarelor. Asociatia a declarat situatia a fi "provizorat" doar in sezonul actual, octombrie 2010-aprilie 2011.
Cei cu centrala termica platesc pentru partile comune o suma simbolica de 5 lei. (nu se stie ce procent reprezinta aceasta suma!).
Deoarece nu locuiesc in apartamentul mentionat ci la alta adresa, am avut repartitoarele pe "o", insa in urma hotararii asociatie, am de platit caldura 175 lei. In ultimii 2 ani, nelocuind in apartamentul respectiv, nu am avut de platit caldura. Situatia reclamata a aparut in acest sezon, odata cu aparitia ordinului 343 si a faptului ca cei cu centrala termica au declarat ordinul nelegal.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:27, 16 Ianuarie 2011
@adriantot
In anul de gratie 2011, ca si anul trecut, ca si de vreo 2 ani incoace, furnizorii nu mai dau avize de deconectare. E posibil sa se ajunga in instanta. In anul de gratie 2011 e mai greu decat in 2006 sa-ti montezi CT, cu atat mai mult ca tot blocul sa se debranseze de la sistemul centralizat.
Luati in calcul si faptul ca in majoritatea blocurilor locuieste lume pestrita, cu posibilitati diferite de asigurare a traiului zilnic si care cei mai saraci nu-si pot permite costurile unei CT. La sistemul centralizat mai ramane o luna restant, mai plateste jumate, se mai tocmeste de una de alta si trece iarna, pe cand la CT trebuie sa achite gazul ca altfel ramane in frig total, nu-l mai poate ajuta volens-nolens nici asociatia cu fondul de rulment si nici macar caldura de la tevi nu-l mai incalzeste daca s-ar debransa toata scara.
Iar saracia anului 2011 nu se compara cu boomul cresterii economice pe baza de boom imobiliar iluzoriu.
Deci conditii destul de diferite ca sa poata pune serios sub semnul intrebarii pana si proiectul unei asemenea actiuni, daramite implinirea ei.
:offtopic:
In sfarsit se implica si dl Adriantot in probleme legate de caldura la comun si de ordinul 343.=D>

Si eu cred ca consumurile trebuie individualizate cit mai mult cu putinta si de aceea cred ca viitorul este al centralelor temice de apartament asta daca nu se mai inventeaza ceva .

Cand nu va mai fi subventionata caldura fiecare se va descurca cum poate si atunci va fi cel mai corect.
:offtopic:
@w_v_w_v
Viitorul centralelor termice de apartament este sumbru.
Probabil ca ati auzit ca a fost elabrat un studiu de o firma daneza privind strategia energetica a Capitalei iar in urmatorii 10-15 ani se intentioneaza ca detinatorii de centrale vor fi constransi sa se rebranseze la sistemul centralizat sau, in caz contrat, sa opteze pentru resurse energetice regenerabile (energie solara, biomasa sau biocombustibil, pompe de caldura bazate pe electricitate verde).
Reconectarea va costa intre 1500 si 3500 de euro. Asa ca...
Eu cred ca ce se intampla in restul europei se va intampla si la noi doar ca mai tarziu.
Cateodata intradevat sarim unele etape de-ale lor daca s-au gasit unele mai bune
Asa ca individualizarea costurilor va fi cat mai mare si prin urmare si numarul centralelor termice.
Panouri solare,celule fotovoltaice ,eoliene sunt toate neprofitabile pentru noi.
Biomasa si biocombustibilul sau pompe de caldura nu pot fi aplicate ca doar blocul nu e casa cu curte.
Daca evolutia va duce la un cost foarte mic al unor utilitati cum ar fi caldura si apa calda atunci nu mai conteaza daca e la comun sau nu.
w_v_w_v a scris:
Daca evolutia va duce la un cost foarte mic al unor utilitati cum ar fi caldura si apa calda atunci nu mai conteaza daca e la comun sau nu.

Vrabia malai viseaza...
Nu vor scade preturile indiferent ca Romania ramane in UE sau se izoleaza (ramane izolata mai bine zis).
Sigur ca asa cum spunea mai sus @elga, acum sunt conditii de austeritate fata de anul 2007 cand ne-am debransat noi. Si tocmai de aceea solutia debransarii toatale este mai buna. Fiecare va deschide centrala cat isi va permite. Ori in sistemul public centralizat, adesea platesti indiferent ca te incalzesti sau nu. Apoi acolo unde nu este contorizare unii isi bat joc si lasa geamurile deschise pentru ca sunt caloriferele fierbinti cand afara se merge cu maneca scurta.
Referitor la posibilitatea debransarii intregului bloc, eu am ami povestit ca si in 2007 furnizorul era impotriva, nu accepta debransarea, ne-am judecat cu ei apoi 3 ani si-au pierdut in anul 2010, cand au fost nevoiti sa ne plateasca si cheltuielile de judecata. Nu a fost usor in 2007 si nu este usor nici acum. Noi trebuia sa reparam atunci instalatia de apa calda si caldura de la bransament pana in apartamente si ne-ar fi costat vreo 300 mil lei vechi. Ori achizitionarea si instalarea a 10 centrale de apartament (ca atat mai erau bransate din 115) costau 400-500 mil lei. Iar costul incalzirii unui apartament cu 3 camere in iarna 2006-2007 a ajuns la 6 mil lei/luna. In acelasi timp cei care-si instalasera centrale de apartament plateau maxim 3 mil/luna de iarna incluzand gazul, curentul, apa calda. Iar acum in iarna 2010-2011 nu s-au schimbat cu mult lucrurile ca si costuri si proportii.
Sigur ca inainte de a lua hotararea de debransare trebuie fiecare sa-si faca socotelile. Noi le-am facut, am judecat si-am hotarat impreuna cu vecinii ca trebuie sa ne debransam. Si nu ne-a parut rau deloc.

Alte discuții în legătură

Plata cheltuielilor de incalzire silviuz silviuz Sunt un utilizator din Craiova. Majoritatea proprietarilor din blocul in care locuiesc au centrale de apartament. Firma care calculeaza costurile conform ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura la comun. w_v_w_v w_v_w_v Cum sa fac cu firma care repartizeaza costurile(ISTA) ca nu vor sa scoata de la plata pe cei debransati(desi timp de 2 ani au vrut) si aplica ordinul ... (vezi toată discuția)
Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)